Ukens kake

Kirsebærkake fra Schwarzwald

By på en tysk kakeklassiker
Foto: (clu)

By på en tysk kakeklassiker

Hvis du er så heldig å ha egne kirsebær som du ikke helt vet hva du skal bruke til, ikke nøl. Du blir positivt overrasket over hvor godt de gjør seg i denne kaken.
Aase E. Jacobsen
23 August 2018 - 13:00

Du kan selvsagt bruke søte moreller eller sågar syltete kirsebær, men de sure kirsebærene du ikke helt vet hva du skal bruke til, er aldeles perfekt i denne kaken. 

clu

Her er det brukt cocktailbær som pynt, men friske kirsebær er mye bedre. Eller nedlagte maraschinobær. 

Denne usedvanlig populære tyske kaken, ble skapt av en konditor ved navn Joseph Keller i 1915 på Cafe Agner som lå i en av Bonn's bydeler. Så populær er kaken at den har fått sin egen festival, i Todtnau i Baden-Württemberg.

Se våre andre kakeoppskrifter med kirsebær

Få ukentlig kaketips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev   

Kirsebærkake fra Schwarzwald

Kirsebærkake fra Schwarzwald

Fremgangsmåte

Bunnene: Skill eggene. Rør eggeplommene hvite med flormelis og ha malte, skoldede mandler i. Bland hvetemel, bakepulver og strøkavring i dette og tilsett kakaopulver og finrevet sitronskall. Ha så i smeltet smør og til slutt stivpiskede eggehviter. Bland godt.

Stek tre kakebunner hver for seg, enten i smurte lagkakeformer eller etter hverandre i vanlige kakeformer med løs bunn. Steketid 10-12 minutter ved 200 C.

Fyllet:
Varm melken opp mot kokepunktet og rør puddersukkeret ut i den. Når massen begynner å bli stiv, blander du den med stivpisket krem.

Vaniljekremen:
Pisk eggeplommene sammen med sukkeret i en tykkbunnet gryte. Splitt opp vaniljestangen, plukk kornene ut og rør dem i eggemassen. Tilsett maizenna og melk, og eventuelt vaniljestangen skåret i småbiter. Sett gryten over og rør hele tiden inntil kremen blir tykk. Ta så gryten av. Rør av og til i den slik at det ikke dannes snerk og klumper. I stedet for vaniljestangen kan man bruke 2-3 ss vaniljesukker som røres i når kremen er lunken.

Rør eggeplommen jevn med litt av sukkeret, rør så i litt av melken og visp denne blandingen sammen med den varme melken.

Gelatinen som først har ligget i kaldt vann i 10-15 minutter løses opp.

Kirsebærkompott:
Kok de steinfrie kirsebærene så vidt møre med sukkeret og den lille vannmengden som følger med etter skyllingen av bærene.

Tips:
Du kan eventuelt bruke syltede eller hermetiske kirsebær. Da reduserer du sukkermengden til 100 gram.

Legg så en av kakebunnene på et stort rundt fat. Fordel 5-6 ss vaniljekrem over den, deretter godt og vel ¾ av kirsebærene og oppå der igjen ca ¼ av fløtekremen.

Dynk neste kakebunn med kirsch, legg den oppå den første og dekk den med ¼ av fløtekremen.

Dynk trede kakebunn med kirsch og legg den på toppen, hvor man så dekker til med resten av fløtekremen og til slutt drysser så mye sjokoladespon over at kaken blir nesten helt brun. Pynt kaken med kirsebær og resten av kremen.

Prosessen er ganske lang og omstendelig, men man vil nok oppdage at kaken er vel verdt strevet.

Se våre andre kakeoppskrifter med kirsebær

Lyst på en annen kake da finner du veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her