Ukens vin
Supert kjøp fra Toscana på et pol nær deg

Supert kjøp fra Toscana på et pol nær deg

Denne chianti classicoen kommer garantert til å bli tatt vel mot rundt bordet.
Aase E. Jacobsen
21 August 2016 - 13:27

Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico 2014 er nemlig svært så innbydende og parfymert slik tradisjonelt framstilt chianti classico kan være. Her er det bare druenes egne gjærsopper, god tid og store velbrukte fat som har gjort jobben. Disse forholdene gjør den som skapt for matbordet, til alt fra svin, lam, soppretter, pasta, spekepølser, grove pølser og sågar grønnsaksretter.

Syrefrisk stil

At vinen heller ikke er filtrert, bidrar til maks smak. Og at den allerede er å finne i hyllene til 162 polutsalg er ekstra bonus. 

For to tiere mer får du en enda kulere utgave, Rosso di Monteraponi som er klassifisert som vino rosso. Årsaken er at den inneholder noen få prosent hvite druer (malvasia og trebbiano), noe som var praksis for Chianti og Chianti Classico fram til 2006 da det ble lagt ned forbud. Vi snakker derfor om en tradisjonell chiantivinstil, som i 2014-utgave (vino rosso kan ikke ha årgang på etiketten) smaker supergodt og en tanke mer stofflig enn den andre.

2014 er en årgang som kler chianti siden syren er frisk og alkoholen er moderat. Det sørget en relativt kjølig og våt sommer for, men som ble kompensert av en varm og solrik sensommer og høst. Samtidig er Monteraponis høye beliggenhet opp mot 570 m.o.h. i Chianti Classicos kuperte landskap og det kalkholdige jordsmonnet gunstig for syreutviklingen.

Monteraponi-eiendommen er på 200 hektar men bare 12 av dem er vinmarker. Foto: Martino Balestreri Chiasso dei portici 8 h Radda in Chianti

 

Ekte årgangsviner

Monteraponi er økologisk sertifisert, og vinene gjæres med druenes egne gjærsopper. Monteraponi følger også månens faser for de ulike oppgavene i vinkjelleren. Eksempelvis utføres aldri klaring og filtrering i perioden når månen er i ne. Derimot er nymåne perfekt for den type gjøremål.

Derfor følger vinprodusenter månens faser

Mens begge disse vinene er laget i sin helhet i sementtanker, er Monteraponi Il Campitello Chianti Classico Riserva 2012 modnet i store velbrukte eikefat. Både den og Monteraponi Baron´Ugo Chianti Classico Riserva 2010 er laget av druer fra de eldste parsellene. Forskjellen er at den siste kommer fra de aller høyest liggende parsellene.

Kombinasjonen av dette og 2010-årgangens ekstra lange modningstid gir en vin av sublim karakter og ikke minst veldig god lagringskapasitet. Når det er sagt, har den allerede utviklet interessante lagringsaromaer, men en vin laget i denne veldig tradisjonelle stilen med tre års modning i store velbrukte fat, har allerede vent seg til oksygen og er dermed mer åpen. Den vil derfor utvikle seg saktere i flaske enn den har gjort. 

Les mer om denne produsentens viner og historie her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Michele Braganti er dagens "baron" på Monteraponi.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her