Unikt til påskekosen

Ta med ekstra god og sjelden cognac til peiskosen på hytta - eller hjemme - denne påsken.
Aase E. Jacobsen
29 Mars 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Folle Blanche Mainxe Single Estate (10375) er en aldri så liten åpenbaring av en cognac. Meget elegant og fruktig karakter med innslag av epler og noe fatkrydder. I munnen følger den godt opp med god fedme, deilig fruktighet og stor raffinement. Ettersmaken er lang med et godt sitrusbitt i finishen.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

En svært frisk og ren cognac som dermed er like god om ettermiddagen som etter middagen. Den er for øvrig ikke bare ren og ubesudlet (les uten farge- og smakstilsetninger) og stammer fra en enkelt vingård i Grande Champagne, men den er også sjelden vare. Den er nemlig laget av den opprinnelige cognacdruen folle blanche som holdt på å forsvinne etter vinluskatastrofen som rammet Cognac i 1872.

Stor fruktighet
Den mer robuste ugni blanc overtok rollen som cognacdrue, og i dag er det bare 2600 hektar med folle blanche i hele Frankrike. Mens ugni blanc er en ganske nøytral men veldig stabil og lettdyrket drue, har folle blanche større fruktighet men byr på større utfordringer i vinmarken.

Dens viktigste egenskap er likevel høy syre som er nødvendig for å oppnå et godt druedestillat. En forsmak på syren får du gjennom vinen gros plant du pays nantais som du i dag stort sett må til Nantes (muscadetområdet) for å finne. En av de mest syrefriske (og slanke) hvite vinene som lages i Frankrike.

For gutta
Friskheten er i forbløffende god behold selv etter dobbel destillasjon og 16 års lagring i Limousin-eik. Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Echallat Single Estate 1975 (10376), en annen nyhet i begrenset antall, er ganske annerledes. For det første er den cru de futs, altså ikke spedd ut med vann til drikkestyrke. For det andre er den en årgangscognac, i seg selv sjeldent nok. Den har derfor ligget på det samme fatet siden den var nydestillert for drøyt 21 år siden.

For det tredje er den fra Fins Bois, nest nederst på Cognacs kvalitetsskala. Den har derfor ikke den samme elegansen som den andre, og er vesentlig mer maskulin. Den har imidlertid godt med frukt på lager som åpenbarer seg med litt vann. Og vann trenger den, for selv de mest hardbarka cognacelskerne vil oppleve at 48 prosent er tøft å svelge.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her