Ukens vin
Dette er et av polets aller beste rødvinskjøp – år etter år

Dette er et av polets aller beste rødvinskjøp – år etter år

Denne rødvinen fra Sardinia er kommet i ny årgang og nok en gang byr den på imponerende kvalitet for pengene.
Aase E. Jacobsen
08 Januar 2019 - 14:45

Sardus Pater Carignano del Sulcis Is Solus 2017 har nemlig et veldig godt avtrykk av både drue og vokststed, det betyr deilig modne mørkere bærtoner, lett sødme, fint krydderpreg og fine tanniner. En strålende matvin til alt fra vinterlige gryter, krydret kjøtt, rike pastaretter via grillmat til vinkosen.

Den har også det som trengs for mellomlang lagring. En artig vin å hente fram fra kjelleren all den tid den aldri skuffer.

Den har ikke overraskende vært ukens vin tidligere også

Årsaken til at den har alt dette, uten å koste mer, er at den kommer fra et kooperativ som dominerer på halvøya Sant’Antioco på Sardinias sørvestre spiss. Det betyr at de har tilgang til alt av druemateriale, og på dette historiske stedet rent vinmessig, er det mye gammelt plantemateriale, mye over 100 år gammelt, men i ukens vin er det planter på 25-40 år som gir druer. Men på Sant'Antioco er det carignano som er konge.

Her kan du lese alt om hvorfor carignano-druen er Sardinia og Sant'Antiocos juvel

At druer som vokser her helt nede ved sjøen ikke blir kokt i sommervarmen (og i 2017 var det rekordvarmt, det kan jeg selv underskrive på), kan de takke den konstante havbrisen for. Det sandholdige jordsmonnet gjør sitt til at plantene må søke langt ned i grunnen på jakt etter næring, for nedbør er det lite av i sommerhalvåret. Den har dessuten gjennomgått en enkel framstilling i ståltanker uten bruk av eik. Det bidrar også til å holde kostnadene nede.

Her viser kooperativets agronom Roberto Matzeu fram disse inntil 100 år gamle carignanovinstokkene som vokser i Sant'Antiocos sandjord. Foto:  Aase E. Jacobsen

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her