Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Ukens vin
Mens du tygger på disse druenavnene, kan du nyte den forfriskende gode smaken av Kreta

Mens du tygger på disse druenavnene, kan du nyte den forfriskende gode smaken av Kreta

Er Kreta destinasjon for sommerferien, eller du skulle ønske det var det, gir disse vinene er super forsmak på hva du har i vente.
Aase E. Jacobsen
02 Juli 2019 - 14:45

Det er mulig du ikke er i modus for å pugge nye druesorter nå i juli, for Lyrarakis-vinene har alle lokale druenavn som du trolig aldri har hørt om før, som melissaki, liatiko, kotsifali, dafni, plytó, mandilari, thrapsathiri, vidiano og vilana.

Når det er sagt, er det fullt mulig å nyte vinene uten å måtte konsultere vindrueleksikonet.

 

Men druen vilana kommer du ikke utenom, den er Kretas viktigste hvite.

Lyrarakis Vilana 2017 er en herlig tørr og frisk hvitvin som sier sommer og sol med store bokstaver. Med 12 prosent alkohol er den også perfekt å nyte selv til lunsj eller tidlig middag under en parasoll. Den trives veldig godt med mat som grønnsaksbaserte retter eller sjømat, gjerne laks eller ørret som matcher vinens blomsterkarakter godt. Eller når du bare vil ha et glass forfriskende hvitvin. Den gode friskheten kommer av at vinmarkene ligger høyt i Kretas landskap, ved 500 m.o.h. i området som kalles Alagni hvor vinprodusenten Lyrarakis dessuten holder til. Vinmarkene er nordvendte, noe som reduserer solpåvirkningen til et minimum. Derav den moderate alkoholen.

 

Kotsifali er den røde parallellen, og Lyrarakis Kotsifali 2018 er en saftig og forfriskende utgave, fersk og lett parfymert med lett bitt fra tanninene som egentlig er ganske bløte. Det betyr at du kan servere den lett avkjølt om det er ønskelig. Og ikke minst nyte den til hvit fisk eller grønnsaker fra grillen. Den kommer fra vinmarker som ligger ved samme høyde, men er nordøstvendte, og derfor får enda mindre sol. Den har til rødvin å være en ganske lav pH, 3.45 mot normalt 3.5 til 3.8.

Begge druesortene er altså nært knyttet til Kreta, det er også plytó og vidiano som begge er tilgjengelig i Norge. Mens den siste er beslektet med vilana, er plytó en helt unik drue som var i ferd med å bli utryddet, men som ble reddet i siste øyeblikk av nettopp Lyrarakis i 1992.

 

Lyrarakis Plytó Psarades 2018 er en mer strukturert vin enn eksempelvis vilana med god mineralkarakter og konsentrasjon. En vin som gjør susen når smaksrike skalldyrretter står på menyen, og som har et visst lagringspotensial. Kretas svar på chablis.

Vidiano ble også reddet fra utryddelse, men er fortsatt sjelden å støte på, og lages derfor i veldig små kvanta. Hos Lyrarakis dyrkes druen ved 610 m.o.h i sørøstvendte vinmarker i et område som kalles Panorama, også det i den sentrale delen av Kreta, sør for Heraklion.

Lyrarakis' vinkjeller åpnet for publikum i 2008. Den ligger i Psarades-vinmarken hvor plytó-druen  dyrkes.
 

Lyrarakis Vidiano 2017 er en virkelig flott hvitvin med flott syrlighet og god kompleksitet fra både drue og framstillingen som innebærer skallkontakt i 12 timer og spontangjæring og to måneders modning i ny eik. En super matvin til gode sjømatretter, gjerne fra grillen, eller for kjelleren. Her drikker du historie, for mye av det nye plantematerialet er kommet til gjennom selection massale som innebærer å ta stiklinger fra eldgamle planter. Dermed lever DNA-et videre.

 

En vin som er lettere å få tak, og som er mer «internasjonal», er Lyrarakis Assyrtiko 2018, druen som har gjort gresk vin etterspurt, og som gir gode resultater også utenfor Santorini. I den nordøstvendte vinmarken ved 580 m.o.h. i Sitia, på østsiden av Kreta, oppnås druer som gir veldig god syre og herlig frukt samt lett saltpreg. Topp følge til grillet sjømat og skalldyr.

På Kreta lages også den beste olivenolje som tenkes kan

Lyrarakis er familieid vingård med røtter i Alagni, men har altså vinmarker også andre steder. Til sammen drøye 7 hektar som alle dyrkes etter bærekraftige prinsipper og med bare lokale druer siden starten i 1996. Noe som ikke bare har vært enkelt all den tid bare noen få av Kretas store druearv var tillatt i lovverket på 1960-tallet.

Økologisk druedyrking startet tidlig på Kreta

Etter andre verdenskrig ble store deler av Kretas vinmarker omplantet med spisedruer og den flere tusen år lange vinhistorien stod i fare for å bli borte. Sotiris Lyrarakis beskriver en lang kamp for å komme dit de er nå, men samtidig at det fortsatt er mange druesroter som ennå ikke er identifisert.

En side ved Kreta som de færreste turister ser.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du stor kosevinfaktor for en veldig billig penge
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra denne supre champagneprodusenten er det nå kommet veldig kult og helt unikt påfyll
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Fra denne supre champagneprodusenten er det nå kommet veldig kult og helt unikt påfyll

Charles Dufour har gledet mange siden introduksjonen i Norge i 2015, og med morens druer slår han nå til med helt nye takter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er aspargesen her. Med ferdiglaget butterdeig lager du disse luksuriøse tertene på null komma niks
+
Klubbkokken serverer
Aspargesterter med blåmuggost og honning

Nå er aspargesen her. Med ferdiglaget butterdeig lager du disse luksuriøse tertene på null komma niks

Perfekt nå som festsesongen står for dør og vi alle har behov for litt uanstrengt luksus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg
+
Tester
Nyheter basis mai 2021

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg

Det er bare et par produkter som står i fare for å bli utsolgt, mens andre kjenninger har fått fast plass.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her