Ukens vin
Prøv disse kule vinene

Prøv disse kule vinene

Virkelig gode kjøp er de også, og så er flere av dem i ditt nærmeste polutsalg.
Aase E. Jacobsen
28 November 2015 - 21:18

I sommer kom Morande Pionero Pais i så å si alle basishyller. Den har allerede byttet årgang og er fortsatt et veldig godt kjøp gitt den lave prisen. Det er ikke så mye annet godt du får til 120 kroner.

Misjonærdruen

Den er laget av en for moderne chilensk vins del sjelden drue, pais, men som har lange tradisjoner i landet. Det var denne druesorten de spanske misjonærene hadde med i bagasjen da de invaderte Sør-Amerika på 1500-tallet. Den er kjent som criolla i Argentina og mission i Mexico og etter hvert også  USA.

I dag har ikke pais nødvendigvis positivt fortegn. Pais var nemlig den mest utbredte druen i Chile, før de franske druenes inntog i forrige århundre. Men fortsatt dekker den en åttedel av vinmarksarealet, men finner sjelden veien inn i flasker beregnet for eksportmarkedet.

Ukens vin viser at det er mulig å lage noe virkelig kult av en så undervurdert drue. Ifølge Jancis Robinson er det kommet gode resultater ut av det å utnytte beaujolaispraksis i vinkjelleren. Såkalt karbonisk maserasjon hvor druene gjæres hele, får ut druens aromatiske sider.

Denne utgaven er laget med denne og tradisjonell metode. Den har likevel et veldig ferskt og fruktig blomsteraktig preg med stor leskende evne som gjør at den skiller godt ut både fra øvrig chilensk vin og fra mye europeisk – i hvert fall i dette prissjiktet.

Det nye store

Druene kommer fra produsenten Morandes eiendom i Maule, i det sørlige Chile, hvor pais har største utbredelse.

Les mer om Morandes viner

Der kommer også Concha y Toro Vigno fra. Den er i en helt annen stil, kraftig og konsentrert, og laget av en helt annen drue, nemlig carignan. Den er en del av en satsing på «the next big thing» i Chile. Det som skal overta for cabernet- og carmenere-hypen.

Les alt om Vigno-prosjektet

Dette er den første Vigno-vinen som er i salg i Norge og det i absolutt alle polutsalg. Og den gir absolutt mersmak. En flott vin med et ekstra godt lagringspotensial i denne prisklassen.

Du får et nytt syn - garantert 

De Martino er en annen stor produsent som er med i Vigno og som har vist seg å tenke annerledes. De Martino startet allerede i 2001 med økologisk dyrking, som en av de første i Chile, og er i dag nest størst blant de grønne. Bærekraftsatsing er en ting, en annen er viljen til å gå nye veier, som med amforaer, kalt tinajas på spansk. På polet finnes både en rød og en hvit. De Martino Viejas Tinajas Cinsault og De Martino Viejas Tinajas Muscat som kommer til å gi deg et helt nytt syn på chilensk vin.

Den hvite er aromatisk og uttalt fruktig med blomster og god fylde. Den røde er en lekkerbisken med saftig deilig fruktighet og myke tanniner. Viner som rett og slett må prøves.  Godt som introduksjon til naturvin for skeptikere. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter
+

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter

Med knappe 2100 hektar kan Jura kalles en liten vinregion, men oppmerksomheten den får er uendelig mye større, spesielt fra tilhengere av naturvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter
+

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter

Med knappe 2100 hektar kan Jura kalles en liten vinregion, men oppmerksomheten den får er uendelig mye større, spesielt fra tilhengere av naturvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Svanen bykser oppover verdens beste bar-lister

Nå er Svanen verdens 74. beste bar og Oslo har fortsatt to barer blant de 100 beste, ifølge Worlds50Bestbars.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage
+

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage

London er en magnet på unge talenter og et episenter for trendsettende barkonsepter og innovative cocktails. Metropolen byr på et svimlende bredt utvalg, og er et sted hvor trender skapes. Også trender bortenfor trendene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. november

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent

Hold av den 14. november. En av "50 World Most Admired Wine Brands" kommer til Norge har med seg 8 spennende viner til deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her