Fyrstekake-med-notter-og-sjokolade-MP-04104
Ukens kake
Fyrstekake-med-notter-og-sjokolade-MP-04104

Denne klassikeren bør alle beherske

Fyrstekake er ikke vanskelig, bare veldig godt.

Mange forbinder kanskje fyrstekake med kjøpevare, og dermed ikke har så god erfaring. Men det er det mulig å gjøre noe med. For en nylaget fyrstekake smaker sublimt, og etter noen dager i kjøleskap, er den fortsatt like god.

Kombinasjonen av mørdeig og makrondeig gir nemlig en veldig holdbar - og ganske mektig kake. Delt opp i små biter er det en god munnfull som smaker perfekt til kaffen. Om du lager den i en rektangulær form, blir den lettere å skjære opp. 

Har du rabarbra i fryseren, kan du lage denne morsomme vrien på fyrstekake

Få ukentlig kaketips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev   

Fyrstekake

Antall porsjoner

10-12

Tilberedningstid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

Mørdeig
150 g
1.5 dl
2 ss
Makronfyll

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Rør inn eggeplommer og melk og sikt inn hvetemel og bakepulver. Elt deigen sammen. La den stå litt kaldt, så blir den lettere å arbeide med. Trykk 2/3 av mørdeigen i bunnen av formen og oppover langs kanten.

Mal mandlene og bland med melis og vin. Skjær inn stivpisket eggehvite. Fyll massen i formen. Kjevle resten av deigen til en 2-3 mm tykk leiv. Skjær 1-1½ cm brede striper og legg i rutemønster over kaken. Legg en strimmel rundt kanten, slik at alle endene blir dekket. Pensle deigen med sammenvispet egg, og stek i ovn ved 180-190 °C i ca. 40 minutter. La kaken stå litt i formen før den avkjøles på rist.

Vi kan takke konditorlærlingen ved Erichsens konditori i Trondheim for at han rundt 1860 brakte med seg oppskriften på Fyrstekake til Norge.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Vinkurs: Smak Burgunds fantastiske viner

Lær alt om hvorfor de beste vinene fra Burgund er så ettertraktet - selvsagt får du smake dem både i rødt og hvitt

Denne kvelden smaker du deg gjennom Burgunds hierarki fra regionvin til premier cru, både hvitt og rødt og fra nord til sør. Til sammen 10 viner fra en av områdets mest kjente produsenter vil forklare deg hvorfor Burgund er så ettertraktet. Les hele saken

Vinkurs 30. april i Oslo

Det er snart sommer: Lær alt om chablis, sancerre, muscadet, rosévin, prosecco og cava

Mai Tjemsland, som er en av fem med tittelen Master of Wine i Norge, og som pendler fast til Sicilia, vet alt om hvilke viner som passer til den lyse og varme årstid. Sommersesongen 2018 blir den beste noensinne etter denne kvelden. Les hele saken

Til toppen