Ukens vin
I denne boksen finner du 10 år gammel vin som smaker utrolig godt

I denne boksen finner du 10 år gammel vin som smaker utrolig godt

Vi snakker om en toscansk vin som koster en brøkdel av hva annen 10 år gammel vin ville kostet.
Aase E. Jacobsen
05 November 2019 - 13:45
 Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder Foto: Julie H. Amundsen

Villa Cavallo 2009 er en moden, men fortsatt levende og konsentrert 10 år gammel toscansk boksvin som egner seg til svært mange matretter, fra elggryte til lammesteik, via ostefat til grillmat, om du fortsatt holder på med det. 

 

Tapp den over i en fin karaffel, og du kan holde en liten blindsmaking for dine gjester. De blir garantert overrasket når format, alder og pris avsløres. 

 

Den har selvsagt ikke vært i boksen mer enn et par uker før den kom i salg. Derimot har den modnet i fat i to omganger, først i to år i 5000 liters tønner av slavonsk eik, deretter ett år i brukte, franske barriques for så å overføres til ståltanker fram til tapping.

Det kan sammenlignes med å lagre en vin i en gigantflaske; og jo større flaske, jo bedre holdbarhet, er tommelfingerregelen. Derfor er denne vinen selv etter 10 år så frisk. Den finnes også i normalflaske til en veldig gunstig pris

Ceresters vinkjeller ligger mellom Pisa og Firenze.

Men det hjelper jo ikke å lagre vin som er mindre god i utgangspunktet på denne måten. Og det er det som er styrken med akkurat denne vinen; den er forbaska god fortsatt, sin forholdsvis anonyme opprinnelse til tross. Bak denne vinen står et firma som heter Cerester, drevet av David Volterrani, som spesialiserer seg på å kjøpe vin i bulk og tapper viner under forskjellige varemerker – Villa Cavallo er derfor ikke en vingård. Men druematerialet kommer fra Capalbio sør i Maremma, altså på den toscanske vestkysten.

Druematerialet er sangiovese og merlot. Denne kombinasjonen er ikke så uvanlig for toscanske viner beregnet på å nytes unge, mens de er på sitt fruktigste, men som denne vinen viser, har de likevel et potensial, så lenge alt er gjort riktig. 

David Volterrani.

Selv om David Volterrani kommer fra en toscansk vinfamilie, har han vinmakererfaring fra både Australia og New Zealand, noe som ikke var helt vanlig i 1994 da han startet Cerester. Det er vanskelig å lese av denne erfaringen i en såpass moden vin, og spesielt ikke siden 2009 var en årgang som ga høy modning, les var uproblematisk, i Toscana.

Det har gitt vinene en klar sødme som nok også skyldes merlotelementet. Merlotdruen modner tidligere enn sangiovese, har lavere syre og gir en plommeaktig frukt til vinen når den er fullmoden. I Toscanas klima oppnår merlot stort sett alltid god modning, og gir derfor trygghet for vinbonden i år hvor høstregnet kommer tidlig. 

Les mer om to toscanske produsenter som virkelig satser på merlot

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Casa Cavallo
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    3.00l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Toscana
    Pris:
    499.90 kr
    Varenummer:
    10264606
    86 POENG
    Casa Cavallo
  • Produsent:
    Casa Cavallo
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Toscana
    Pris:
    159.90 kr
    Varenummer:
    10264601
    84 POENG
    Casa Cavallo
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her