UKENS VIN: Disse vinene er laget som om de hadde kostet det dobbelte
Ukens vin

Disse vinene er laget som om de hadde kostet det dobbelte

Fra noen av de kjøligste områdene i Sør-Frankrike kommer disse vinene som de gunstige prisene til tross er biodynamisk produsert.

DM Rouge 2015 har mykhet og en saftighet som en pinot noir og krydderkarakter som en châteauneuf-du-pape. Men så snakker vi om en vin fra grenseområdene mot Spania, mer presist en Vin de Pays des Côtes Catalanes, med druemiksen syrah og grenache. Denne svært så anvendelige vinen rent matmessig, har også moderate 12 prosent alkohol, er helt tørr og har god syre til rødvin å være, på nivå med gode nebbioloer og pinot noirer. I det hele tatt en struktur som gjør vei i vellinga.

Biodynamisk sertifisert

Som mange andre naturvininspirerte viner trenger denne vinen luft og smaker faktisk best etter et par timer i karaffel. Det lille innslaget av kullsyre (co2) som føles som en prikking på tunga, er da borte og mykheten i frukten kommer mer til overflaten.

En forløper til denne vinen har jeg smakt før. For etter at Domaine de Majas hadde konvertert til økologisk dyrking i 2007, døpte eierne Agnès og Alain Carrère sine viner for Three Trees. En usedvanlig gunstig priset carignan derfra var i salg i Norge for seks år siden.

Etter at vingården ble sertifisert biodynamisk i 2011, fikk vinene dagens navn og uttrykk. Prisene er høyere, også i takt med Domaine de Majas berømmelse, men fortsatt er de godt innafor, gitt den høye kvaliteten. Etterspørelsen fikk fart på seg etter at Tom Lubbe på Matassa hjalp til med å finne retningen på Domaine de Majas vinstil.

Gamle vinstokker

De lager også en ren grenachevin med navn Majas Cortado 2015, som er en fersk og god bringebærpreget vin, laget av rød, hvit og grå grenache, alt fra gammelt plantemateriale.

Den hvite fra samme sted, Majas Blanc 2015, er morsom og annerledes takket være sin sørfranske druemiks med macabeo (også kjent som viura i Rioja), rolle og carignan blanc. Den trenger for øvrig en god dose luft for å kvitte seg med en litt rustikk karakter. Etter en time i karaffel viser den mye mer av sin iboende frukt som er ren og delikat. En super vin til kylling, spekemat eller fyldige høstsupper.

Samtlige viner er spontangjæret i sementtanker hvor også modningen finner sted. Bruken av svovel er minimal ifølge produsenten. Vinene filtreres heller ikke. Bunnfall må derfor påregnes etter en tids lagring. Det er prisen du må betale for ekstra mye smak.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

DM Rouge 2018

Produsent:
Dom. de Majas
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
184,90 kr
Varenummer:
2043501
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Majas Blanc 2018

Produsent:
Dom. de Majas
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
1849101
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Majas Cortado 2018

Produsent:
Dom. de Majas
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
209,90 kr
Varenummer:
1156701
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen