Ukens vin
Prøv disse kule vinene

Prøv disse kule vinene

Virkelig gode kjøp er de også, og så er flere av dem i ditt nærmeste polutsalg.
Aase E. Jacobsen
28 November 2015 - 21:18

I sommer kom Morande Pionero Pais i så å si alle basishyller. Den har allerede byttet årgang og er fortsatt et veldig godt kjøp gitt den lave prisen. Det er ikke så mye annet godt du får til 120 kroner.

Misjonærdruen

Den er laget av en for moderne chilensk vins del sjelden drue, pais, men som har lange tradisjoner i landet. Det var denne druesorten de spanske misjonærene hadde med i bagasjen da de invaderte Sør-Amerika på 1500-tallet. Den er kjent som criolla i Argentina og mission i Mexico og etter hvert også  USA.

I dag har ikke pais nødvendigvis positivt fortegn. Pais var nemlig den mest utbredte druen i Chile, før de franske druenes inntog i forrige århundre. Men fortsatt dekker den en åttedel av vinmarksarealet, men finner sjelden veien inn i flasker beregnet for eksportmarkedet.

Ukens vin viser at det er mulig å lage noe virkelig kult av en så undervurdert drue. Ifølge Jancis Robinson er det kommet gode resultater ut av det å utnytte beaujolaispraksis i vinkjelleren. Såkalt karbonisk maserasjon hvor druene gjæres hele, får ut druens aromatiske sider.

Denne utgaven er laget med denne og tradisjonell metode. Den har likevel et veldig ferskt og fruktig blomsteraktig preg med stor leskende evne som gjør at den skiller godt ut både fra øvrig chilensk vin og fra mye europeisk – i hvert fall i dette prissjiktet.

Det nye store

Druene kommer fra produsenten Morandes eiendom i Maule, i det sørlige Chile, hvor pais har største utbredelse.

Les mer om Morandes viner

Der kommer også Concha y Toro Vigno fra. Den er i en helt annen stil, kraftig og konsentrert, og laget av en helt annen drue, nemlig carignan. Den er en del av en satsing på «the next big thing» i Chile. Det som skal overta for cabernet- og carmenere-hypen.

Les alt om Vigno-prosjektet

Dette er den første Vigno-vinen som er i salg i Norge og det i absolutt alle polutsalg. Og den gir absolutt mersmak. En flott vin med et ekstra godt lagringspotensial i denne prisklassen.

Du får et nytt syn - garantert 

De Martino er en annen stor produsent som er med i Vigno og som har vist seg å tenke annerledes. De Martino startet allerede i 2001 med økologisk dyrking, som en av de første i Chile, og er i dag nest størst blant de grønne. Bærekraftsatsing er en ting, en annen er viljen til å gå nye veier, som med amforaer, kalt tinajas på spansk. På polet finnes både en rød og en hvit. De Martino Viejas Tinajas Cinsault og De Martino Viejas Tinajas Muscat som kommer til å gi deg et helt nytt syn på chilensk vin.

Den hvite er aromatisk og uttalt fruktig med blomster og god fylde. Den røde er en lekkerbisken med saftig deilig fruktighet og myke tanniner. Viner som rett og slett må prøves.  Godt som introduksjon til naturvin for skeptikere. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her