Ukens vin
Så herlig sommerlig kan bare en vin fra Sicilia være

Så herlig sommerlig kan bare en vin fra Sicilia være

Og ikke en hvilken som helst rødvin, for den må være av druen frappato som gir er leskende og delikat bløt stil.
Aase E. Jacobsen
07 August 2018 - 14:45

Judeka Vittoria Frappato 2016 er akkurat slik. Deilig og ikke for kraftig selv om den har 13 prosent alkohol, takket være leskende fruktighet og fin tanninbløthet. En vin som er laget for å nytes mens den er ung, men som fint holder noen år.

Judeka dyrker både frappato, nero d'avola samt chardonnay, insolia og zibibbo.

Frappato er en doldisdrue siden den på egen hånd ikke oppnår mer enn DOC-status, men som sammen med mer berømte nero d’avola er god for DOCG, nemlig som Cerasuolo di Vittoria. Disse to druene er veldig forskjellige og utfyller hverandre, for mens nero d’avola er mørkere, mer sødmefylt men også robust i frukten og med mer markerte tanniner, er frappato altså motsatsen.

Les mer om frappato her

Når de to druene blandes, møtes de altså på halvveien, og Cerasuolo di Vittoria er sjelden en kraftpakke (derfor var statusen som Sicilias første DOCG uventet), men derimot en vin med stort sett middels lagringspotensial, men som har alt av Sicilia i seg. 

Jordsmonnet i Vittoria består av rød sand over kalkstein.

Se utvalget av Cerasuolo di Vittoria på polet

Mens denne vinstilen kan nytes året rundt, og helst til pasta eller kjøtt, er frappato alene en vin som sågar kan nytes til sjømat, til vegetarretter og sågar asiatisk mat. Det skal mye til før den kræsjer med aromaene i maten. Den perfekte sommervin med andre ord siden den også smaker aller best lett avkjølt.

Se utvalget av frappato på polet

Valentina Nicodemo.

Bak denne vinen står Judeka som er en gruppe av yngre sicilianere med Valentina Nicodemo i spissen. Selskapet som ble etablert i 2007 ut av ingenting, har i dag 45 hektar med vinmarker i Ramacca en drøy mil sørvest for Catania på Sicilias østkyst. Vinmarkene dyrkes økologisk og i vinproduksjonen satses et på høy grad av miljøvennlighet med solenergi og gjenbruk av vann. 

Hos Judeka er det solenergi som gjelder.
Judeka startet opp i sin helhet i 2007 og skaffet seg vinmarker og en vinkjeller med moderne teknologi i årene etter.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her