Ukens vin
Nå er den endelig tilbake

Nå er den endelig tilbake

Valpolicella slik den skal smake – her i to forskjellige prisklasser og stiler.
Aase E. Jacobsen
13 November 2018 - 13:45

Valpolicella er en vinstil som har fått hard medfart i det siste tiåret med altfor mye sødme og til dels høy alkohol, en utvikling som er forårsaket av etterspørselen etter viner av typen ripasso og appasimento. Nå virker det som om utviklingen har snudd og at vi har fått tilbake den saftige leskende forfriskende gode rødvinstilen som den en gang var, også på laveste prisnivå.

 

Domini Veneti Valpolicella Classico 2017 er en helt ny vin fra dette kooperativet som har vært en av storleverandørene av valpolicella til polet. Nykommeren er fruktig og leskende med fint bitt og god ren kirsebærkarakter. Et supert følge til pasta, pizza og torsk.

Daniele Accordini som er direktør og ønolog for Cantina de Valpolicella Negrar, var nylig på besøk i Oslo for å presentere denne ny-gamle stilen og forteller at målet er å vise fram en friskere valpolicellastil med lavere alkohol, nemlig 12,5 prosent som var regelen om vi går 10-20 år tilbake i tid. Det har de fått til ved å bruke druer fra de kjøligere delene av Valpolicella.

Men for storselgeren Domìni Veneti Valpolicella Classico Superiore er det fortsatt den fyldigere mer sødmefylte stilen som gjelder, og 2016-årgangen som kommer senere i høst vil ha hele 14 prosent, ifølge Daniele. Siden Domìni Veneti er et varemerke, videreføres stilen fra år til år. Og siden det er et kooperativ har de tilgang til store mengder druer fra alle de fem underområdene selv om hovedvekten er på Negrar.

Her kan du lese om underområdene for Valpolicella

Negrar er kjent for å gi viner med større kropp enn eksempelvis nabodalen Marano som gir en mer elegant stil. I tillegg har de det store antallet druesorter å spille på, med corvina i førersetet som bidrar med frukt og eleganse. De to andre hoveddruene er corvinone for krydder og rondinella for mykhet. 

 

En produsent som øyensynlig aldri har falt for fristelsen til å kommersialisere sin valpolicellastil, men heller gått i motsatt retning, er Stefano Accordini.

Her kan du lese mer om denne familien

 

Og ja, de er i slekt, Stefano er faren til Daniele, og nå er det storebror Tiziano som driver familievingården. I siste årgang ut er Accordini Valpolicella Classico 2017 en stor nytelse, her kombineres god intensitet og fylde med flott friskhet og 12,5 prosent alkohol. En sjeldent vellykket representant for denne vinstilen som tåler mer smak fra maten. Her funker både lammefilet og retter fra grillen.

2017 var en varm og intens sommer, som gjorde at modningen skjedde raskt, likevel har vinmarkene fra de høyereliggende områdene gitt druer med godt syrepotensial. Det kjennes på smaken.

Stefano Accordini åpnet i 2011 sitt nye anlegg i Cavalo i Fumane ved 550 m.o.h., som de kaller den høyest beliggende vinkjelleren i Valpolicella. Her er jordsmonnet leir- og kalkholdig med innslag av fossiler hvilket bidrar til god syrefriskhet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her