Ukens vin
Hvis du tror vinho verde bare kan være syrlig og lett, skal du prøve disse

Hvis du tror vinho verde bare kan være syrlig og lett, skal du prøve disse

Her får du både kjøttfull frukt og god syrlighet og konsentrasjon, og det til en veldig gunstig pris.
Aase E. Jacobsen
16 Juli 2019 - 14:45

Vinho verde er for mange førstevalget til reker, blåskjell og annen sommerlig vinkos. Vinstilen er både alkoholsvak og syrefrisk, ofte tappet med litt kullsyre for maks friskhet, og som regel laget av en blanding av flere druesorter og fra siste årgang. Dette er ferskvare.

Les mer om vinho verde her

 

Men det finnes unntak, og alvarinho regnes som den mest seriøse av de tillatte druene for «grønn vin» fra Minho i Nord-Portugal.

Les mer om alvarinho her

AB Valley Wines A Alvarinho Minho 2016 er den som gir best valuta for pengene for denne vinstilen akkurat nå.

Se utvalget av alvarinho på polet

Den skiller seg også ut ved å ha en ekstra kjøttfull frukt, og samtidig god syrefriskhet. Dessuten har den allerede tre år bak seg, slik at du unngår det veldig ferske fruktpreget. Det er en fordel når en vin skal serveres til mer forseggjorte matretter, og her kommer denne inn i bildet. Klink til med fisk, pannestekt eller bakt i ovnen med en god kremet saus til.

Jeg smakte denne vinen for snart halvannet år siden i samme årgang og den har ikke beveget seg mye på den tiden, bare litt åpnere rent fruktmessig. Så var 2016 et godt år for hvitvin fra Minho. Etter tørken i 2015 ble hele Portugal velsignet med regn ved starten av 2016 etterfulgt av en forholdsvis kjølig sommer som fikk en tørr og varm avslutning. Dette er gunstige forhold for god balanse mellom syre og sukker i druene som er nødvendig for hvitvin på disse breddegrader.

Minho er i utgangspunktet en våt vinregion, noe tradisjonelt uttrykkes gjennom den karakteristiske syrlige og lette vinstilen bedre kjent som vinho verde. Men det er forskjeller innad i regionen. Nystartete AB Valley, 2016 er deres første årgang, har som mål å vise forskjellene og det med utgangspunkt i underområdet Amarante, som er tørrere og varmere enn resten av Minho og med rikere jordsmonn. Det er forklaringen på at alvarinhoen deres er som den er – nemlig annerledes.

Tamega-elven renner gjennom byen Amaranteog underområdet med samme navn i den sørøstlige delen av Vinho Verde/Minho. Foto: Luis Costa

Fra samme produsent kommer det som for meg var en enda større overraskelse, nemlig de to vinene av druen avesso, en lite dokumentert druesort, og i hvert fall som endruevin.

 

AB Valley Wines A Avesso Vinho Verde 2016 er litt fetere og mer stofflig, nesten så den har tanniner, mens alvarinho er noe syrligere i frukten, men begge har det samme saltpreget.

Avesso som druetype gir viner med mer kropp og litt høyere alkohol enn alvarinho, og de andre druene som er tillatt i en vinho verde. Derfor brukes den som oftest som støtte i blandinger.  

 

AB Valley Wines lager også en avesso som har fått en runde i fat, kalt B Avesso Vinho Verde 2016 som i enda større grad dokumenterer druesortens evne til å gi stor fedme og fruktfylde og som sammen med friskheten balanserer eikepreget godt. En vin som trives veldig godt på matbordet.

Bokstavene A og B i navnet indikerer for øvrig om vinen er A for aromatisk og fra ståltank eller er fatmodnet (B for barrel). A og B står også for António Sousa som er vinmakeren og Bernardo Lencastre som er vinbonde.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her