Ukens vin

Mantlerhof Grüner Veltliner 2015

Dette vinkjøpet angrer du aldri på

Dette vinkjøpet angrer du aldri på

2015-årgangen av denne østerrikske hvitvinen gir veldig mye vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
09 Mars 2017 - 12:45

Mantlerhof Grüner Veltliner 2015 er en vin jeg ofte vender tilbake til. Først og fremst fordi den gir en veldig god vinopplevelse for en rimelig penge. Men også fordi den har kvaliteter som går utenpå det meste av andre viner i dette prissjiktet.

Tåler mye luft

Nå er den kommet i ny og super årgang som skiller seg fra forgjengeren ved å være ekstra konsentrert. Men ikke at den nødvendigvis er så mye bedre enn 2014 som jeg var virkelig begeistret for, bare typisk for hva naturen bød på i 2015.

Les mer om hva som gjør denne vinen stor

Vinene fra enkeltvinmarkene til Josef Mantler tåler lagring.

Det som gjør at den akkurat denne vinen har fått en slik status hos meg, er at den er så anvendelig for den type mat jeg liker å lage. Det betyr mye grønnsaker og fisk på bekostning av kjøtt. I en slik kontekst briljerer den med sin fine fedme, lette krydder- og urtetoner og rene klare eple- og pærefruktighet. Alt holdt oppe av god syrefriskhet.

Når det er sagt tilfredsstiller den også  behovet om du velger en mer kjøttdominert meny. Den er nemlig velegnet til pasta med kjøtt, til svin og kylling.

Ikke minst er den en super vin å ha stående i kjøleskapet, for selv om den har vært åpnet (den har skrukork) flere ganger, holder den seg bemerkelsesverdig frisk til siste dråpe. Selvsagt ikke inn i evigheten, men en uke er ikke noe problem for en så solid vin som denne.

Naturlig vinmaking

Faktisk er 2015-utgaven så konsentrert at den har godt av å helles i karaffel en time før servering.

Ikke uventet er det en vin laget av økologisk dyrkete druer (demeter-sertifisert) og fremstillingen er gjort med minimale inngrep, bare hvis det trengs, ifølge Josef (Sepp) Mantler som står bak produsenten Mantlerhof i Kremstal. 

Josef Mantler.

Her dyrker han 14 hektar med druer i skråningene med mineralrikt og finkornet avleiringsjordsmonn (løss) som vender ned mot elven Krems. Halvparten er dyrket med grüner veltliner som er både Mantlerhofs og områdets viktigste drue. Den trives ekstra godt i disse forholdene som sikrer god modning. Ukens vin er hans «enkleste», mens toppgrüneren, fra enkeltvinmarken Spiegel (såkalt erste lage DAC reserve) lar vente på seg. En annen smak av Mantlerhof får du imidlertid gjennom hans supre rieslinger, hvorav en er i salg i Norge.

Og er du i tvil om at hans viner lagrer godt, kan jeg betrygge deg om at så er tilfelle. Hans Grüner Veltliner 1985 var da jeg smakte den i juni 2015, full av liv og med en spennende moden druekarakter, urter, krydder og blomster. En vin som fortsatt har mange år foran seg. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her