UKENS VIN: Ja visst skal du drikke riesling i november
Ukens vin

Ja visst skal du drikke riesling i november

I hvert fall når den er så smaksrik som vinene til denne mannen. Gunstig priset er de også. Perfekt timing foran novembers mange festlige lag.

Alexander Gysler Sandstein Riesling Trocken 2015 byr på usedvanlig god valuta for pengene. Og ikke minst snakker vi om en riesling med fascinerende kjøttfull frukt og god fasthet, ganske annerledes enn andre rieslinger i denne prisklassen. Så om du synes denne vinstilen vanligvis bare er syrlig og smaker av grønt eple, ja, da får du en annen opplevelse med denne.

Ekstra aromatisk vinstil

Alexander som er en ung og dynamisk vinprodusent fra Weinheim, Rheinhessen, lager en svært aromatisk riesling. Og det er ikke fordi han bruker en spesiell type gjær, nei, heller tvert om, for der i gården jobbes det biodynamisk, uten tilsetninger og kun med druenes egne gjærsopper.

Alexander og kona Heike Gysler driver sammen vingården han arvet etter faren. Foto: Gerald Schilling

Som bestilt for novemberfestene  

Da må det være kombinasjonen av denne praksisen med det rødlige sandsteinjordsmonnet i vinmarkene som produserer en slik vinstil. Og selvsagt 2015 som er en fantastisk årgang.

Denne vinen er som bestilt for novembers mange utskeielser i matveien, for den fungerer veldig godt både til (mild) rakefisk, til lutefisk og til koldtbordets avdeling for røykt fisk og spekemat.

Av druer han kjøper fra naboene lager han en boksutgave, Natural Selections Gysler Riesling Trocken 2015, som er blant de aller beste som er å oppdrive i dette formatet. Så hvis en treliter er det du trenger til neste fest, er den et godt valg. Den er ikke nødvendigvis biodynamisk helt ut, men i hvert fall økologisk sertifisert.

Høytliggende og kjølig

Fra hans egne vinmarker kommer også to supre og ikke minst lagringsdyktige viner. Gysler Kammerton Riesling Trocken 2015 og Gysler Klangwerk vum Helle Riesling Trocken 2014. Den første følger opp alt det gode fra den rimeligste utgaven, bare enda mer konsentrert. Den andre er mer jordsmonnspreget med en touch av petroleum, ganske massiv, men fortsatt elegant på grunn av stor syrefriskhet.

Den kommer fra en av de beste vinmarkene i Weinheim, Hölle, plantet med gamle vinstokker. Vinmarken er ganske bratt og dekker en hel åsside, fra øst til sørvest. Alexanders parseller som gir druer til denne vinen, liggeri den nedre sørvendte delen med 20 prosent helling. Her oppnås aller best modning. 

For Hölle er blant de høyestliggende vinmarkene i området, fra 230-290 m.o.h. Alexanders parseller øverst i Hölle plantet med scheurebe og huxelrebe,  kommer til Norge til våren i form av en lett perlende vin, populært kalt «pet’nat».

Og Weinheim er en av de aller kjøligste landsbyene i Rheinhessen. Den ligger et stykke vest i regionen, på grensen til Nahe.

Denne historiske produsenten i Nahe er nå atter helt i tysklandsteten

Alexander Gysler i vinmarkene som teller til sammen 12 hektar. Foto: Gerald Schilling

 

Weinheim er ikke en av de til sammen 15 Rheinhessen-landsbyene som er klassifisert av VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). Men Alexander omtaler sin Hölle-vin like fullt som grosses gewächs - om enn ikke på etiketten. Kanskje det erfor ikke å provosere mektige VDP unødig all den tid de har beskyttet VDP. Grosses Gewächs.

Det er bare et spørsmål om tid før også Weinheims historisk anerkjente vinmarker kommer inn i varmen.

Ikke VDP - ennå?

Per nå er det i Rheinhessen er det 15 medlemmer, like mange landsbyer og 291 hektar som VDP-klassifisert. Det representerer én prosent av de totale arealet i Rheinhessen. Men det betyr ikke at resten er mindreverdig eller annenrangs. Det er Alexanders viner gode eksempler på. VDP handler også mye om politikk. Fordelen for forbrukeren er at prisene er lavere for produsenter som står utenfor VDP.

Denne produsenten er nå blitt medlem av VDP

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Gysler Sandstein Riesling Trocken 2019

Produsent:
Gysler
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
6854801
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Gysler Riesling Trocken 2019

Produsent:
Gysler
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
3.000l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
499,90 kr
Varenummer:
2143206
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Gysler Kammerton Weinheimer Riesling Trocken 2016

Produsent:
Gysler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
239,90 kr
Varenummer:
6854901
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Gysler Klangwerk Vum Helle Riesling Trocken 2017

Produsent:
Gysler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
309,90 kr
Varenummer:
6854701
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen