Urbanismen har inntatt Arendal

Innerst i det hviteste av den hvite bebyggelsen i Norges mest berømte trehusområde er det bygget en bar for moderne smaker og ditto drinker og hvor kvinnene har høyeste prioritet.
Redaksjonen
10 Oktober 2007 - 13:00

På hjørnet av Tyholmens eldste bygg fra 1700-tallet ligger Pollen Bar. Fasaden er bevart i stil med de andre husene i gaten. Innbydende vinduer som kaster forførende lys ut i Arendalskvelden, som er blitt endret radikalt. Sober modernisme for en annen tid, som er blitt en fulltreffer blant byens utelivsgjester. Arendal er ikke det den en gang var.

- Vi hadde ingen bremser på hvordan det skulle bli, sier Knud Nilsen, en av de fem eierne og hovedinvestor. - Bortsett fra at vi tenkte mest på jentene. Kommer de, kommer guttene.

En peis å trakte etter
Det arkitekt Atle Geving og grafisk designer Lene Stangebye Geving i FullTank arkitektur og design hadde var et lokale som egentlig ikke så ut. Men det var en gedigen murpeis i midten som åpnet opp for muligheter. Den er blitt barens midte ved siden av den lange, vakre baren som er en øy i drinkene. Lett å komme til fra alle kanter, lett å henge i.

- Vi hadde en minigraver inne her i noen måneder som tok med seg det meste. Jeg mener dette er blitt den mest innovative baren i hele Norge. Alle som kommer inn her har en mening, også om de ikke liker det. Men etterpå har de fleste, så langt, allikevel skiftet mening og synes det er flott, sier Nilsen.

Så arkitekten tok utgangspunkt i en gammel bakerovn, som nå skulle bli peis. Dekonstruerte for å bygge opp igjen og frigjorde den vakre og kontrasterende røde mursteinen som er drømmen for alle urbane unge på jakt etter sjelfulle leiligheter med et røft preg. Murstein varmer, og peisen i Pollen Bar varmer så godt at det nesten alltid er fullt.

Frostet glass skiller peisen fra dansegulvet i hjørnet og flere sittegrupper. Tanken var å lage et sted som lever med årstidene, fra midten av lokalet når den sure vinden skaper inneliv i sommerbyen, til gaten, sol og bysentrum om sommeren. Derfor kan alle vinduene åpnes og gjennom dem forlenges bordet ut på fortauet og med får man en utebar. Vinduene mot gaten er motoriserte og kan åpne seg 90 grader slik at de danner et tak over hver åpning.

- Vi ønsket oss innovative løsninger på alt. Det var Profilteam her i byen som kom opp med denne ideen. Og det pussige er at folk føler seg oppgradert når de kommer inn her. Jeg tror ikke vi kommer til å oppleve så mye flatfyll akkurat, sier Nilsen.

Sammen med sin kompanjong John Simonsen, som også eier 30 prosent, hadde de bakgrunn fra Phileas Fogg, Paparazzi diskotek og Big Horn Steakhouse.

De kjente utelivet i byen, og byen kjente dem. De var overbevist om at byen manglet en skikkelig moderne bar.

Nedsenket lounge i retrotapet
Rundt peisen er gulvet senket 60 centimeter. Det skaper en intim atmosfære som målgruppen kvinner 25 pluss har falt pladask for. De har også påvirket andre designløsninger.

Men det feminine i valget av tapet, myke puter og vakre farger er kombinert med harde materialer som slepet betong. Tapetet gir en viss retrofølelse.

- Barkrakkene passer de kvinnelige formene, men de er gode å sitte i for menn også, sier Simonsen.

"Ved å fremmedgjøre menn fremheves kvinnene i det tradisjonelt mannsdominerte barmiljøet", skriver FullTank arkitektur i en artikkel om baren.

- Resultatet er at både kvinner og menn trives veldig godt, sier Knud Nilsen.

Og dessuten; ingenting er så viktig i en bar som utsikten og det at det er enkelt å bevege seg, å sirkulere.

Siden de åpnet 20. desember i fjor har våren vært innkjøringstid før den krevende sommeren. Når du kan gå tørrskodd over Pollen og tro at du er Vår herre.

Totalt har de investert litt over 4 millioner kroner, og arkitekten er med på eiersiden.

- Fungerer det som dansested?
- Ja, jøss, det har gått kjempebra. Det er jo en litt lukket avdeling der, sier Knud Nilsen og ser på det frostete glasset som skiller danseavdelingen og sittegruppen på den andre siden.

I samarbeid med kommunen planlegger de en liten park utenfor. Det tror de vil oppgradere området ytterligere og skape en lun utestemning for baren.

- Det har skjedd en endring i utelivet i Arendal de siste årene. Også her er vi blitt mer urbane. Dessuten finnes det jo noen store internasjonale selskaper lokalisert i byen. Vi har også merket et betydelig oppsving etter at vi kulturhuset. Så ja, jeg tror det er liv laga, sier Knud Nilsen.

Og drinkene? Ved siden av øl og vin et godt utvalg med mange farger og rom/vodka i surt-søtt kombinasjoner. Mannfolka har begynt å like det også.

Foto: Arild de Lange Nilsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her