Ukens vin

Mantlerhof Grüner Veltliner 2015

Dette vinkjøpet angrer du aldri på

Dette vinkjøpet angrer du aldri på

2015-årgangen av denne østerrikske hvitvinen gir veldig mye vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
09 Mars 2017 - 11:45

Mantlerhof Grüner Veltliner 2015 er en vin jeg ofte vender tilbake til. Først og fremst fordi den gir en veldig god vinopplevelse for en rimelig penge. Men også fordi den har kvaliteter som går utenpå det meste av andre viner i dette prissjiktet.

Tåler mye luft

Nå er den kommet i ny og super årgang som skiller seg fra forgjengeren ved å være ekstra konsentrert. Men ikke at den nødvendigvis er så mye bedre enn 2014 som jeg var virkelig begeistret for, bare typisk for hva naturen bød på i 2015.

Les mer om hva som gjør denne vinen stor

Vinene fra enkeltvinmarkene til Josef Mantler tåler lagring.

Det som gjør at den akkurat denne vinen har fått en slik status hos meg, er at den er så anvendelig for den type mat jeg liker å lage. Det betyr mye grønnsaker og fisk på bekostning av kjøtt. I en slik kontekst briljerer den med sin fine fedme, lette krydder- og urtetoner og rene klare eple- og pærefruktighet. Alt holdt oppe av god syrefriskhet.

Når det er sagt tilfredsstiller den også  behovet om du velger en mer kjøttdominert meny. Den er nemlig velegnet til pasta med kjøtt, til svin og kylling.

Ikke minst er den en super vin å ha stående i kjøleskapet, for selv om den har vært åpnet (den har skrukork) flere ganger, holder den seg bemerkelsesverdig frisk til siste dråpe. Selvsagt ikke inn i evigheten, men en uke er ikke noe problem for en så solid vin som denne.

Naturlig vinmaking

Faktisk er 2015-utgaven så konsentrert at den har godt av å helles i karaffel en time før servering.

Ikke uventet er det en vin laget av økologisk dyrkete druer (demeter-sertifisert) og fremstillingen er gjort med minimale inngrep, bare hvis det trengs, ifølge Josef (Sepp) Mantler som står bak produsenten Mantlerhof i Kremstal. 

Josef Mantler.

Her dyrker han 14 hektar med druer i skråningene med mineralrikt og finkornet avleiringsjordsmonn (løss) som vender ned mot elven Krems. Halvparten er dyrket med grüner veltliner som er både Mantlerhofs og områdets viktigste drue. Den trives ekstra godt i disse forholdene som sikrer god modning. Ukens vin er hans «enkleste», mens toppgrüneren, fra enkeltvinmarken Spiegel (såkalt erste lage DAC reserve) lar vente på seg. En annen smak av Mantlerhof får du imidlertid gjennom hans supre rieslinger, hvorav en er i salg i Norge.

Og er du i tvil om at hans viner lagrer godt, kan jeg betrygge deg om at så er tilfelle. Hans Grüner Veltliner 1985 var da jeg smakte den i juni 2015, full av liv og med en spennende moden druekarakter, urter, krydder og blomster. En vin som fortsatt har mange år foran seg. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her