Ukens vin
Topp rødvin til grillmaten på et pol nær deg

Topp rødvin til grillmaten på et pol nær deg

Denne supre rødvinen er som skapt for grillfesten og på plass i 69 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
24 Juli 2018 - 14:45

Dom. Lafage Cayrol Vieilles Vignes 2017 har akkurat det du trenger fra en vin for å møte de mange smakene fra grillmaten, stekeskorpens brente smak, krydderets skarphet, sødmen og syren i tilbehøret og ikke minst fettet i kjøttet – eller i sausen. Hvis du griller grønnsaker, gjør den jobben like godt siden tanninene ikke er aggressive og støttes opp av god bærsødme. En deilig vin rett og slett – og til en veldig gunstig pris om du har mange glass å fylle.

Og er den ikke på ditt nærmeste pol, kan den bestilles, for den har akkurat skiftet årgang til 2017 (selv om det på polet fortsatt står 2015 – derfor er det årgangen hos oss også – vi får skylde på julisløvhet).

Druene til denne vinen kommer fra utvalgte parseller med 60 år gamle carignanvinplanter i nærheten av Maury (og Rivesaltes) som er mer kjent for sine søte røde og svært holdbare viner. Men disse lages av grenachedruer siden denne druen har en bedre oksidativ evne. Carignan på sin side er svært mørk takket svært høyt innhold av polyfenoler, og oksiderer derfor ikke så lett.   

Vinmarker ved Maury med den berømte Queribus-festningen i bakgrunnen. den ligger ved 728 m.o.h. og har en dramatisk historie. Foto: ODrachenko

Carignanvinstokkene vokser i forskjellige typer jordsmonn, skiferholdig kalk- og leirjord og jernholdig jord over kalkstein. Utbyttet for disse plantene er ifølge produsenten kun 20 hl/ha. Det forklarer vinens gode konsentrasjon, som står i stor kontrast til den lave prisen. Her er det bare å takke og bukke for gavepakken.

Bak denne vinen står Jean-Marc Lafage som etter noen år i utlendighet, i 1996 returnerte til sin barndoms dal, nærmere bestemt Vallée de l'Agly, nordvest for Perpignan.

Det er ikke bare Jean-Marc Lafage som lager god vin fra Agly

Denne delen av Roussillon har i denne perioden hatt en sterk tiltrekning på vinbønder som ønsker å demonstrere områdets potensial, men som gjennom etterkrigstiden druknet i jakten på volum.

Tom Lubbe er aller mest kjent for sin innsats for områdets nyvunne renommeløft

Sannsynligheten for at vinene herfra vil øke i pris i årene framover, er stor gitt den høye kvaliteten de nytenkende vinbøndene byr på. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her