Ukens vin
Dette er basishyllas beste burgundkjøp

Dette er basishyllas beste burgundkjøp

Den er ikke laget av chardonnay. Derimot av aligoté, den ordinære andungen som fra dette chablisnære jordsmonnet blir en svane.
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2017 - 14:45

For stygg er aligoté aldri, men derimot en kjedelig slektning av chardonnay som ikke oppnår like høye priser selv om det står Burgund på etiketten.

 

Mitt forhold til druen aligoté startet for fryktelig lenge siden, da drinken kir var «hot as hell». Og en ekte kir lages av solbærlikør (cassis de Dijon) og hvitvin av druen aligoté. Denne (den gang) magre og syrlige hvitvinen hadde som eneste oppgave å friske opp og tynne ut den intense og søte likøren. Det kan ikke Sorin Coquard Bourgogne Aligoté 2015 brukes til. Og godt er det. Den har rett og slett for mye karakter til denne bruken (da vil jeg heller bruke en ordinær bourgogne blanc av chardonnay).

Den er nemlig fyldig med god frukt, fin friskhet og godt mineralpreg. Årsaken er at druene kommer fra et kalk- og leirholdig jordsmonn, nært beslektet med det som finnes i Chablis, bortsett fra at det er ekstra steinete.

Denne supre vinen som venter på deg i 60 polutsalg, passer sjømat, både naturell og mer forseggjort, også grillet.

Aligoté er en gammel drue, og en naturlig krysning av den etter europeisk målestokk eldgamle druesorten gouais blanc og pinot. Den kjennetegnes av naturlig høy syre samtidig som den er ganske produktiv. Den blir derfor ekstra interessant i årganger med høy modning, som i 2015, og når den kommer fra gamle vinstokker. Og ikke minst når den får full oppmerksomhet og dyrkes i det beste jordsmonnet. Noe som ikke alltid er tilfellet i Sentral-Burgund hvor det er mer lønnsomt å satse på chardonnay og pinot noir.

Far og sønn Pascal og Pierre Sorin står bak ukens vin.

Det finnes to kvalitetsområder for denne druen Aligoté Bourgogne som i prinsippet dekker hele Burgund, og Aligoté Bouzeron som er et lite område rett sør for Cotes-de-Beaune. Her har verdens mest ettertraktete vinmaker slått seg ned for å lage topp vin av denne undervurderte druen.

Ukens vin derimot kommer fra det nordlige Burgund – altså området rundt Chablis.

Denne aligotéen er ekstra kraftig

Se alle vinene som finnes med denne druen

For produsenten Sorin Coquard er aligoté viktigste drue, men beliggenheten i Saint-Bris-le-Vineux forteller at sauvignon blanc er nesten like viktig. Denne produsenten dyrker også den sjeldne og lokale røde druen césar (naturlig krysning av pinot og argan) som stort sett må spille andrefiolin i blandinger, men som hos denne produsenten får lov å leke alene. Men denne vinen finnes ikke i Norge. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er en klar tysk seier – i hvert fall blant spesialølnyhetene - med en overraskelse
+
Tester

Det er en klar tysk seier – i hvert fall blant spesialølnyhetene - med en overraskelse

Med EM i fotball på tysk jord, passer det veldig godt med tysk øl i eliteklassen - der som i ølverdenen er det overraskelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smaken av sommer er sikret med dampet makrell i en syrlig appelsinsaus
Dagens rett

Smaken av sommer er sikret med dampet makrell i en syrlig appelsinsaus

Makrell er det vi kaller ekte sommermat, og i dagens utgave friskes det hele opp med en lekker appelsinsaus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du virkelig skal slå på stortromma, gå for flambert kalvefilet
Dagens rett

Når du virkelig skal slå på stortromma, gå for flambert kalvefilet

Denne ukens søndagsmiddag står det respekt av. Kalvekjøtt er noe av det lekreste i sitt slag, og når det flamberes i cognac, blir det ekstra stor stas.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er en klar tysk seier – i hvert fall blant spesialølnyhetene - med en overraskelse
+
Tester

Det er en klar tysk seier – i hvert fall blant spesialølnyhetene - med en overraskelse

Med EM i fotball på tysk jord, passer det veldig godt med tysk øl i eliteklassen - der som i ølverdenen er det overraskelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Forsiden akkurat nå - 3

Norge et paradis for luksus til lavpris

Jeg er så lei av klagene over at det er så dyrt å spise godt i Norge. Det er dyrt å spise dårlig, akkurat som at det er dyrt å drikke dårlig. Men det som er godt og vellaget er utrolig godt priset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin

Bli med til Stavangers ferskeste stjernerestaurant, Hermetikken, Biondi-Santi og Jura, samtidig som vi utforsker det indonesiske kjøkken, med blant annet norskprodusert tempeh.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når løken lages på denne måten, blir fiskeretten alt annet enn hverdagslig
Dagens rett

Forsiden akkurat nå - 6

Smaken av sommer er sikret med dampet makrell i en syrlig appelsinsaus
Dagens rett

Smaken av sommer er sikret med dampet makrell i en syrlig appelsinsaus

Makrell er det vi kaller ekte sommermat, og i dagens utgave friskes det hele opp med en lekker appelsinsaus.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her