UKENS KAKE: En slik kake sikrer maks oppmerksomhet

Ukens kake Glace au four - omelette norvegienne - baked alaska

En slik kake sikrer maks oppmerksomhet

Og den smaker fordømt godt. Som skapt for den kommende nyttårsfeiringen med andre ord.

Glace au four, Omelette Norvegienne, Omelette Surprise, Baked Alaska - kjært barn har mange rare navn, men det er lett å forstå hvorfor denne kaken har fått nettopp det. For den skiller seg ut. Stekt iskrem, går det an?

Første gang jeg fikk den servert var i 1977 på mitt første besøk i Frankrike, en leir med ungdom fra hele verden, og jeg var eneste nordmann. Derfor følte jeg meg ekstra verdsatt da festmenyen den siste kvelden hadde Omelette Norvegienne som siste innslag. Flau måtte jeg innrømme at jeg ikke ante hva det var, men at det i hvert fall ikke hadde noe med Norge å gjøre.

Det ble da også bekreftet når desserten ble båret inn, med stjerneskudd på toppen. En uforglemmelig opplevelse både visuelt og smaksmessig. Men altså ingen norsk tradisjon. 

Det først jeg gjorde da jeg kom til Paris etter leiroppholdet var å kjøpe Larousse Gastronomique, den franske matbibel ved siden av Escoffier, for å sette meg inn i det franske kjøkken. Norsk omelett inkludert.

Oppskriften du får her skiller seg imidlertid fra den jeg fikk servert ved at den klassiske franske har sukkerbrødbunn og vaniljeiskrem. Denne vrien gir imidlertid større kontrast i smak og konsistens og vekker lysten på enda en munnfull. Slik skal jo en kake være.

Her finner du en enklere versjon av samme kake

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Glace au four med pistasj- og pasjonsis

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Pistasj- og pasjonsis:
4 dl
Kladdkakebunn:
50 g
1 stk
0.5 dl
2 ss
0.25 ts
Marengs:

Fremgangsmåte

Begynn med isen.

Pistasj- og pasjonsis:
Visp eggeplommer og sukker luftig. Kok opp melk, fløte og glukosesirup i en kasserolle. Visp eggeblandingen ned i melkeblandingen.

Sil gjennom en finmasket sil og hell like mye masse i to boller. Skrap ut av pasjonsfruktene i den ene bollen. Tilsett hakkete pistasjnøtter i den andre ene bollen.

Kjør blandingene i en ismaskin, én om gangen, eller dekk skålene med plastfolie, ca. 1,5 liter og sett i fryseren i ca. 5 timer. Rør av og til.

Kladdkakebunn:
Sett ovnen på 175 °C og lag kladdkaken.

Smelt smøret i en gryte, og ha deretter i de andre ingrediensene. Bland godt.

Hell røren i en smurt springform, ca. 18 cm. Stek midt i ovnen i 7–8 minutter. Avkjøl på rist.

Før servering:
Sett ovnen på 250 °C, grill. Ta ut isen og legg kaken på en fin ildfast form. Visp eggehviter og halvparten av sukkeret i en bolle noen minutter. Tilsett resten av sukkeret og sitronen. Pisk til et fast skum.

Legg pasjonsisen midt på kaken og dekk med pistasjisen. Stryk på marengsen og sett i ovnen ca. 2–4 min., til marengsen har fått farge. Server umiddelbart.

Her finner du en enklere versjon av samme kake

VI har mange oppskrifter på andre deilige kaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen