Trygt og godt

Rioja er fortsatt en trygt mål rent vinmessig. Apéritifs test av i alt 89 viner hvorav 56 får tre stjerner eller mer, byr også på en rekke gode kjøp. Få med deg hele testen, oversikt over de meget gode kjøpene og de beste årgangene.
Redaksjonen
13 April 1998 - 02:28

Rioja er fortsatt en trygt mål rent vinmessig. Apéritifs test av i alt 89 viner hvorav 56 får tre stjerner eller mer, byr også på en rekke gode kjøp. Få med deg hele testen, oversikt over de meget gode kjøpene og de beste årgangene.
 
Rioja har en solid plass i nordmenns vinbevissthet. Vi drikker dessuten like mye Rioja som Bordeaux. Ikke så rart siden den klassiske Rioja-touchen innebærer moden vin, bløte tanniner og mye sødme. Rødvin som drikkes uten mat, såkalt kosevin, må ikke være for skarpe i kantene. Og det er normalt ikke Rioja-viner selv om stadig flere produsenter lager konsentrerte viner beregnet for fremtidig konsum. Og det er her vi finner de beste vinene, uavhengig av om det er snakk om crianza-, reserva- eller gran reserva-nivå.
 
Faustino Martinez som kan skryte av å være det sterkeste vinvaremerket i Norge i følge en markedsundersøkelse gjennomført av MMI i 1997, leverer også solid kvalitet. Både nr I og V skårer helt i toppen. Og nr I er nå tilgjengelig i tre flotte årganger. I motsetning til testens vinner, Remelluri, er Faustino 100 prosent Rioja. Som det fremgår av smaksnotatene, var panelet i villrede om hvor de var i verden da Remelluris Gran Reserva ble smakt. Bordeaux eller Rioja. Muga bruker også franske fat uten at identiteten forkludres av det. Reserva 1994 er en spennende vin som i likhet med de andre toppskårerne trenger noen års lagring for å komme til sin rett.
 
Økende interesse for de beste vinene fra Rioja fra stadig flere land, legger et betydelig press på prisene. God Rioja har aldri vært billig, og når århundrets årgang (1995) snart gjør sitt inntog, er det lurt å være forberedt på å sikre seg noen smakebiter med tanke på de neste to-tre tiårene.
 
Meget gode kjøp
CRIANZA
Campo Viejo Crianza 1994 Bod. Campo Viejo kr 84,10
Viña Armentia Crianza 1995 Armentia y Madrazo kr 90,40
 
RESERVA
Faustino V Reserva 1993 Bod. Faustino Martinez kr 109,00
Muga Reserva 1994 Bod. Muga kr 119,90
Ygay Reserva Especial 1991 Marqués de Murrieta kr 147,80
 
GRAN RESERVA
Remelluri Gran Reserva 1990 Remelluri kr 218,20
Faustino I Gran Reserva 1991 Bod. Faustino Martinez kr 139,00
Conde de Valdemar Gran Reserva 1990 Bod. Martinez Bujanda kr 139,10
 
Gode kjøp
CRIANZA/TINTO
Gran Condal 1996 Bod. Rioja Santiago kr 83,00
Valdemar Tinto 1997 Bod. Martinez Bujanda kr 84,50
El Coto Crianza 1995 El Coto kr 90,20
Banda Azul Crianza 1994 Federico Paternina kr 92,30
Montecillo Viña Cumbrero Crianza 1994 Bod. Montecillo kr 92,00
Rioja Vega Crianza 1994 Bod. Muerza kr 92,40
Don Jacobo Crianza 1995 Bod. Corral kr 94,60
Marqués de Vitoria Crianza 1993 Bod. Marqués de Vitoria kr 97,20
Marques de Griñon 1996 Marques de Griñon kr 97,40
Conde de Valdemar Crianza 1994 Bod. Martinez Bujanda kr 98,00
 
RESERVA
Marqués de Vitoria Reserva 1992 Bod. Marqués de Vitoria kr 112,00
 
GRAN RESERVA
Viña Tondonia Gran Reserva 1985 Lopez de Heredia kr 161,20
 
Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Remi Madsen, kjellermester på Hotel Continental, Christer Öqvist, restaurantsjef, Fem Stuer, Holmenkollen Park Hotel og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Restaurant d''Artagnan.
 
Testen, som ble gjennomført 30. mars og 2. april, omfatter alle tilgjengelige listeførte (basis-, test- og bestillingsutvalget samt noen som er til vurdering hos importørene) røde, hvite og roséviner (som presenteres i neste utgave) fra Rioja. Vinene ble smakt i grupper: Crianza/sin crianza, reserva og gren reserva. Panelet fikk ingen opplysninger om produktene, utover gruppe, før smaking. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte vins identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget godt kjøp *****
Godt kjøp ****
Bra vin ***
Akseptabel vin **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av den enkelte vins kvalitet uten hensyntagen til hva den koster. Vurderingen av hvilke viner som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 
Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
Røde
***** ÷
Remelluri Gran Reserva 1990
Remelluri
30306 (EQ) kr 218,20
Bestillingsutvalg
Engelstad
Flott mørk rød farge. Ung, tett duft av bær, krydder, eik og søtlig frukt. Kraftig, ungt anslag med masse solbær og kirsebær. Jordlig preg i smaken som er fyldig og sitter lenge. Veldig harmonisk. Vinen er likevel svært ung med store tanniner og trenger 2-3 års lagring for å vise sine beste sider. Kan godt drikkes nå til smaksrike kjøttretter med gode sauser. Det må imidlertid bemerkes at denne vinen minner lite om Rioja. Den finner heller sine artsfrender i St. Emilion og der omkring. Årsaken er nok at det er brukt franske fat hvilket er lite utbredt i regionen. Som vin er den i verdenstoppen, men om den er en Rioja, se der er vi i tvil... Likevel et meget godt kjøp.
 
**** +
Faustino I Gran Reserva 1991
Bod. Faustino Martinez
678 (VSD)139
Basisutvalg
VinCompagniet
Mørk rød. Krydret, animalsk duft med røde og mørke bær, fat og tobakk. Spennende nese. Fruktig anslag med røde bær som kirsebær. Fyldig vin med godt integrert fatpreg. God lengde. Vellaget. Men fortsatt stram i finishen. Vinen bør derfor lagres noe før konsum, for eksempel 3-5 år. Da kommer den til å bli et flott følge til lam og vill fugl. Et meget godt kjøp.
 
Faustino I Gran Reserva 1982
Bod. Faustino Martinez
7237 (VSD) kr 299
Bestillingsutvalg
VinCompagniet
Krystallklar rødfarge med brun kant. Utsøkt, moden duft med innslag av vanilje, fat/trevirke, syltetøy og animalske toner. Fløyelsmykt anslag, meget harmonisk smak. Vinen bør drikkes i løpet av de nærmeste årene, før frukten forsvinner, til ikke for kraftig mat som lam og kalv med sjysaus. Verd prisen.
 
****
Faustino V Reserva 1993
Bod. Faustino Martinez
685 (VSD) kr 109
Basisutvalg
VinCompagniet
Tett, mørk rød. Intens og kompleks duft. Svært animalsk (à la Talbot), krydret nese med røde og mørke bær. Rikt, fruktig anslag og smak. Fyldig vin med veldig fine tanniner. Sitter lenge og godt i munnen. En deilig vin til de fleste kjøttretter, og helst mørkt viltkjøtt. Et meget godt kjøp.
 
Muga Reserva 1994
Bod.Muga
30989 (VSD) kr 119,90
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Fin, mørk rød. Flott og innbydende duft med masse røde bær, tobakk, lær, karamell, krydder og eik. Stort anslag, kraftig og stoffrik. Lang ettersmak. For tiden er tanninene harde. Vinen bør derfor ligge i 2-3 år. Da blir den en strålende matvin til vilt, lam og okse. Et meget godt kjøp.
 
Conde de Valdemar Gran Reserva 1990
Bod. Martinez Bujanda
34695 (VT) kr 139,10
Bestillingsutvalg
Vinhuset/Nordic Wine & Spirits
Flott rød med lys kant. Elegant, krydret duft med kirsebær og -steiner, fat og vanilje. Saftig anslag, flott eikepreg, god fylde. Mer eleganse enn stoffrikdom. Ettersmaken som er lett animalsk er svært harmonisk. Vinen er god å drikke nå men tåler å ligge 2-3 år til. Drikkes til retter av lam og vill fugl. Et meget godt kjøp.
 
Ygay Reserva Especial 1991
Marqués de Murrieta
7732 kr 147,80
Basisutvalg
H. Wiig
Tett, mørk rød. Spennende duft av kaffe, mørk sjokolade, mint, jord/kompost, fjøs og konsentrert frukt. Bløtt, rikt anslag, en del sødme fra røde bær i smaken, god fylde og lengde. Avslutningen preges av søtlig eik. Foreløpig en ung vin som kan lagres 2-4 år. Server til krydrede kjøttretter eller rype. Et meget godt kjøp.
 
Viña Tondonia Gran Reserva 1985
Lopez de Heredia
34655 (VT) kr 161,20
Bestillingsutvalg
Hans A. Flaaten
Klar, dyp mursteinsrød. God og elegant duft med røde bær, kirsebær, syltetøy og et flott fatpreg. Innsmigrende, fruktig anslag med syrlige røde bær. Fin bløthet. Og veldig gode syrer. Sitter godt og lenge. Drikkes nå til lam. Et godt kjøp.
 
Castillo Ygay Reserva Especial 1989
Marqués de Murrieta
7731 (VT) kr 217,70
Bestillingsutvalg
H. Wiig
Mørk rød. Rik, søtlig duft av røde og mørke bær, kirsebær og fat. Friskt fruktpreg i anslaget, bra syrlighet og godt integrerte fataromaer, god fylde. Vinen er ennå ung og tanninrik. Bør lagres 3-5 år. Drikk den til vilt. Verd prisen.
 
Faustino I Gran Reserva 1970
Bod. Faustino Martinez
30982 (VSD) kr 472
Basisutvalg
VinCompagniet
Herlig duft av tørket frukt, søtlig krydder, røde plommer og fat. Bløtt og harmonisk anslag. Veldig godt balansert. Vinen bærer sine 28 år veldig godt. Perfekt moden i dag. Bør derfor drikkes nå, for eksempel til milde oster, for eksempel fra Pyrenéene. Prisen er imidlertid høy, ingen tvil om det, men så er også så gammel vin sjelden vare.
 
**** ÷
Campo Viejo Crianza 1994
Bod. Campo Viejo
679 (VT) kr 84,10
Basisutvalg
R. Prizelius
Ren rød farge. Flott duft med fat, vanilje, krydder og jordbær. Bløtt rundt anslag, fin syrlighet, sitter godt i munnen, god lengde. En vellaget vin i den tradisjonelle Rioja-stilen. Drikk nå til lam. Et meget godt kjøp. PS. 95-utgaven er ikke på langt nær like bra, i hvert fall ikke i øyeblikket. Den trenger absolutt mat hvis den nytes nå.
 
Viña Armentia Crianza 1995
Armentia y Madrazo
11060 (VT) kr 90,40
Testsalg
Granqvist
Lys rød med moden kant. Flott duft med tobakk, sedertre, bær og plommer. Bløtt anslag, frisk og fruktig smak med røde bær og fataromaer, middels fylde. God balanse. Behagelige men tydelige tanniner, god lengde. En fin matvin til de fleste kjøttretter, og særlig and. Et meget godt kjøp.
 
Marqués de Vitoria Reserva 1992
Bod. Marqués de Vitoria
13003 (VSD) kr 112
Basisutvalg
Brand Partners
Mørk rød farge. Nydelig, fatpreget duft med røde og mørke bær, animalske aromaer, tobakk, lakris, lær og vanilje. Flott, markant anslag, tett fruktighet i smaken, en rik vin. Gode fruktsyrer. Middels fyldig, fin animalsk finish. Et perfekt følge til vilt. Drikk nå. Et godt kjøp.
 
Muga Reserva 1989
Bod. Muga
30324 (VSD) kr 149,90
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Mørk rød med lys kant. God duft av kirsebær/røde bær, stall, lær, lakris, karamell og godt integrert fat. Harmonisk mot duften. God fylde. Fortsatt ung. Strammer seg godt inn mot slutten. En flott matvin på grunn av godt integrerte fataromaer. Bør ligge ennå et år eller to. Kan drikkes nå med stort velbehag til lammecarré, eller annet rødt kjøtt som okse. Verd prisen.
 
Siglo Gran Reserva 1983
Bod. Age
6348 kr 138,20
Basisutvalg
Rød med lys kant. Fin duft av modne kirsebær, julekrydder, tobakk og eik. Elegant anslag. Smaken er bløt og harmonisk som duften. God lengde. Tørker fint opp i finishen. Drikk nå til svin, lam eller lyst vilt. Verd prisen.
 
Marqués de Villamagna Gran Reserva 1989
Bod. Marqués de Villamagna
(VT) kr 189 (V)
Bestillingsutvalg
R. Prizelius
Rød med brunlig kant. Søtlig, innbydende duft av modne bær, tørket frukt, sjokolade, lakris og fat. Fruktig smak med godt integrerte eikearomaer. Runde, modne tanniner. Krydderpreg og animalskhet i finishen. Drikk nå. Passer til ikke for tunge kjøttretter eller hvite oster. For dyr.
 
*** +
Gran Condal 1996
Bod. Rioja Santiago
13007 kr 83
Basisutvalg
Puntervold
Krystallklar rød farge. Krydret duft med solbær og kirsebær. Frisk, fruktig smak med røde bær/kirsebær, ganske god fylde, bra tanniner. Et godt kjøp.
 
Valdemar Tinto 1997
Bod. Martinez Bujanda
34691 (VT) kr 84,50
Bestillingsutvalg
Vinhuset/Nordic Wine & Spirits
Mørk ung rødfarge. Intens, frisk duft av villbringebær, kirsebær og -steiner. Fruktig, bløtt anslag, middels fylde, fine tanniner, litt bitter og tørr finish. En typisk matvin til gryteretter eller svin. Et godt kjøp.
 
El Coto Crianza 1995
El Coto
34552 (VT)kr 90,20
Bestillingsutvalg
T. Storm & Sønner
Mørk rød farge. God, lett animalsk duft med innslag av kirsebær, bringebær, vanilje, krydder og fat. Bløtt anslag, fin, myk fylde, men likevel noe enkel. Bra tanniner. Drikkes nå til svinefilet, biff eller lam. Et godt kjøp.
 
Federico Paternina
7795 (VT) kr 92,30
Bestillingsutvalg
Jami
Flott, klar rødfarge. Masse røde bær i duften som også har innslag av lær og skogbunn. Elegant anslag, frisk fruktighet, bra syrlighet og fylde. Harmonisk. Drikker godt nå til lette retter av lyst vilt eller okse. Et godt kjøp.
 
Montecillo Viña Cumbrero Crianza 1994
Bod. Montecillo
1705 kr 92
Basisutvalg
Gunnar Amundsen
Mørk rød. Mørke og røde bær i duften som også byr på plommer, mandelkjerner og krydder. Elegant, litt syrlig anslag, fin friskhet og smaksrikdom, tørker imidlertid opp mot finishen. Må ha mat, for eksempel stekt eller grillet kjøtt og gryteretter av lam eller okse. Et godt kjøp.
 
***
Rioja Vega Crianza 1994
Bod. Muerza
13031 (CB) kr 92,40
Basisutvalg
Chr. Bryggeri
Mørk blålig rød. Ung, bærpreget duft med noe eikearomaer. Fruktig anslag. Relativt stoffrik. Strammer seg inn mot slutten med en del fat i ettersmaken. I øyeblikket er tanninene ganske harde. Vinen har godt av å ligge litt, ca ett år, da blir den vesentlig bedre enn i dag. Drikk den til kjøtt med fløtebaserte sauser eller hvite oster. Et godt kjøp.
 
Don Jacobo Crianza 1995
Bod. Corral
6283 (VT) kr 94,60
Basisutvalg
Strag
Ren, rød farge. God fruktig duft av solbær, vanilje/fat, skogbunn og syltetøy. Bløtt, godt anslag, fin fruktighet. Harmonisk, sødmefylt og snill vin med en del syrlighet i finish. Passer veldig godt som matvin, til blant annet stek eller grillet kjøtt, lyst vilt eller fugl. Et godt kjøp.
 
Marqués de Vitoria Crianza 1993
Bod. Marqués de Vitoria
7041 (VSD) kr 97,20
Testsalg
Brand Partners
Mørk rød. God duft av villbringebær samt mørke bær. Pent, bærpreget anslag, middels fylde, fine fataromaer og tanniner. Tørker bra opp mot slutten. Trenger mat som lam eller kalv, gjerne med litt sødme. Drikk nå. Et godt kjøp.
 
Marques de Griñon 1996
Marques de Griñon
11091 (VT) kr 97,40
Testsalg
H. Wiig
Blålig rødfarge. Ung duft av kirsebær og skogbunn. Fin, stram bærpreget smak, god friskhet, balansert, sitter godt i munnen. En middels fyldig og vellaget vin til saftig entrecôte, lam eller patéer. Et godt kjøp.
 
Conde de Valdemar Crianza 1994
Bod. Martinez Bujanda
34693 (VT) kr 98
Bestillingsutvalg
Vinhuset/Nordic Wine & Spirits
Mørk rød. Ung, frisk bærpreget duft av sorte kirsebær og krydder. Bløtt og behagelig anslag, saftig stil. God lengde. Et godt kjøp.
 
El Coto del Rioja
6313 (VT) kr 102,80
Basisutvalg
T. Storm & Sønner
Ren rød. Lett animalsk duft med fat, røde bær/kirsebær, karamell og kaffe. Bløtt anslag, behagelig frukt, god harmoni, fint fatpreg. Syrene strammer vinen inn mot slutten. Den må derfor ha mat som har noe sødme i seg og er smaksrik. Verd prisen.
 
Murice Crianza 1995
Viña Ijalba
11024 (VT) kr 104,40
Testsalg
Vinoco
Rød med lys kant. En smule animalsk duft. Søtt fatpreg, kjeller, røde bær og krydder. Fruktig bærpreget anslag. Mykt, fin eikepreg. Middels fylde men likevel ganske kompleks. Gode, stramme tanniner, men litt for tørr avslutning. Drikk til mat som lam og and. Verd prisen.
 
Marques de Arienzo Reserva 1991
Bod. Domecq
6536 kr110
Basisutvalg
Alderspreget rødfarge. Animalsk duft med modne plommer, vanilje, sjokolade, eik og kjeller. Bløtt anslag, middels fylde, god fruktsødme og fatbruk. Bra lengde som domineres av animalske toner. Vinen har nådd toppunktet på modningskurven og må nytes nå, for eksempel til fugleretter med en del smak eller lette oster. Verd prisen.
 
Marqués de Vitoria Reserva 1986
Bod. Marqués de Vitoria
13003 (VSD) kr 112
Bestillingsutvalg
Brand Partners
Mursteinsrød. Edel duft av tørket frukt, eik og skogbunn samt animalske toner, kaffe og søt sjokolade. Bløtt anslag, harmonisk, men noe enkel fruktsmak, mangler litt stoff. Drikk nå til retter med mye sopp, gjerne basert på rødt kjøtt. Verd prisen.
 
Conde de Valdemar Reserva 1992
Bod. Martinez Bujanda
34694 (VT) kr 113,70
Bestillingsutvalg
Vinhuset/Nordic Wine & Spirits
Rød med brun kant. Tørket frukt og jordbærsyltetøy samt søte eikearomaer, kaffe og lær i duften. Fruktig anslag, balansert smak, fin og stram finish. Passer til ost. Verd prisen.
 
Barón de Oña Reserva 1990
Torre de Oña
7587 (VT) kr 130,10
Testsalg
Drøbacchus
Mørk rød. Kraftig duft med skogsbær, skogbunn, fat, stall og andre animalske aromaer. Fruktig, mykt anslag, utviklet smak, godt balansert. Relativt stoffrik med en del tanniner i finishen. Nyt til alt av vilt eller retter med kraftige sauser. Verd prisen.
 
Ygay Reserva 1993
Marqués de Murrieta
3609 (VT) kr 134
Basisutvalg
H. Wiig
Klar rød. Avdempet fatpreg i duften, litt svarte bær og animalskhet, plommer og krydder. Spenstig anslag. Fruktig og leskende smak. Fremtredende eik som ikke er påtrengende. En del fat og stall/lær i finishen. Trenger mat som vilt (alle typer). Knapt verd prisen.
 
Viña Arana Reserva 1989
La Rioja Alta
3463 (VT) kr 135,50
Basisutvalg
Drøbacchus
Klar rød med lys kant. Moden utsøkt nese preget av kaffe, fat, søt lakris, krydder. Smaken er myk med fin balanse og middels fylde. Tørker imidlertid noe ut mot slutten. Drikk nå til kalv eller lam med god saus. Knapt verd prisen.
 
Muga Gran Reserva 1988
Bod. Muga
30323 (VSD) kr 149,90
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Fin rødfarge med brunlig kant. Relativt ung duft av røde og mørke bær, fat, syltetøy og animalske aromaer. Bra anslag med moden frukt. Ganske elegant. Middels fylde og god finish. En bra matvin til de fleste kjøttretter. Drikk nå. Knapt verd prisen.
 
Viña Ardanza Reserva 1989
La Rioja Alta
3534 (VT) kr 153,30
Basisutvalg
Drøbacchus
Relativt mørk rød. Unge fataromaer i duften som ellers domineres av tørket frukt, bær og plommer. Bløtt anslag, god harmoni og lengde. Selv om det er litt vel mye fat i forhold til frukt. Prøv den til smaksrike retter, gjerne av lettere vilt. For dyr.
 
Roda II 1993
Roda
30498 (VSD) kr 165
Bestillingsutvalg
WineTailor
Tett og mørk rød. Ung duft av røde bær/kirsebær og eik. Fruktig anslag, flotte tanniner og masse frukt. Men veldig ung, bør derfor ligge minst to år. Serveres i dag til kjøttretter med smaksrik saus. En unik vin med en høy pris.
 
***
Rioja Vega Crianza 1994
Bod. Muerza
13031 (CB) kr 92,40
Basisutvalg
Chr. Bryggeri
Mørk rød. Nesen byr på røde og mørke bær, eikepreg og krydder samt rød paprika. Fruktig smak, middels fylde, bløtt eikepreg, en god del tanniner som godt tåler å myknes noe, for eksempel i 6-12 måneder. Vinen må i dag drikkes til mat, som gryteretter. Verd prisen.
 
Lagunilla Reserva 1994
Bod. Lagunilla
3713 (VT) kr 97,70
Basisutvalg
H. Wiig
Klar rød med brunlig kant. Syrlig nese med røde bær, fat, tørr skogbunn og vanilje. Bærpreget anslag, frisk i smaken, middels fylde og lengde. Verd prisen.
 
Baron de Ley Reserva 1991
Baron de Ley
34550 (VT) kr 109,90
Bestillingsutvalg
T. Storm & Sønner
Rød med brun kant. Duften påminner om store saftige moreller kombinert med tørket frukt og en del fat og vanilje. Bløtt og rundtsmaksbilde. Harmonisk og grei, men litt mye søtlige eikearomaer gjør vinen en smule endimensjonal og glatt. Knapt verd prisen.
 
Don Jacobo Reserva 1991
Bod. Corral
6217 kr 114,60
Basisutvalg
Strag
Alderspreget rødfarge. Rosin og svisker i nesen som ellers er preget av kaffe, lakris, mørk sjokolade og kanel. God duft. Smaksmessig er vinen myk og behagelig, men noe enkel. Drikk nå! Til svin, fugl og lam. Knapt verd prisen.
 
Viña Valoria Reserva 1991
Viña Valoria
13013 (EQ) kr 115,50
Basisutvalg
Amka Norge
Rød mot mursteinsfarget. Dufter av røde bær, nyper, søtlig eik og krydder. Saftig, krydret stil, god men litt lite spennende. Knapt verd prisen.
 
Viña Vial Reserva 1991
Federico Paternina
6279 kr 117,40
Basisutvalg
Lys rødbrun. Karamell, fat og sødme i duften. Bløtt, modent anslag, middels fylde, grei lengde. Må drikkes nå. Knapt verd prisen.
 
Campo Viejo Gran Reserva 1989
Bod. Campo Viejo
13518 (VT) kr 117
Basisutvalg
R. Prizelius
Krystallklar rød med brunlig kant. Tørkede frukter som sviske i duften som også byr på gode fataromaer, karamell, vanilje og røde bær. Bløtt, bæraktig anslag. Harmonisk med middels fylde og lengde. Vinen er fortsatt ung og kan godt ligge 1-3 år. Drikk den til lette kjøttretter av fugl og lam. Knapt verd prisen.
 
Reserva Onomastica 1991
Carlos Serres
7674 (VT) kr 122,10
Bestillingsutvalg
Granqvist
Lys rød. Litt krydret duft med røde bær, karamell og fat. Fruktig start, ganske saftig og enkel. OK fylde og tanniner. Knapt verd prisen.
 
Paternina Gran Reserva 1989
Federico Paternina
5798 kr 124,10
Basisutvalg
Mursteinsrød farge. Lett animalsk duft med innslag av søtlig frukt, bær og fat. God, saftig smak, middels fylde, fint eikepreg. Bra lengde. Men en smule endimensjonal. Knapt verd prisen.
 
Lan Gran Reserva 1985
Bod. Lan
6298 kr 135,20
Basisutvalg
Lys mursteinsfarget. Moden duft av tørket frukt med et fint fatpreg. Bløtt, fruktig anslag preget av litt syrlig, moden frukt. Som er i ferd med å bli overkjørt av fatppreget. Lett animalskhet og krydderpreg i finishen. For dyr.
 
Viña Tondonia Reserva 1991
Lopez de Heredia
34610 (VT) kr 141,20
Bestillingsutvalg
Hans A. Flaaten
Lys rød. Ganske edel duft med kanel og annet krydder, karamell, bær og fat. Bløtt anslag, godt utviklet, tørker noe ut mot slutten. Prøv den til mat med sødme, for eksempel basert på lam. For dyr.
 
Campillo Reserva 1991
Bod. Campillo
30062 (VSD) kr 142
Bestillingsutvalg
VinCompagniet
Krystallklar, mørk rød. Ung, bærpreget nese med røde og mørke bær, kaffe, eik og skogbunn. Saftig anslag, bra fylde og harmonisk i smaken, mangler imidlertid noe trøkk. Passer imidlertid til ikke for tunge kjøttretter av okse eller lam med sopp. For dyr.
 
Imperial Gran Reserva 1989
C.V.N.E.
30361 (VSD) kr 172
Bestillingsutvalg
Leif H. Strøm
Flott mursteinrød. Bær- og syltetøyspreget duft med en del fat. Syrene preger smaken fra start til slutt. Dessuten tøffe tanniner i finishen. Hvilket gjør vinen uharmonisk i dag. Lagring vil kanskje hjelpe? For dyr.
 
*** ÷
d''Avalos Tempranillo 1996
Bod. Berberana
3558 kr 78
Basisutvalg
Middels, klar rød. Vegetalsk duft med røde bær, drops og fint krydderpreg. Elegant anslag, bra fylde men er litt spiss og kort. Bør serveres kjølig. Verd prisen.
 
Carlos Serres 1996
Bod. Carlos Serres
6378 kr 81,40
Basisutvalg
Klar rød. Duft av røde bær mot syltetøy samt krydder (pepper). Bløtt anslag, enkel fruktig og harmonisk i smak, men noe bitter i finishen. Vinen trenger derfor mat. Verd prisen.
 
Faustino Rivera Ulecia 1993
Faustino Ulecia
7552 (VT) kr 91,90
Bestillingsutvalg
Mørk rød med brun kant. Duft av kirsebærkjerner med innslag av medisinskap, syrlige bær som rips. Lett syrlig anslag, middels fylde og en del stoffrikdom, noe jord- og fataromaer i smaken, litt for markante tanniner i finishen. NB Må drikkes til kraftig mat. Knapt verd prisen.
 
Banda Oro Crianza 1993
Federico Paternina
6365 kr 101,10
Basisutvalg
Jami Marketing & Trading
Nydelig rød farge med brun kant. Spennende, moden duft med lett innslag av syrlige bær, kaffe, krydder og fat. Bra, modent anslag, ganske elegant, men tørker ut i finishen og blir litt fort borte. Må drikkes nå. For dyr.
 
Marqués de Cáceres 1994
Union Viti-Vinicola
1372 (VT) kr 101,10
Basisutvalg
Stenberg &Blom
Mørk rød. Lett, frisk duft av kirsebær og bringebær. God saftig stil, stram, fin fruktighet med bra tanniner, men altfor syrlig finish. Må nytes til mat. For dyr.
 
Campo Viejo Reserva 1993
Bod. Campo Viejo
3444 (VT) kr 101,50
Basisutvalg
R. Prizelius
Flott og moden rød. Dufter av jordbær og mørke bær, fatsødme og lær. Harmonisk i anslag og smak, fin fruktsødme og middels fylde, men vinen slutter for brått til å hevde seg over gjennomsnittet. Den må imidlertid drikkes nå. For dyr.
 
Berberana Reserva 1994
Bod. Berberana
6275 kr 104,40
Basisutvalg
H. Wiig
Klar rød. Bærpreget, litt lukket nese med bra eikepreg. Bløtt anslag, fin fruktighet, grei lengde, men faller noe sammen mot slutten. Litt endimensjonal og kommersiell. For dyr.
 
Siglo Reserva 1987
Bod. Age
6292 kr 115,20
Basisutvalg
Lys mursteinsrød. Ganske spennende nese med mye sødme og fat. Bløtt anslag, søtlig smak med litt for lite frukt. Litt for enkel. Helmoden, må drikkes nå. For dyr.
 
Royal Gran Reserva
Bod. F. Epañolas
30409 (EQ) kr 126,90
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Rød med lys kant. Søtlig duft med røde bær, mot syltetøy, og fat. Litt enkel smak av frukt og bær med noe fataromaer. For lett. For dyr.
 
Marques de Griñon Reserva Especial 1993
Marques de Griñon
7973 (VT) kr 133,90
Bestillingsutvalg
H. Wiig
Ren rød farge. En del røde bær, lær, fat og animalske toner i duften. Bløtt anslag, fruktig smak, harmoniske tanniner, men litt tynn (vannaktig) og enkel i avslutningen. For dyr.
 
Solar de Samaniego Gran Reserva 1982
Bod. Alavesas
7758 (VT) kr 179,60
Bestillingsutvalg
Norsk Vinimport
Brunrød farge. Enkel syltetøyaktig og jordlig duft. Modent anslag med tørket frukt. Vinen tørker imidlertid ut. Overmoden? For dyr.
 
Roda I 1994
Roda
11584 (VSD) kr ?
Bestillingsutvalg
WineTailor
Blekkaktig mørk rød. Tett duft, syrlig og medisinalsk, med masse mørke bær, noe stall, treverk ogalkoholstikk. Saftig anslag, en del stoff, ung smak, godt integrert fat, middels fylde. Støvete finish. Vinen virker ikke harmonisk hvilket trolig skyldes at den ankom testen som ekspresspakke via Posten.
 
** +
Señorio de Lazaya 1996
10032 kr 74,50
Bod. Ubide
Basisutvalg
Rød, klar farge. Lett, søtlig duft av røde bær samt krydder. Bløtt anslag, enkel og ren fruktighet, leskende stil. Litt kort.
 
Viña Hermosa 1996
Bod. Campo Burgo
30153 (VT) kr 86,80
Basisutvalg
Norsk Vinimport
Lys rød. Ung duft av røde bær samt noe krydder. Stram fruktighet av unge bær, men litt enkel.
 
Faustino VII 1996
Bod. Faustino Martinez
1393 (VSD) kr 91
Basisutvalg
VinCompagniet
Mørk rød. Fin duft med masse kirsebær, solbær og fat. Smaken følger overhodet ikke opp. Den er syrlig, spiss og kort. Skuffende.
 
Siglo Saco Crianza 1995
Bod. Age
637 kr 92,20
Basisutvalg
Lys rød. Vegetal duft med fataromaer, krydder og røde bær. Lett, fruktig anslag. Enkel smak med noe karamell og eikepreg. En fruktig crianza på den lette siden.
 
Faustino Rivera Ulecia Reserva 1988
Faustino Ulecia
7553 (VT) kr 100,20
Bestillingsutvalg
Krystallklar rød. Litt jordlig og syrlig duft med vanilje, fat og kirsebærkjerner. Fint fruktig anslag, bra syrer, men vinen strammer seg inn mot midten og blir fort borte.
 
Sierra CantabrError while parsing bodytext as xml: The element type "STRONG" must be terminated by the matching end-tag "".

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for
+
Ukens vin

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for

Den er både innsmigrende og karaktersterk som skapt for vinkos rundt bålet eller under varmelampen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Guide
Oppskrifter nypotet

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her