Ukens vin
Så herlig sommerlig kan bare en vin fra Sicilia være

Så herlig sommerlig kan bare en vin fra Sicilia være

Og ikke en hvilken som helst rødvin, for den må være av druen frappato som gir er leskende og delikat bløt stil.
Aase E. Jacobsen
07 August 2018 - 14:45

Judeka Vittoria Frappato 2016 er akkurat slik. Deilig og ikke for kraftig selv om den har 13 prosent alkohol, takket være leskende fruktighet og fin tanninbløthet. En vin som er laget for å nytes mens den er ung, men som fint holder noen år.

Judeka dyrker både frappato, nero d'avola samt chardonnay, insolia og zibibbo.

Frappato er en doldisdrue siden den på egen hånd ikke oppnår mer enn DOC-status, men som sammen med mer berømte nero d’avola er god for DOCG, nemlig som Cerasuolo di Vittoria. Disse to druene er veldig forskjellige og utfyller hverandre, for mens nero d’avola er mørkere, mer sødmefylt men også robust i frukten og med mer markerte tanniner, er frappato altså motsatsen.

Les mer om frappato her

Når de to druene blandes, møtes de altså på halvveien, og Cerasuolo di Vittoria er sjelden en kraftpakke (derfor var statusen som Sicilias første DOCG uventet), men derimot en vin med stort sett middels lagringspotensial, men som har alt av Sicilia i seg. 

Jordsmonnet i Vittoria består av rød sand over kalkstein.

Se utvalget av Cerasuolo di Vittoria på polet

Mens denne vinstilen kan nytes året rundt, og helst til pasta eller kjøtt, er frappato alene en vin som sågar kan nytes til sjømat, til vegetarretter og sågar asiatisk mat. Det skal mye til før den kræsjer med aromaene i maten. Den perfekte sommervin med andre ord siden den også smaker aller best lett avkjølt.

Se utvalget av frappato på polet

Valentina Nicodemo.

Bak denne vinen står Judeka som er en gruppe av yngre sicilianere med Valentina Nicodemo i spissen. Selskapet som ble etablert i 2007 ut av ingenting, har i dag 45 hektar med vinmarker i Ramacca en drøy mil sørvest for Catania på Sicilias østkyst. Vinmarkene dyrkes økologisk og i vinproduksjonen satses et på høy grad av miljøvennlighet med solenergi og gjenbruk av vann. 

Hos Judeka er det solenergi som gjelder.
Judeka startet opp i sin helhet i 2007 og skaffet seg vinmarker og en vinkjeller med moderne teknologi i årene etter.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her