Ukens vin
I denne boksen finner du 10 år gammel vin som smaker utrolig godt

I denne boksen finner du 10 år gammel vin som smaker utrolig godt

Vi snakker om en toscansk vin som koster en brøkdel av hva annen 10 år gammel vin ville kostet.
Aase E. Jacobsen
05 November 2019 - 14:45
 Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder Foto: Julie H. Amundsen

Villa Cavallo 2009 er en moden, men fortsatt levende og konsentrert 10 år gammel toscansk boksvin som egner seg til svært mange matretter, fra elggryte til lammesteik, via ostefat til grillmat, om du fortsatt holder på med det. 

 

Tapp den over i en fin karaffel, og du kan holde en liten blindsmaking for dine gjester. De blir garantert overrasket når format, alder og pris avsløres. 

 

Den har selvsagt ikke vært i boksen mer enn et par uker før den kom i salg. Derimot har den modnet i fat i to omganger, først i to år i 5000 liters tønner av slavonsk eik, deretter ett år i brukte, franske barriques for så å overføres til ståltanker fram til tapping.

Det kan sammenlignes med å lagre en vin i en gigantflaske; og jo større flaske, jo bedre holdbarhet, er tommelfingerregelen. Derfor er denne vinen selv etter 10 år så frisk. Den finnes også i normalflaske til en veldig gunstig pris

Ceresters vinkjeller ligger mellom Pisa og Firenze.

Men det hjelper jo ikke å lagre vin som er mindre god i utgangspunktet på denne måten. Og det er det som er styrken med akkurat denne vinen; den er forbaska god fortsatt, sin forholdsvis anonyme opprinnelse til tross. Bak denne vinen står et firma som heter Cerester, drevet av David Volterrani, som spesialiserer seg på å kjøpe vin i bulk og tapper viner under forskjellige varemerker – Villa Cavallo er derfor ikke en vingård. Men druematerialet kommer fra Capalbio sør i Maremma, altså på den toscanske vestkysten.

Druematerialet er sangiovese og merlot. Denne kombinasjonen er ikke så uvanlig for toscanske viner beregnet på å nytes unge, mens de er på sitt fruktigste, men som denne vinen viser, har de likevel et potensial, så lenge alt er gjort riktig. 

David Volterrani.

Selv om David Volterrani kommer fra en toscansk vinfamilie, har han vinmakererfaring fra både Australia og New Zealand, noe som ikke var helt vanlig i 1994 da han startet Cerester. Det er vanskelig å lese av denne erfaringen i en såpass moden vin, og spesielt ikke siden 2009 var en årgang som ga høy modning, les var uproblematisk, i Toscana.

Det har gitt vinene en klar sødme som nok også skyldes merlotelementet. Merlotdruen modner tidligere enn sangiovese, har lavere syre og gir en plommeaktig frukt til vinen når den er fullmoden. I Toscanas klima oppnår merlot stort sett alltid god modning, og gir derfor trygghet for vinbonden i år hvor høstregnet kommer tidlig. 

Les mer om to toscanske produsenter som virkelig satser på merlot

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Casa Cavallo
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    3.00l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Toscana
    Pris:
    489.90 kr
    Varenummer:
    10264606
    86 POENG
    Casa Cavallo
  • Produsent:
    Casa Cavallo
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Toscana
    Pris:
    154.90 kr
    Varenummer:
    10264601
    84 POENG
    Casa Cavallo
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her