Unn deg en krepsefest

Unn deg en krepsefest

Dyrt, men fantastisk godt er den norske ferskvannskrepsen som du må unne deg akkurat nå. Om du velger å gjøre som svenskene, å drikke akevitt til, eller som er mer å anbefale, nemlig hvitvin eller øl til, er opp til deg.

At svenskene vet å sette pris på krepsen, betyr ikke at det er harry, selv om en kräftskiva ofte kan utvikle seg i den retning. I form av skråling for full hals fra selskapsdeltakere med papirservietter med krepsedekor under haken. Men da er det som regel det som er i glasset som skaper en slik utvikling, ikke krepsen alene.

Svært begrenset tilgang

For den er bare sabla god og underestimert. Mye av årsaken er nok en høy pris kombinert med liten tilgang og at billig og smakløs tyrkisk frossenkreps har ødelagt for den ekte varen. Det er veldig leit for ferskvannskreps er en av de få virkelige begrensete sesongvarene vi har igjen. Krepsefisket er nemlig veldig begrenset i tid, fra 6. august og ut måneden, og tilgangen er også minimal siden edelkrepsen (Astacus astacus) er rødlistet og det ikke er gitt at det blir åpnet for krepsefiske i alle kommuner.

Fisket drives dessuten av gårdsbrukere med krepsen som attåtnæring, og da blir det som regel i liten skala. Og siden krepsepesten har satt flere vassdrag ut av spill, er etterspørselen alltid større enn tilbudet. 

Tiden for krepsing varierer fra kommune til kommune, og vil du krepse selv bør du ta kontakt med fiskeadministrasjonen i din kommune.

Eksklusivt og dyrt

Men bestiller du i fiskedisken noen dager i forveien, er du sikret en smak på denne delikatessen som virkelig kan kalles delikat. Om du synes en kilo til hver med en kuvertpris på kanskje 800 kroner er mye, og det er det jo, kan du velge å servere krepsen som en eksklusiv forrett og fylle på med ferske reker og krabbe ved siden av.

Drikkeforslagene du finner på nese side passer nemlig veldig godt til disse skalldyrene også 

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen