Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Unikt til påskekosen

Ta med ekstra god og sjelden cognac til peiskosen på hytta - eller hjemme - denne påsken.
Aase E. Jacobsen
29 Mars 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Folle Blanche Mainxe Single Estate (10375) er en aldri så liten åpenbaring av en cognac. Meget elegant og fruktig karakter med innslag av epler og noe fatkrydder. I munnen følger den godt opp med god fedme, deilig fruktighet og stor raffinement. Ettersmaken er lang med et godt sitrusbitt i finishen.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

En svært frisk og ren cognac som dermed er like god om ettermiddagen som etter middagen. Den er for øvrig ikke bare ren og ubesudlet (les uten farge- og smakstilsetninger) og stammer fra en enkelt vingård i Grande Champagne, men den er også sjelden vare. Den er nemlig laget av den opprinnelige cognacdruen folle blanche som holdt på å forsvinne etter vinluskatastrofen som rammet Cognac i 1872.

Stor fruktighet
Den mer robuste ugni blanc overtok rollen som cognacdrue, og i dag er det bare 2600 hektar med folle blanche i hele Frankrike. Mens ugni blanc er en ganske nøytral men veldig stabil og lettdyrket drue, har folle blanche større fruktighet men byr på større utfordringer i vinmarken.

Dens viktigste egenskap er likevel høy syre som er nødvendig for å oppnå et godt druedestillat. En forsmak på syren får du gjennom vinen gros plant du pays nantais som du i dag stort sett må til Nantes (muscadetområdet) for å finne. En av de mest syrefriske (og slanke) hvite vinene som lages i Frankrike.

For gutta
Friskheten er i forbløffende god behold selv etter dobbel destillasjon og 16 års lagring i Limousin-eik. Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Echallat Single Estate 1975 (10376), en annen nyhet i begrenset antall, er ganske annerledes. For det første er den cru de futs, altså ikke spedd ut med vann til drikkestyrke. For det andre er den en årgangscognac, i seg selv sjeldent nok. Den har derfor ligget på det samme fatet siden den var nydestillert for drøyt 21 år siden.

For det tredje er den fra Fins Bois, nest nederst på Cognacs kvalitetsskala. Den har derfor ikke den samme elegansen som den andre, og er vesentlig mer maskulin. Den har imidlertid godt med frukt på lager som åpenbarer seg med litt vann. Og vann trenger den, for selv de mest hardbarka cognacelskerne vil oppleve at 48 prosent er tøft å svelge.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her