Urbanismen har inntatt Arendal

Innerst i det hviteste av den hvite bebyggelsen i Norges mest berømte trehusområde er det bygget en bar for moderne smaker og ditto drinker og hvor kvinnene har høyeste prioritet.
Redaksjonen
10 Oktober 2007 - 13:00

På hjørnet av Tyholmens eldste bygg fra 1700-tallet ligger Pollen Bar. Fasaden er bevart i stil med de andre husene i gaten. Innbydende vinduer som kaster forførende lys ut i Arendalskvelden, som er blitt endret radikalt. Sober modernisme for en annen tid, som er blitt en fulltreffer blant byens utelivsgjester. Arendal er ikke det den en gang var.

- Vi hadde ingen bremser på hvordan det skulle bli, sier Knud Nilsen, en av de fem eierne og hovedinvestor. - Bortsett fra at vi tenkte mest på jentene. Kommer de, kommer guttene.

En peis å trakte etter
Det arkitekt Atle Geving og grafisk designer Lene Stangebye Geving i FullTank arkitektur og design hadde var et lokale som egentlig ikke så ut. Men det var en gedigen murpeis i midten som åpnet opp for muligheter. Den er blitt barens midte ved siden av den lange, vakre baren som er en øy i drinkene. Lett å komme til fra alle kanter, lett å henge i.

- Vi hadde en minigraver inne her i noen måneder som tok med seg det meste. Jeg mener dette er blitt den mest innovative baren i hele Norge. Alle som kommer inn her har en mening, også om de ikke liker det. Men etterpå har de fleste, så langt, allikevel skiftet mening og synes det er flott, sier Nilsen.

Så arkitekten tok utgangspunkt i en gammel bakerovn, som nå skulle bli peis. Dekonstruerte for å bygge opp igjen og frigjorde den vakre og kontrasterende røde mursteinen som er drømmen for alle urbane unge på jakt etter sjelfulle leiligheter med et røft preg. Murstein varmer, og peisen i Pollen Bar varmer så godt at det nesten alltid er fullt.

Frostet glass skiller peisen fra dansegulvet i hjørnet og flere sittegrupper. Tanken var å lage et sted som lever med årstidene, fra midten av lokalet når den sure vinden skaper inneliv i sommerbyen, til gaten, sol og bysentrum om sommeren. Derfor kan alle vinduene åpnes og gjennom dem forlenges bordet ut på fortauet og med får man en utebar. Vinduene mot gaten er motoriserte og kan åpne seg 90 grader slik at de danner et tak over hver åpning.

- Vi ønsket oss innovative løsninger på alt. Det var Profilteam her i byen som kom opp med denne ideen. Og det pussige er at folk føler seg oppgradert når de kommer inn her. Jeg tror ikke vi kommer til å oppleve så mye flatfyll akkurat, sier Nilsen.

Sammen med sin kompanjong John Simonsen, som også eier 30 prosent, hadde de bakgrunn fra Phileas Fogg, Paparazzi diskotek og Big Horn Steakhouse.

De kjente utelivet i byen, og byen kjente dem. De var overbevist om at byen manglet en skikkelig moderne bar.

Nedsenket lounge i retrotapet
Rundt peisen er gulvet senket 60 centimeter. Det skaper en intim atmosfære som målgruppen kvinner 25 pluss har falt pladask for. De har også påvirket andre designløsninger.

Men det feminine i valget av tapet, myke puter og vakre farger er kombinert med harde materialer som slepet betong. Tapetet gir en viss retrofølelse.

- Barkrakkene passer de kvinnelige formene, men de er gode å sitte i for menn også, sier Simonsen.

"Ved å fremmedgjøre menn fremheves kvinnene i det tradisjonelt mannsdominerte barmiljøet", skriver FullTank arkitektur i en artikkel om baren.

- Resultatet er at både kvinner og menn trives veldig godt, sier Knud Nilsen.

Og dessuten; ingenting er så viktig i en bar som utsikten og det at det er enkelt å bevege seg, å sirkulere.

Siden de åpnet 20. desember i fjor har våren vært innkjøringstid før den krevende sommeren. Når du kan gå tørrskodd over Pollen og tro at du er Vår herre.

Totalt har de investert litt over 4 millioner kroner, og arkitekten er med på eiersiden.

- Fungerer det som dansested?
- Ja, jøss, det har gått kjempebra. Det er jo en litt lukket avdeling der, sier Knud Nilsen og ser på det frostete glasset som skiller danseavdelingen og sittegruppen på den andre siden.

I samarbeid med kommunen planlegger de en liten park utenfor. Det tror de vil oppgradere området ytterligere og skape en lun utestemning for baren.

- Det har skjedd en endring i utelivet i Arendal de siste årene. Også her er vi blitt mer urbane. Dessuten finnes det jo noen store internasjonale selskaper lokalisert i byen. Vi har også merket et betydelig oppsving etter at vi kulturhuset. Så ja, jeg tror det er liv laga, sier Knud Nilsen.

Og drinkene? Ved siden av øl og vin et godt utvalg med mange farger og rom/vodka i surt-søtt kombinasjoner. Mannfolka har begynt å like det også.

Foto: Arild de Lange Nilsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her