UKENS KAKE: Slik får du brukt opp eggeplommene til noe skikkelig godt

Ukens kake Eggekaker i sirup

(Luiz Henrique Mendes)

Slik får du brukt opp eggeplommene til noe skikkelig godt

Disse luftige muffinsene drypper nærmest av sirup, men føles likevel ikke veldig søte.

Papo de anjo betyr englekinn på portugisisk og beskriver kakenes myke tekstur. Det er først når de bades i sirup at de blir søte, for selve deigen er rett og slett usøtet eggedosis. 

Det heter seg at det er nonner som har funnet på denne oppskriften, en gang på 13-1400-tallet. Den gangen var vaskeridrift en del av nonneklosternes virksomhet. De brukte eggehviter til å stive klærne og dermed ble det mye eggeplommer til overs. 

Crema catalana - også kjent som creme brulee - er en annen slik dessert som visstnok stammer fra Alentejo i Portugal. Selv om enkelte kilder mener at creme anglaise kom aller først. 

I vinområder finner man det samme fenomenet, nemlig at en rekke eggeplommebaserte desserter har oppstått over tid. Hva som er høna og hva som er egget, er ikke lett å vite, men nonnenes engasjement for å bruke eggeplommer til søte retter, skal ha startet etter at de spanske og portugisiske oppdagelsesreisende tok med seg sukkerrør tilbake fra sine reiser. Tilgangen på høner var også stor all den tid de var gjengs betalingsmiddel for de som ikke hadde penger. Disse oppskriftene har sågar fått et eget navn, doces conventuais, klosterdesserter. 

Karamellpudding er en beslektet eggebasert dessert - her med smak av portvin

Skaff deg ukens kake-tips som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Eggekaker i sukkerlake

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

500 g
2.5 dl

Fremgangsmåte

Smør 12 vanlige muffinsformer eller ildfaste porsjonsformer som tar 1 ¼ dl. Sett dem i en langpanne.

Pisk eggeplommene i en bolle med håndmikser på høy hastighet til de er tykke og blekgule og drypp fra vispen som løftes opp, danner et bredt bånd som flater ut meget langsomt.

Pisk eggehvitene med salt i en annen bolle til det danner seg stive topper. Vend hvitene inn i plommene til det så vidt har blandet seg. Fordel blandingen i formene. Hell så mye kokende vann i langpannen at det står halvveis opp på formene.

Stek i ovn ved 180 grader i 15-20 minutter, til det ikke henger noe fast på en spiss kniv du stikker ned i midten. Ta langpannen ut av ovnen og la kakene avkjøle seg i 5 minutter. Deretter tar du småformene opp av vannbadet og hvelver dem på et stort fat. Prikk noen få steder i hver kake med en cocktailpinne av tre.

Kok opp sukker og vann i en kjele på sterk varme og rør til sukkeret løser seg opp. La det koke til blandingen når det stadiet da den lar seg trekke ut i tynne tråder, det vil si at et kjøkkentermometer viser 110 grader og at blandingen er svært tykk. Ta kjelen av varmen og rør inn vaniljen.

Tips:
Du kan også la en kanelstang koke med i sirupen. 

Bruk en stor skje til å dyppe hver kake i sukkerlake. Snu på kaken, slik at sukkerlaken kommer til overalt. Legg kakene tilbake på fatet og hell resten av sukkerlaken over. Dekk til og avkjøl godt før servering.

Crema catalana- også kjent som creme brulee - er en annen slik dessert som visstnok stammer fra Alentejo i Portugal. Selv om enkelte kilder mener at creme anglaise kom aller først. 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Luiz Henrique Mendes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen