Unn deg en krepsefest

Dyrt men fantastisk godt er den norske ferskvannskrepsen som du må unne deg akkurat nå. Om du velger å gjøre som svenskene, å drikke akevitt til, eller som er mer å anbefale, nemlig hvitvin til, er opp til deg.

At svenskene vet å sette pris på krepsen, betyr ikke at det er harry, selv om en kräftskiva ofte kan utvikle seg i den retning. I form av skråling for full hals fra selskapsdeltakere med papirservietter med krepsedekor under haken. Men da er det som regel det som er i glasset som skaper en slik utvikling, ikke krepsen alene.

For den er bare sabla god og underestimert. Mye av årsaken er nok en høy pris og at billig og smakløs tyrkisk frossenkreps har ødelagt for den ekte varen. Det er veldig leit for ferskvannskreps er en av de få virkelige sesongvarene vi har igjen. Krepsefisket er nemlig veldig begrenset i tid, fra 6. august til 15. september, og tilgangen er også veldig begrenset siden fisket drives av gårdsbrukere med krepsen som attåtnæring, og da blir det som regel i liten skala. Og siden krepsepesten har satt større vassdrag som Glomma ut av spill, er etterspørselen i perioder større enn tilbudet.
 
Tiden for krepsing varierer fra kommune til kommune, og vil du krepse bør du ta kontakt med myndighetene i din kommune.

Høyt snapsinntak
Men bestiller du i fiskedisken noen dager i forveien, er du sikret en smak på denne delikatessen som virkelig kan kalles delikat. Om du synes en kilo til hver med en kuvertpris på 500 kroner er mye, og det er det jo, kan du velge å servere krepsen som en eksklusiv forrett og fylle på med ferske reker og krabbe ved siden av. Drikkeforslagene passer nemlig veldig godt til disse skalldyrene også.

Mange forbinder kreps med håll-i-gång og høyt snapsinntak. Selvsagt kan det være på sin plass med slikt drikkefølge, og særlig når det finnes to akevitter som er spesiallaget til blant annet kreps men som går meget godt til andre skalldyr også.

Gilde Dill Aquavit (34202) (for 50 cl) som er ganske rund i stilen. Lett å drikke for de som har akevittangst siden den er dempet i dillpreget. Passer veldig godt som en allround skalldyrsakevitt.

Folkealternativet
Det er imidlertid lett å forsvare en preferanse for hvitvin til kreps siden smaken er såpass delikat. Og vi jakter på en vin med god friskhet samt fin frukt og gjerne mineralpreg. Sauvignon blanc er perfekt i så måte. Og av denne druen er det utrolig mange viner å velge blant. Helt avhengig av lommebok, selv om du ikke kan gå på de aller billigste, de klarer ikke å hamle opp med kombinasjonen av kreps og majones.

Derfor starter vi på rundt hundrelappen med en gjenganger som år etter år beviser kvalitet, nemlig  Ch. Bonnet 2013 (2825) . Rund duft av tropisk frukt og modne stikkelsbær, friskt anslag, fint stikkelsbærpreg og gode syrer som holder lenge. Denne hvite bordeaux'en har sauvignon blanc som hoveddrue med tillegg av noe sémillon og noen dråper muscadelle som forklarer den runde stilen. Men til krepsen er den mer enn frisk nok. En vin som er lett å like av mange.

Friskeste løsning
Hvis du vil ha en friskere løsning, er Dezat Pouilly Fumé 2008 (47385) helt super til. Den er mer mineralsk med en touch av røyk som kommer fra det spesielle jordsmonnet i denne appellasjonen som inneholder mye flint. I det mer kjente naboområdet Sancerre er jordsmonnet dominert av kalk og vinene blir mer dempet hva jordsmonnspreg angår. Men begge jordsmonnstypene sikrer gode syrer som gjør vinene herfra til perfekte skalldyrsviner.

Fiske selv?
Krepsefiske kan alle bedrive. Det er bare å kjøpe fiskekort samt gå til anskaffelse av noen teiner og fisk som åte. Krepsen er et nattdyr og det er da den biter på, derfor må du nok sette av noen sene kvelder til denne aktiviteten. Den er stort sett altspisende, ofte kalt vannets renovasjonsvesen. Derfor er det mange teorier om hva som skal brukes av åte. Alt fra lett bedervet hvalkjøtt til kattekjøtt! Proffene anbefaler imidlertid å bruke agn fra samme vassdrag som du fisker i for å unngå overføring av smitte (krepsepest).

Minstestørrelsen for kreps er 9,5 cm som måles fra halen til "nesa". Men dette er smått, helst bør de være nærmere 15 cm for at det skal være noe å bite i. Det tar krepsen mange år før den havner på bordet. Først sju år på å bli kjønnsmoden og enda et par til for å nå opp i nevnte størrelse.

Krepsen kommer opp fra de kaldere vannlag til de varmere for å skifte skall og det er akkurat i det øyeblikket at den kan fanges. Så hvis været er varmt i juli og de første dagene av august, blir fangstene store. Derfor har årets intense varme i siste del av denne perioden resultert i kreps med hardt fint skall.

Koking av kreps

Tilberedningstid

12 minutter

Ingredienser

Beregn 300g - 1 kg kreps pr hode avhengig av om det er forrett eller full pakke
5 l
110 g
god bunt med krondill (ikke fjern blomstene)

Fremgangsmåte

Første bud: Krepsen må være levende. Fisker du selv, må du plassere krepsen i et stort og romslig kar hvor friskt ferskvann får renne gjennom. Dette er viktig for at krepsen skal gjøre fra seg, så slipper du minst mulig av det svarte innholdet i tarmstrengen som løper gjennom halen. Her kan krepsen ha det fint i 1-2 døgn før den kokes.

Koketiden er 10-12 minutter avhengig av størrelse. Det som er svært viktig er at krepsen avkjøles og oppbevares i laken frem til den skal spises.

Server krepsen avkjølt med god majones og godt brød, gjerne ristet.

Her finner du flere oppskriifter med kreps

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tips!
Ta vare på laken og bruk den som basis for en aspic, så utnytter du investeringen maksimalt.

Hjemmelaget majones

Fremgangsmåte

Pisk eggeplommen med sitron og sennep og tilsett oljen dråpevis. Det er veldig viktig å være nøye med dette ellers mislykkes du garantert! Spe til slutt med noen dråper vann for å få en luftig kremaktig konsistens. Smak til med salt og hvit pepper.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Krepseaspic

Ingredienser

4 dl
lun krepselake (kokevann)
8 stk
ark gelatin
50 g
petit pois eller frosne selskapserter

Fremgangsmåte

Kok opp krepselaken. Pisk eggehviten lett men ikke slik at den skummer, og pisk den inn i den varme laken. Eggehviten tar med seg urenheter og gjør kraften klar. Men da må den få stå i fred en stund slik at alle løse elementer faller til bunnen. Øs den klare kraften over i en ren bolle. Bløtlegg gelatinbladene i 5 minutter og løs dem opp i den varme kraften.

Avkjøl til aspicen er lunken. Hell litt kraft i en form og sett i fryseren noen minutter. Fordel pillede reker, kokt fisk, gulrotterninger og erter lagvis i formen. Hell over resten av aspicen og sett til avkjøling. Server med restene av den hjemmelagede majonesen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Og til denne retten kan du nyte de samme vinene som til kreps naturell.

Ingressfoto: Eva Brænd

Forsiden akkurat nå

Til toppen