Unikt til påskekosen

Ta med ekstra god og sjelden cognac til peiskosen på hytta - eller hjemme - denne påsken.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Folle Blanche Mainxe Single Estate (10375) er en aldri så liten åpenbaring av en cognac. Meget elegant og fruktig karakter med innslag av epler og noe fatkrydder. I munnen følger den godt opp med god fedme, deilig fruktighet og stor raffinement. Ettersmaken er lang med et godt sitrusbitt i finishen.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

En svært frisk og ren cognac som dermed er like god om ettermiddagen som etter middagen. Den er for øvrig ikke bare ren og ubesudlet (les uten farge- og smakstilsetninger) og stammer fra en enkelt vingård i Grande Champagne , men den er også sjelden vare. Den er nemlig laget av den opprinnelige cognacdruen folle blanche som holdt på å forsvinne etter vinluskatastrofen som rammet Cognac i 1872.

Stor fruktighet
Den mer robuste ugni blanc overtok rollen som cognacdrue, og i dag er det bare 2600 hektar med folle blanche i hele Frankrike. Mens ugni blanc er en ganske nøytral men veldig stabil og lettdyrket drue, har folle blanche større fruktighet men byr på større utfordringer i vinmarken.

Dens viktigste egenskap er likevel høy syre som er nødvendig for å oppnå et godt druedestillat. En forsmak på syren får du gjennom vinen gros plant du pays nantais som du i dag stort sett må til Nantes (muscadetområdet) for å finne. En av de mest syrefriske (og slanke) hvite vinene som lages i Frankrike.

For gutta
Friskheten er i forbløffende god behold selv etter dobbel destillasjon og 16 års lagring i Limousin-eik. Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Echallat Single Estate 1975 (10376) , en annen nyhet i begrenset antall, er ganske annerledes. For det første er den cru de futs, altså ikke spedd ut med vann til drikkestyrke. For det andre er den en årgangscognac, i seg selv sjeldent nok. Den har derfor ligget på det samme fatet siden den var nydestillert for drøyt 21 år siden.

For det tredje er den fra Fins Bois , nest nederst på Cognacs kvalitetsskala. Den har derfor ikke den samme elegansen som den andre, og er vesentlig mer maskulin. Den har imidlertid godt med frukt på lager som åpenbarer seg med litt vann. Og vann trenger den, for selv de mest hardbarka cognacelskerne vil oppleve at 48 prosent er tøft å svelge.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Folle Blanche Mainxe Single Estate

Produsent:
Bache-Gabrielsen
Utvalg:
Basisutvalg (Parti)
Volum:
0.700l
Land:
Frankrike
Område:
Grande Champagne
Pris:
439,40 kr
Varenummer:
1037501
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Echallat Single Estate 1975

Produsent:
Bache-Gabrielsen
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.700l
Land:
Frankrike
Område:
Fins Bois
Pris:
618,80 kr
Varenummer:
1037601
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen