Ukens vin
Så herlig sommerlig kan bare en vin fra Sicilia være

Så herlig sommerlig kan bare en vin fra Sicilia være

Og ikke en hvilken som helst rødvin, for den må være av druen frappato som gir er leskende og delikat bløt stil.
Aase E. Jacobsen
07 August 2018 - 13:45

Judeka Vittoria Frappato 2016 er akkurat slik. Deilig og ikke for kraftig selv om den har 13 prosent alkohol, takket være leskende fruktighet og fin tanninbløthet. En vin som er laget for å nytes mens den er ung, men som fint holder noen år.

Judeka dyrker både frappato, nero d'avola samt chardonnay, insolia og zibibbo.

Frappato er en doldisdrue siden den på egen hånd ikke oppnår mer enn DOC-status, men som sammen med mer berømte nero d’avola er god for DOCG, nemlig som Cerasuolo di Vittoria. Disse to druene er veldig forskjellige og utfyller hverandre, for mens nero d’avola er mørkere, mer sødmefylt men også robust i frukten og med mer markerte tanniner, er frappato altså motsatsen.

Les mer om frappato her

Når de to druene blandes, møtes de altså på halvveien, og Cerasuolo di Vittoria er sjelden en kraftpakke (derfor var statusen som Sicilias første DOCG uventet), men derimot en vin med stort sett middels lagringspotensial, men som har alt av Sicilia i seg. 

Jordsmonnet i Vittoria består av rød sand over kalkstein.

Se utvalget av Cerasuolo di Vittoria på polet

Mens denne vinstilen kan nytes året rundt, og helst til pasta eller kjøtt, er frappato alene en vin som sågar kan nytes til sjømat, til vegetarretter og sågar asiatisk mat. Det skal mye til før den kræsjer med aromaene i maten. Den perfekte sommervin med andre ord siden den også smaker aller best lett avkjølt.

Se utvalget av frappato på polet

Valentina Nicodemo.

Bak denne vinen står Judeka som er en gruppe av yngre sicilianere med Valentina Nicodemo i spissen. Selskapet som ble etablert i 2007 ut av ingenting, har i dag 45 hektar med vinmarker i Ramacca en drøy mil sørvest for Catania på Sicilias østkyst. Vinmarkene dyrkes økologisk og i vinproduksjonen satses et på høy grad av miljøvennlighet med solenergi og gjenbruk av vann. 

Hos Judeka er det solenergi som gjelder.
Judeka startet opp i sin helhet i 2007 og skaffet seg vinmarker og en vinkjeller med moderne teknologi i årene etter.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her