Utfordrer i sør

New Zealand kan mer enn urtepreget sauvignon blanc. Det er ukens godbiter smaksfaste bevis på.
Aase E. Jacobsen
22 Mai 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pegasus Bay Riesling 2006 (49193) konkurrerer med europeisk riesling i toppklassen. Men har likevel sin egen stil.

Veldig god og fyldig frukt med deilige epletoner og balansert sødme i kombinasjon med fine syrer gjør den til en flott partner til retter med sjømat eller lyst kjøtt, og gjerne med en del krydder. En fleksibel matvin med andre ord.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Spesielt mikroklima
Som også vil utvikle seg med lagring. Restsødmen gir den ekstra "fett" å tære på i den forstand at den med tiden vil "spise" av sødmen og oppleves tørrere etter hvert. Akkurat slik som tysk spätlese.

Beliggenheten i Waipara Valley, på sørøya, midt mellom Marlborough og Central Otago, er ideell for den langsomt modnende rieslingdruen. Her er nemlig forskjellen mellom dag- og nattemperatur av perfekt lengde. Dessuten er dalen beskyttet mot kalde vinder fra nordøst og vest av to fjellkjeder.

Sent høstet
Jordsmonnet er svært grusholdig og steinete siden vinmarkene ligger på sedimenter etter istiden. Noe som igjen sørger for at solvarmen magasineres og intensiverer modningen. Samtidig som plantene må sende røttene dypt ned for å finne næring i det skrinne jordsmonnet. Dette er som kjent forhold som riesling trives godt med.

I tillegg var 2006 et gunstig år siden vekstsesongen var ekstra lang. Det skyldes tidlig blomstring og en kjølig sommer som ble avsluttet av en lang og tørr høst. Druene høstes i begynnelsen av mai, altså tilsvarende november på vår halvkule, som forklarer den rike gode frukten.

Pinot noir i støtet
Selve vinfremstillingen er helt uten hokus-pokus. Lav temperatur under gjæringen, rask omstikking men likevel slik at vinen beholdt noe av den naturlige kullsyren fra gjæringen. Hvilket kjennes som en lett prikking i munnen og som er typisk for en ung riesling. 2006-versjonen har etter to år i flaske ikke lenger dette preget, men er nå på vei over i sitt sekundære aromastadium.

New Zealand gir også europeisk pinot noir en utfordring. Om ikke terroirkarakteren er like utviklet som i Burgund, oppnås veldig god druekarakter. Mens Felton Road allerede er blitt legendarisk, og med matchende priser, er utgavene fra Seresin og Donaldson langt mer akseptable rent prismessig, og ikke så langt unna i kvalitet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her