Ukens vin
Topp chianti til en liten penge

Topp chianti til en liten penge

Denne økologiske chiantiprodusenten serverer utrolig god vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
10 April 2016 - 09:03

Le Cinciole Cinciorosso 2012 er en veldig kul vin med god karakter, flott friskhet og god fasthet, men likevel åpen og innsmigrende slik mange viner som er framstilt med druenes egne gjærsopper i sementtanker blir. Og implisitt med lite svoveltilsetting. Nå skal det sies at det også er brukt stål for deler av vinen ifølge produsentens opplysninger. Men ikke mer enn at «naturvinkarakteren» skinner gjennom.

Uansett en imponerende god vin for prisen. Den er lillebror til Le Cinciole Chianti Classico 2012 som også er en perle i den samme årgangen. Her snakker vi om en premieutgave av sangiovese med kjøttfylt kirsebærpreg og god dybde, fin friskhet og god fasthet.

Moderat alkohol

Den har gjennomgått en lengre modning i brukte fat som en forberedelse på et lengre liv i kjelleren. Denne tåler fint 10 år og skal du drikke den i dag, bør den få et par timer i karaffel, eller litt romsligere glass enn du vanligvis bruker til en chianti.

Bak disse vinene står en familiedrevet vinprodusent, ganske så typisk for området, bortsett fra at de jobber økologisk, som ennå ikke er helt dagligdags i Toscana.

Luca og Valeria Orsini jobber økologisk men må ty til traktor innimellom - den er ikke bare for koseturer.

For landet som helhet nærmer andelen økologisk seg imidlertid 10 prosent, og det er altså mye bedre enn i norsk landbruk hvor økologi fortsatt bare praktiseres i fem prosent av det dyrkete arealet. 

Denne chiantiprodusenten går enda lengre i naturlig retning

Beliggenheten er i idylliske Panzano, ganske høyt opp, ved 450 m.o.h., hvilket sikrer god friskhet. 2012 er et spesielt år i Toscana siden det lå an til en veldig varm og tørr sommer, men etterlengte regn mot slutten av august gjorde at en reprise på supervarme 2011 ble unngått. Derfor er også alkoholnivået mer moderat enn vi har sett fra denne kanten i de siste årgangene.

Vingården ligger i den idylliske delen av Chianti Classico som heter Panzano.

 

Hvis du vil ha tips om flere vinkupp, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her