Ungdommelig med stort potensial

Moselviner med restsødme er interessante kandidater til vinkjelleren.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Og Theo Haart er en av mesterne i denne klassen. Haart Piesporter Domherr Riesling Spätlese 2002 (90696) er et fabelaktig uttrykk for den "halvtørre" stilen som han behersker til fulle. Stor deilig frukt og sødme akkompagnert av gode syrer gjør den til en god ostevenn i dag. Fortsatt pur ung selv etter åtte år. Men etter noen års lagring, når sødmen er noe mer integrert, vil den fungere perfekt til rike retter med kylling, lyst kjøtt eller sjømat.

Druene kommer fra Domherr-vinmarken, hvor Haart har en halv hektar. Domherr ligger i hjertet av Goldtröpfchen, Piesports aller mest berømte vinmark, men har en enda mer "oppfliset" forvitret skiferjord enn Goldtröpfchen. Det gir enorm kraft og lagringspotensial til vinene.

Ideelt for eiswein
Mens spätlesen tåler minst 20 år i en god kjeller, har Haart Wintricher Ohligsberger Riesling Eiswein 2009 (90698) trolig evig liv, i hvert fall 50 år. Med 13,5 gram syre og 187 gram restsukker er den godt utstyrt for det "hinsidige". I dag et barnerov, men du verden så forførende søtt og godt.

Den kommer fra Ohligsberg i nabolandsbyen Wintrich som allerede på 1800-tallet var berømt for sine lekre slanke rieslinger som minner mer om Saar lenger sør. Det er snakk om en svært bratt vinmark med større innslag av harde steiner som kvartsitt i jordsmonnet, mer kveldssol og ikke minst mer utsatt for vind. Derfor utvikler edelråte seg dårlig. Og derfor kan vinmarken gi eiswein når forholdene tillater det.

Super syre
Eiswein er ikke uventet høyt priset, men de andre Haart-vinene er svært prisgunstige. Haart Piesporter Grafenberg Riesling Kabinett 2007 (90697) er en utrolig anvendelig vin sine 58 gram med restsukker til tross. De er nemlig svært godt balansert av super syre som etterlater en tørr og god smak.

Grafenberg er nabo til Goldtröpfchen men har også kvartsitt blandet inn mellom blå, grå og rødlig skifer. Høy syre og tydelig mineralkarakter er kjennetegnet og selv en kabinett som denne vil utvikle seg veldig godt i minst åtte år.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Haart Piesporter Domherr Riesling Spätlese 2002

Produsent:
Reinhold Haart
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Pris:
219,00 kr
Varenummer:
9069601
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Haart Wintricher Ohligsberger Riesling Eiswein 2009

Produsent:
Reinhold Haart
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.370l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Pris:
448,90 kr
Varenummer:
9069801
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Haart Piesporter Grafenberg Riesling Kabinett 2007

Produsent:
Reinhold Haart
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Pris:
165,00 kr
Varenummer:
9069701
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen