Ukens drink

Rum old fashioned

Denne drinken varmer på flere måter
Foto: (Julie H. Amundsen)

Denne drinken varmer på flere måter

Alkoholsterk som alle andre old fashioned-drinker, men når den lages med vellagret rom, byr den på et streif av indian summer og det kommer godt med.
Aase E. Jacobsen
31 August 2018 - 14:00

Old fashioned fikk fornyet interesse gjennom Mad Men-serien som trollbandt tvpublikum mellom 2007 og 2015. 

Serien henter handling fra 1960-tallet, men drinken er mye eldre enn som så. Navnet fikk den siden den minnet om den gamle måten å servere en Whiskey Cocktail på, nemlig blandet med sukker, bitter og vann, slik den beskrives i Jerry Thomas’ How to Mix Drinks fra 1862. Men den første old fashioned skal ha blitt mikset første gang i 1900 av bartenderen på Pendennis Club i Louisville, Kentucky til James E. Pepper, som både var medlem av klubben og bourbonprodusent. 

Det er altså amerikansk whiskey som er korrekt ingrediens, men siden det finnes like mange måter å lage den på som det finnes bartendere, er det helt innafor å bruke rom, spesielt siden rom ofte modnes i fat som har inneholdt bourbon/whiskey.

Se våre andre oppskrifter på old fashioned

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev  

Rum old fashioned drinkoppskrift

Rum old fashioned drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene i et lavt glass fylt med is og rør til isen begynner å smelte. Ha i mer is og pynt med en bit appelsinskall.

Du kan også lage drinken i et røreglass med is og helle over is i serveringsglasset. 

Slik lager du sukkerlake:
Kok opp like deler sukker og vann og rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl og hell i en rengjort flaske med tett kork. Sukkelake holder seg svært lenge i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken. 

Se våre andre oppskrifter på old fashioned

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av James Creig, Bacardi

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her