Ukens vin
Dette er et av polets aller beste rødvinskjøp – år etter år

Dette er et av polets aller beste rødvinskjøp – år etter år

Denne rødvinen fra Sardinia er kommet i ny årgang og nok en gang byr den på imponerende kvalitet for pengene.
Aase E. Jacobsen
08 Januar 2019 - 14:45

Sardus Pater Carignano del Sulcis Is Solus 2017 har nemlig et veldig godt avtrykk av både drue og vokststed, det betyr deilig modne mørkere bærtoner, lett sødme, fint krydderpreg og fine tanniner. En strålende matvin til alt fra vinterlige gryter, krydret kjøtt, rike pastaretter via grillmat til vinkosen.

Den har også det som trengs for mellomlang lagring. En artig vin å hente fram fra kjelleren all den tid den aldri skuffer.

Den har ikke overraskende vært ukens vin tidligere også

Årsaken til at den har alt dette, uten å koste mer, er at den kommer fra et kooperativ som dominerer på halvøya Sant’Antioco på Sardinias sørvestre spiss. Det betyr at de har tilgang til alt av druemateriale, og på dette historiske stedet rent vinmessig, er det mye gammelt plantemateriale, mye over 100 år gammelt, men i ukens vin er det planter på 25-40 år som gir druer. Men på Sant'Antioco er det carignano som er konge.

Her kan du lese alt om hvorfor carignano-druen er Sardinia og Sant'Antiocos juvel

At druer som vokser her helt nede ved sjøen ikke blir kokt i sommervarmen (og i 2017 var det rekordvarmt, det kan jeg selv underskrive på), kan de takke den konstante havbrisen for. Det sandholdige jordsmonnet gjør sitt til at plantene må søke langt ned i grunnen på jakt etter næring, for nedbør er det lite av i sommerhalvåret. Den har dessuten gjennomgått en enkel framstilling i ståltanker uten bruk av eik. Det bidrar også til å holde kostnadene nede.

Her viser kooperativets agronom Roberto Matzeu fram disse inntil 100 år gamle carignanovinstokkene som vokser i Sant'Antiocos sandjord. Foto:  Aase E. Jacobsen

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her