Ukens kake

Trøndersk thekake

Det er lett å forstå at folk på Heimdal er gale etter denne kaken
Foto: (Geir Mogen)

Det er lett å forstå at folk på Heimdal er gale etter denne kaken

Thekake eller tekake som den også kalles de fleste andre steder er bestselgeren hos Melhus Bakeri på Heimdal sør for Trondheim. Hvorfor skjønner du når du ser oppskriften.
Aase E. Jacobsen
24 Januar 2019 - 13:00

Tekake er vanlig i Midt-Norge, fra Nordmøre og nordover langs kysten. På 1970-tallet var det knapt en dag hvor ikke dette stod på kaffebordet.

Hvor denne lokale kaketradisjonen stammer fra, er ikke lett å finne ut av. I Henriette Schønberg-Erken er tekake en helt annen type bakst, mer som en krydret Mor Monsen eller formkake. En ekte tekake slik de liker den nordover i landet, bakes med gjær og har sukkerstrøssel på toppen. Noen ganger fyll, men det er mer unntaket, så denne versjonen fra det tradisjonsrike bakeriet på Heimdal tilhører de mer luksuriøse utgavene. 

Her er en annen oppskrift på trøndersk tekake

Skaff deg ukens kake-tips som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Thekake fra Trøndelag

Thekake fra Trøndelag

Fremgangsmåte

Gjærdeig:
Smelt smør (eller margarin), tilsett vann og varm blandingen til ca. 35 grader. Rør ut gjæren i blandingen. Ha i resten av ingrediensene og elt deigen godt i kjøkkenmaskin, først sakte i 6 minutter, før du kan skru opp hastigheten de siste 6 minutter. Bland i rosinene det siste minuttet. Deigen skal være glatt og blank når den der ferdig. Tilsett evt. litt mer mel til deigen slipper bollen.

Hev deigen på et lunt sted til dobbel størrelse i ca. 60 minutter.

Smørkrem (remons):
Bland smør (eller margarin), sukker, kanel og eplemos og pisk i 5 minutter i en kjøkkenmaskin. 

Tips: I stedet for eplemos kan du bruke aprikosmarmelade

Strøssel:
Bland sukker, hvetemel, kokos, margarin og evt. gul konditorfarge hurtig sammen i en kjøkkenmaskin.

Utbaking:
Ha deigen på et melet bord. Del den i fire og kjevle hver leiv ut til ca. 0,5 cm tykkelse. Legg så en leiv på stekeplate med bakepapir, et tynt lag med sviskemarmelade strykes oppå før neste leiv legges over. Stikk noen hull med en gaffel over hele leiven. Gjenta dette med de 2 siste leivene.

Stryk smørkrem på leivene i tynt lag. Fordel strøssel oppå. Strø til slutt på kanel og sukker i sikksakkmønster.

Etterhev kaken i 40 minutter på lunt sted.

Stek thekaken midt i ovnen ved 220 °C i 10 minutter. Avkjøl på rist.

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her