Ukens vin
Italiensk vinkupp laget med hjertet og mening

Italiensk vinkupp laget med hjertet og mening

Disse vinene gir ikke bare mye god smak for pengene – de gir også en god følelse i hjerteregionen.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2016 - 23:19

Og her snakker jeg ikke om at rødvin er godt for hjertet, men at Aulente Rubicone Rosso 2014 er blitt til under helt spesielle forhold. Den er nemlig laget av unge mennesker du normalt ikke forventer skal få til noe som helst, som stort sett blir sett på som en belastning for samfunnet.

15 årganger bak seg

På kollektivet San Patrignano som huser 1500 tidligere rusmisbrukere, er mestring og stolthet gjennom arbeid og opplæring, ikke almisser, målet. Med det som lages av håndverksprodukter av svært høy kvalitet er kollektivet 50 prosent selvfinansiert. Resten er bidrag fra venner av huset (og ikke en cent kommer fra statlige midler). Jeg besøkte kollektivet den gang vinproduksjonen fortsatt var under planlegging. Med den 15. årgangen av denne vinen viser de at også vinframstilling er noe som mestres til fulle.

Les mer om hvordan de jobber på San Patrignano

Aulente er nemlig en super sangiovese med saftig kirsebærkarakter og god friskhet samt fint bitt. En utmerket matvin som fungerer til alt fra hverdagslige retter som pasta eller gryter og grillmat til søndagsmiddag med lam.

Stolt gjeng - og med god grunn.

 

Det er faktisk den samme vinen som det serveres 1500 glass av hver dag når hele kollektivet spiser lunsj sammen. Hvis noe slikt hadde skjedd i et norsk rehabiliteringsopplegg, ville det blitt ramaskrik. Det som imidlertid skiller San Patrignano fra norske rehabløsninger er at kaffe begrenses til en espresso om dagen og at det er totalforbud mot røyking (og snus). Her er det altså noen som har skjønt at vin (i moderate mengder) til mat ikke er rus, men oppdragelse i kultur.

Konkurrerer også prismessig

Siden starten er 25.000 ungdommer rehabilitert gjennom San Patrignano, og klargjort for samfunnet. Mange av dem har bidratt både i vinmarkene og i vinkjelleren til at San Patrignano er der de er i dag kvalitetsmessig – under kyndig (og gratis) veiledning av vinmakerstjernen Riccardo Cottarella.

Her kan lese mer om Riccardo Cottarella

Aulente er imidlertid ikke bare god fordi den er laget med hjertet. Den hever seg også godt over øvrige viner av samme drue i dette prissjiktet. Prisen er forresten omtrent den samme som da den ble lansert første gang i Norge for ti år siden. Og nåværende importør legger ikke skjul på at pris brukes som et virkemiddel for å få innpass på det konkurranseutsatte norske markedet.

Kvalitetsøkning på toppvin

Men også en av San Patrignanos toppviner, Montepirolo 2011, er veldig godt priset, gitt hva du får for pengene. Og denne vinen har vært et virkelig langt lerret å bleke for kollektivet. For mens kvaliteten på Aulente satt ganske godt fra starten, strevde de en stund med å få på plass de mer påkostete vinene. Først og fremst var eikebruken for tøff etter min vurdering. Men nå har også fått kontroll på den, for 2011-årgangen er imponerende konsentrert. En super vin for kjelleren og en utfordrer for mang en bordeaux og supertoscaner. Det er all grunn til å se fram til at resten av porteføljen til San Patrignano kommer på polet.  

Også ost og spekemat i toppklasse

Fra 4. mars er Aulente Bianco 2015 på plass samt musserende Avenir. Men det er spesielt toppvinen Avi som representerer det ypperste av sangiovese fra denne delen av Italia, som blir spennende å smake i ny årgang.

San Patrignano ligger i Emilia-Romagna – i de såkalte Colli di Rimini – som fram til kollektivet kom på banen ikke hadde så mye å vise til vinmessig. Nå tar de også opp konkurransen på ost- og kjøttfronten gjennom sine premierte oster og spekematprodukter. Akkurat dette siste kunne vi faktisk klart å kopiere også her til lands – om det er tilstrekkelig politisk vilje og mot. Tar du utfordringen, Bent Høie?

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Fra vinmarkene som tilhører kollektivet.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her