Ukens vin
Supert kjøp fra Toscana på et pol nær deg

Supert kjøp fra Toscana på et pol nær deg

Denne chianti classicoen kommer garantert til å bli tatt vel mot rundt bordet.
Aase E. Jacobsen
21 August 2016 - 14:27

Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico 2014 er nemlig svært så innbydende og parfymert slik tradisjonelt framstilt chianti classico kan være. Her er det bare druenes egne gjærsopper, god tid og store velbrukte fat som har gjort jobben. Disse forholdene gjør den som skapt for matbordet, til alt fra svin, lam, soppretter, pasta, spekepølser, grove pølser og sågar grønnsaksretter.

Syrefrisk stil

At vinen heller ikke er filtrert, bidrar til maks smak. Og at den allerede er å finne i hyllene til 162 polutsalg er ekstra bonus. 

For to tiere mer får du en enda kulere utgave, Rosso di Monteraponi som er klassifisert som vino rosso. Årsaken er at den inneholder noen få prosent hvite druer (malvasia og trebbiano), noe som var praksis for Chianti og Chianti Classico fram til 2006 da det ble lagt ned forbud. Vi snakker derfor om en tradisjonell chiantivinstil, som i 2014-utgave (vino rosso kan ikke ha årgang på etiketten) smaker supergodt og en tanke mer stofflig enn den andre.

2014 er en årgang som kler chianti siden syren er frisk og alkoholen er moderat. Det sørget en relativt kjølig og våt sommer for, men som ble kompensert av en varm og solrik sensommer og høst. Samtidig er Monteraponis høye beliggenhet opp mot 570 m.o.h. i Chianti Classicos kuperte landskap og det kalkholdige jordsmonnet gunstig for syreutviklingen.

Monteraponi-eiendommen er på 200 hektar men bare 12 av dem er vinmarker. Foto: Martino Balestreri Chiasso dei portici 8 h Radda in Chianti

 

Ekte årgangsviner

Monteraponi er økologisk sertifisert, og vinene gjæres med druenes egne gjærsopper. Monteraponi følger også månens faser for de ulike oppgavene i vinkjelleren. Eksempelvis utføres aldri klaring og filtrering i perioden når månen er i ne. Derimot er nymåne perfekt for den type gjøremål.

Derfor følger vinprodusenter månens faser

Mens begge disse vinene er laget i sin helhet i sementtanker, er Monteraponi Il Campitello Chianti Classico Riserva 2012 modnet i store velbrukte eikefat. Både den og Monteraponi Baron´Ugo Chianti Classico Riserva 2010 er laget av druer fra de eldste parsellene. Forskjellen er at den siste kommer fra de aller høyest liggende parsellene.

Kombinasjonen av dette og 2010-årgangens ekstra lange modningstid gir en vin av sublim karakter og ikke minst veldig god lagringskapasitet. Når det er sagt, har den allerede utviklet interessante lagringsaromaer, men en vin laget i denne veldig tradisjonelle stilen med tre års modning i store velbrukte fat, har allerede vent seg til oksygen og er dermed mer åpen. Den vil derfor utvikle seg saktere i flaske enn den har gjort. 

Les mer om denne produsentens viner og historie her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Michele Braganti er dagens "baron" på Monteraponi.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her