Ukens vin
Topp rødvin til grillmaten på et pol nær deg

Topp rødvin til grillmaten på et pol nær deg

Denne supre rødvinen er som skapt for grillfesten og på plass i 69 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
24 Juli 2018 - 14:45

Dom. Lafage Cayrol Vieilles Vignes 2017 har akkurat det du trenger fra en vin for å møte de mange smakene fra grillmaten, stekeskorpens brente smak, krydderets skarphet, sødmen og syren i tilbehøret og ikke minst fettet i kjøttet – eller i sausen. Hvis du griller grønnsaker, gjør den jobben like godt siden tanninene ikke er aggressive og støttes opp av god bærsødme. En deilig vin rett og slett – og til en veldig gunstig pris om du har mange glass å fylle.

Og er den ikke på ditt nærmeste pol, kan den bestilles, for den har akkurat skiftet årgang til 2017 (selv om det på polet fortsatt står 2015 – derfor er det årgangen hos oss også – vi får skylde på julisløvhet).

Druene til denne vinen kommer fra utvalgte parseller med 60 år gamle carignanvinplanter i nærheten av Maury (og Rivesaltes) som er mer kjent for sine søte røde og svært holdbare viner. Men disse lages av grenachedruer siden denne druen har en bedre oksidativ evne. Carignan på sin side er svært mørk takket svært høyt innhold av polyfenoler, og oksiderer derfor ikke så lett.   

Vinmarker ved Maury med den berømte Queribus-festningen i bakgrunnen. den ligger ved 728 m.o.h. og har en dramatisk historie. Foto: ODrachenko

Carignanvinstokkene vokser i forskjellige typer jordsmonn, skiferholdig kalk- og leirjord og jernholdig jord over kalkstein. Utbyttet for disse plantene er ifølge produsenten kun 20 hl/ha. Det forklarer vinens gode konsentrasjon, som står i stor kontrast til den lave prisen. Her er det bare å takke og bukke for gavepakken.

Bak denne vinen står Jean-Marc Lafage som etter noen år i utlendighet, i 1996 returnerte til sin barndoms dal, nærmere bestemt Vallée de l'Agly, nordvest for Perpignan.

Det er ikke bare Jean-Marc Lafage som lager god vin fra Agly

Denne delen av Roussillon har i denne perioden hatt en sterk tiltrekning på vinbønder som ønsker å demonstrere områdets potensial, men som gjennom etterkrigstiden druknet i jakten på volum.

Tom Lubbe er aller mest kjent for sin innsats for områdets nyvunne renommeløft

Sannsynligheten for at vinene herfra vil øke i pris i årene framover, er stor gitt den høye kvaliteten de nytenkende vinbøndene byr på. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke servert laks før
Dagens rett
Sprøstekt krydderlaks

Slik har du kanskje ikke servert laks før

Det er ikke så mye som skal til for at selv laksen får mesterkokkpreg. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagsmiddagen er slik Hellstrøm liker den
Dagens rett

Denne søndagsmiddagen er slik Hellstrøm liker den

Han spiser kanskje ikke kålruletter på søndag, men like fullt har denne oppskriften signert Eyvind Hellstrøm litt fest over seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass
Ukens drink

Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass

Kremete og fyldig, søt og krydret - dette er en farlig god klassiker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke servert laks før
Dagens rett
Sprøstekt krydderlaks

Slik har du kanskje ikke servert laks før

Det er ikke så mye som skal til for at selv laksen får mesterkokkpreg. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. oktober

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner

Smak noe av det aller beste fra Toscana når Fèlsina inntar hovedstaden den 06. oktober

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagsmiddagen er slik Hellstrøm liker den
Dagens rett

Denne søndagsmiddagen er slik Hellstrøm liker den

Han spiser kanskje ikke kålruletter på søndag, men like fullt har denne oppskriften signert Eyvind Hellstrøm litt fest over seg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her