UKENS VIN: Dette er et av polets aller beste rødvinskjøp – år etter år
Ukens vin

Dette er et av polets aller beste rødvinskjøp – år etter år

Denne rødvinen fra Sardinia er kommet i ny årgang og nok en gang byr den på imponerende kvalitet for pengene.

Sardus Pater Carignano del Sulcis Is Solus 2017 har nemlig et veldig godt avtrykk av både drue og vokststed, det betyr deilig modne mørkere bærtoner, lett sødme, fint krydderpreg og fine tanniner. En strålende matvin til alt fra vinterlige gryter, krydret kjøtt, rike pastaretter via grillmat til vinkosen.

Den har også det som trengs for mellomlang lagring. En artig vin å hente fram fra kjelleren all den tid den aldri skuffer.

Den har ikke overraskende vært ukens vin tidligere også

Årsaken til at den har alt dette, uten å koste mer, er at den kommer fra et kooperativ som dominerer på halvøya Sant’Antioco på Sardinias sørvestre spiss. Det betyr at de har tilgang til alt av druemateriale, og på dette historiske stedet rent vinmessig, er det mye gammelt plantemateriale, mye over 100 år gammelt, men i ukens vin er det planter på 25-40 år som gir druer. Men på Sant'Antioco er det carignano som er konge.

Her kan du lese alt om hvorfor carignano-druen er Sardinia og Sant'Antiocos juvel

At druer som vokser her helt nede ved sjøen ikke blir kokt i sommervarmen (og i 2017 var det rekordvarmt, det kan jeg selv underskrive på), kan de takke den konstante havbrisen for. Det sandholdige jordsmonnet gjør sitt til at plantene må søke langt ned i grunnen på jakt etter næring, for nedbør er det lite av i sommerhalvåret. Den har dessuten gjennomgått en enkel framstilling i ståltanker uten bruk av eik. Det bidrar også til å holde kostnadene nede.

Her viser kooperativets agronom Roberto Matzeu fram disse inntil 100 år gamle carignanovinstokkene som vokser i Sant'Antiocos sandjord. Foto:  Aase E. Jacobsen

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Sardus Pater Carignano del Sulcis Is Solus 2019

Produsent:
Cantina Sardus Pater
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sardinia
Pris:
179,90 kr
Varenummer:
9910701
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen