Ukens vin
Dette er basishyllas beste burgundkjøp

Dette er basishyllas beste burgundkjøp

Den er ikke laget av chardonnay. Derimot av aligoté, den ordinære andungen som fra dette chablisnære jordsmonnet blir en svane.
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2017 - 14:45

For stygg er aligoté aldri, men derimot en kjedelig slektning av chardonnay som ikke oppnår like høye priser selv om det står Burgund på etiketten.

 

Mitt forhold til druen aligoté startet for fryktelig lenge siden, da drinken kir var «hot as hell». Og en ekte kir lages av solbærlikør (cassis de Dijon) og hvitvin av druen aligoté. Denne (den gang) magre og syrlige hvitvinen hadde som eneste oppgave å friske opp og tynne ut den intense og søte likøren. Det kan ikke Sorin Coquard Bourgogne Aligoté 2015 brukes til. Og godt er det. Den har rett og slett for mye karakter til denne bruken (da vil jeg heller bruke en ordinær bourgogne blanc av chardonnay).

Den er nemlig fyldig med god frukt, fin friskhet og godt mineralpreg. Årsaken er at druene kommer fra et kalk- og leirholdig jordsmonn, nært beslektet med det som finnes i Chablis, bortsett fra at det er ekstra steinete.

Denne supre vinen som venter på deg i 60 polutsalg, passer sjømat, både naturell og mer forseggjort, også grillet.

Aligoté er en gammel drue, og en naturlig krysning av den etter europeisk målestokk eldgamle druesorten gouais blanc og pinot. Den kjennetegnes av naturlig høy syre samtidig som den er ganske produktiv. Den blir derfor ekstra interessant i årganger med høy modning, som i 2015, og når den kommer fra gamle vinstokker. Og ikke minst når den får full oppmerksomhet og dyrkes i det beste jordsmonnet. Noe som ikke alltid er tilfellet i Sentral-Burgund hvor det er mer lønnsomt å satse på chardonnay og pinot noir.

Far og sønn Pascal og Pierre Sorin står bak ukens vin.

Det finnes to kvalitetsområder for denne druen Aligoté Bourgogne som i prinsippet dekker hele Burgund, og Aligoté Bouzeron som er et lite område rett sør for Cotes-de-Beaune. Her har verdens mest ettertraktete vinmaker slått seg ned for å lage topp vin av denne undervurderte druen.

Ukens vin derimot kommer fra det nordlige Burgund – altså området rundt Chablis.

Denne aligotéen er ekstra kraftig

Se alle vinene som finnes med denne druen

For produsenten Sorin Coquard er aligoté viktigste drue, men beliggenheten i Saint-Bris-le-Vineux forteller at sauvignon blanc er nesten like viktig. Denne produsenten dyrker også den sjeldne og lokale røde druen césar (naturlig krysning av pinot og argan) som stort sett må spille andrefiolin i blandinger, men som hos denne produsenten får lov å leke alene. Men denne vinen finnes ikke i Norge. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her