Utfordrer i sør

New Zealand kan mer enn urtepreget sauvignon blanc. Det er ukens godbiter smaksfaste bevis på.
Aase E. Jacobsen
22 Mai 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pegasus Bay Riesling 2006 (49193) konkurrerer med europeisk riesling i toppklassen. Men har likevel sin egen stil.

Veldig god og fyldig frukt med deilige epletoner og balansert sødme i kombinasjon med fine syrer gjør den til en flott partner til retter med sjømat eller lyst kjøtt, og gjerne med en del krydder. En fleksibel matvin med andre ord.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Spesielt mikroklima
Som også vil utvikle seg med lagring. Restsødmen gir den ekstra "fett" å tære på i den forstand at den med tiden vil "spise" av sødmen og oppleves tørrere etter hvert. Akkurat slik som tysk spätlese.

Beliggenheten i Waipara Valley, på sørøya, midt mellom Marlborough og Central Otago, er ideell for den langsomt modnende rieslingdruen. Her er nemlig forskjellen mellom dag- og nattemperatur av perfekt lengde. Dessuten er dalen beskyttet mot kalde vinder fra nordøst og vest av to fjellkjeder.

Sent høstet
Jordsmonnet er svært grusholdig og steinete siden vinmarkene ligger på sedimenter etter istiden. Noe som igjen sørger for at solvarmen magasineres og intensiverer modningen. Samtidig som plantene må sende røttene dypt ned for å finne næring i det skrinne jordsmonnet. Dette er som kjent forhold som riesling trives godt med.

I tillegg var 2006 et gunstig år siden vekstsesongen var ekstra lang. Det skyldes tidlig blomstring og en kjølig sommer som ble avsluttet av en lang og tørr høst. Druene høstes i begynnelsen av mai, altså tilsvarende november på vår halvkule, som forklarer den rike gode frukten.

Pinot noir i støtet
Selve vinfremstillingen er helt uten hokus-pokus. Lav temperatur under gjæringen, rask omstikking men likevel slik at vinen beholdt noe av den naturlige kullsyren fra gjæringen. Hvilket kjennes som en lett prikking i munnen og som er typisk for en ung riesling. 2006-versjonen har etter to år i flaske ikke lenger dette preget, men er nå på vei over i sitt sekundære aromastadium.

New Zealand gir også europeisk pinot noir en utfordring. Om ikke terroirkarakteren er like utviklet som i Burgund, oppnås veldig god druekarakter. Mens Felton Road allerede er blitt legendarisk, og med matchende priser, er utgavene fra Seresin og Donaldson langt mer akseptable rent prismessig, og ikke så langt unna i kvalitet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her