Ukens kake
Beaujolais nouveau kan feires på mange måter, også med en sjokoladekake
Foto: (Irina_Meliukh)

Beaujolais nouveau kan feires på mange måter, også med en sjokoladekake

Ha den nye vinen i glasuren og sjokoladekaken får en ekstra fruktig og god smak. Annen rødvin går også bra, men ikke hvilken som helst.
Aase E. Jacobsen
19 November 2016 - 16:12

Rødvin i sjokoladeglasuren, går det an, tenker du kanskje. Og ja, det er ikke så vanlig, og ikke kan du bruke hvilken som helst rødvin heller. Den må være av den fruktige tanninsvake sorten, og der kommer beaujolais nouveau inn i bildet. Ferskere og fruktigere rødvin er det finnes knapt.

Men du kan selvsagt bruke annen rødvin som beaujolais fra «i fjor», de fleste rødviner av druesorten gamay, en saftig rhônevin, valpolicella eller «oversjøisk» pinot noir uten eik.

Øl i stedet for rødvin?

Om du er redd for alkoholsmak fra glasuren eller frykter promilleffekt, kan du ta det helt med ro. Ved å koke opp rødvinen, fordamper mesteparten av alkoholen, og det lille som er igjen fordeles på mange kakestykker. 

Du kan bytte ut rødvin med mørkt øl, men da må du velge et med lite bitterhet, gjerne et øl av typen belgisk dubbel. Det blir veldig godt. Også til kaken. 

Denne kakeoppskriften inneholder også øl

Få ukentlig kake- og desserttips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev    

Sjokoladekake med rødvinsglasur

Sjokoladekake med rødvinsglasur

Fremgangsmåte

Kake:
Ha sjokolade, sukker og smør i en tykkbunnet kjele som settes på ovnen ved svak varme. Rør mens det hele smelter sammen. Ta av varmen og fortsett å røre. Sett til avkjøling. 

Når avkjølt, tilsetter du ett egg av gangen mens du pisker kraftig, gjerne med en miksmaster. Fortsett en stund etter at siste egget er tilsatt.

Tilsett deretter melet som siktes i litt etter litt.

Ha i en rund kakeform (22 cm) eller brødform og stek i henholdsvis 45 til 55 minutter ved 170 grader. Bruk en trepinne for å sjekke at den er gjennomstekt.

Sett til avkjøling og overfør til et serveringsfat før glasuren helles over.

Glasur:
Ha sjokolade og smør i en tykkbunnet kjele som settes på ovnen ved svak varme. Rør mens det hele smelter sammen. Ta av varmen og fortsett å røre mens du tilsetter melis.

I en annen kjele koker du opp rødvin. Ta av varmen og tilsett sjokoladeblandingen mens du rører godt. Avkjøl litt, men ikke helt.

Hell glasuren over den avkjølte kaken. La stå kjølig noen timer slik at glasuren trekker inn i kaken.

Tips:
Du kan bytte ut rødvin med mørkt øl, men da må du velge et med lite bitterhet, gjerne et øl av typen belgisk dubbel. Det blir veldig godt. Også til kaken. 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her