Ukens vin
Disse vinene er både sjeldne og perfekte for årstiden

Disse vinene er både sjeldne og perfekte for årstiden

Oeillades og ribeyrenc er begge gamle druesorter som gir en vinstil vi sjelden støter på i dagens Sør-Europa.
Aase E. Jacobsen
02 Mai 2017 - 14:45

Druesortene gir nemlig viner med veldig lav alkohol, rundt 11 og sågar ned mot 10 prosent, men det mangler ikke på særpreg av den grunn.

Navarre d'Oeillades 2016 og Navarre Ribeyrenc 2015 har det aromatiske parfymerte urteaktige preget som er så typisk for gamle druesorter, men de er likevel ganske forskjellige. Den første er litt saftigere og den andre mer robust. Begge er imidlertid supre viner til grillfestens assorterte utvalg av retter med fra grønnsaker til saftige kjøttstykker.

Den lave alkoholen gjør dem dessuten til det som på fransk heter «vin de soif» - tørsteslukkere – og det trengs når vinen skal nytes utendørs, enten det nå er snakk om til lunsj eller under solrike forhold.

Thierry Navarre.

Bak vinene står Thierry Navarre som holder til i appellasjonen Saint Chinian i Languedoc-Roussillon hvor han og familien råder over 12 hektar. Tidlig på 1990-tallet fant han noen gamle vinstokker i en av parsellene som viste seg å være ribeyrenc (også kjent som rivairenc og aspiran/esperan), en nærmest utryddet drue som var populær på 1700- og 1800-tallet, og som regnes blant de aller eldste druesortene i Languedoc-Roussillon.

Fra Saint Chinian. I vinmarkene er det brunt - altså jernholdig - skiferjordsmonn.

 

Kanskje 2000 år gammel

De første skrevne kilder hvor den er omtalt er fra 1500-tallet, og den antas å ha oppstått et sted mellom Nimes og Montpellier. I Jancis Robinsons vindrueleksikon nevnes at den sågar kan være så gammel at den er beskrevet av Plinius den eldre som levde mellom år 23 og 79.

Den lange historien gjør at denne druen er veldig godt tilpasset klimaet i Sør-Frankrike. Den tåler tørke og karrige jordsmonn, og all solvarmen til tross beholder den som fullmoden sin leskende karakter og altså lave alkohol. 

Thierry Navarre med en ribeyrenc-klase.

Både ribeyrenc og oeillades har et sannsynlig slektsforhold til cinsault ifølge (foreløpige) dna-tester. Til tross for at cinsault har kommet i skyggen av grenache, syrah og carignan som kvalitetsdrue, og nå er mest kjent for å brukes til rosevin, er den en veldig gammel drue i Sør-Frankrike.

Vingården ligger i Roquebrune i Saint Chinian. 

Denne produsenten lager mirakler med cinsault

Slektskapet til cinsault til tross, oeillades er helt annerledes, med blant annet noe dypere rødfarge, men ikke særlig mye tanniner. Selv om druen er nært knyttet til området rundt Saint Chinian, er den ikke tillatt i noen AOC-er. Derfor er både den og ribeyrenc-en såkalt «vin de France». Thierry Navarre lager for øvrig rosevin av oeillades, men det er altså den røde som er i salg i Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner
Dagens rett

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner

Seibiff er en klassisk fiskerett som med med stekte epler og tyttebærkrem får en ny vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her