Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
original.jpg

Utfordrer Mendoza

I Uco Valley bruker produsenten den ekstra høyden over havet til å utfordre Mendoza med sine viner av malbec og cabernet sauvignon.
01 April 2013 - 06:30

Uco Valley ligger to timers kjøretur sørover fra Argentinas mest kjente vindistrikt, Mendoza. Uco ligger dessuten litt høyere enn Mendoza, nærmere bestemt ved 900 til 1200 m.o.h. Området har ca. 250 soldager i året og litt regn høst og vinter.

DiaMandes er et ultramoderne boutiquevinhus ble etablert mellom 2005 og 2007. Vinhuset tilhører en gruppe av fem privateide vinhus ledet av konsulent Michel Rolland i Clos de los Siete. Hele gruppen har ca. 850 hektar til sammen mens DiaMandes har 130. Familien Bonnie eier også tre vinhus i Bordeaux: Ch. Malartic-Lagravière Grand Cru Classé de Graves, Ch. Gazin Rocquencourt og Ch Gazin Michotte i Pessac-Léognan. Sønnen Jean-Jacques var på besøk fra Frankrike og ledet meg gjennom smakingen.

Vinmarkene er organisert i parseller på inntil tre hektar, og druene vinifiseres separat. Første årgangen av Chardonnay 2010 var tydelig eikepreget, men bra syre og konsentrert frukt gjorde den til en bra vin til moderat pris. Clos de los Siete 2007, en blanding av malbec, merlot, syrah, cabernet sauvignon og petit verdot, er en meget god vin, med aroma av plommer, blåbær og solbær som fint håndterte eikebruken (14 måneder i ny eik) med frisk god syre. Gran Reserva Malbec 2008 er også en behagelig, rund og elegant vin. Det lages også en rimeligere serie – Perlita, den lille perlen – der malbec/syrah-utgaven fra 2010 kun har litt ny eik. Den har ellers fine peppertoner, frisk god syre og en urtepreget finish.

Stor på bib i Sverige

O’Fournier er nok et ultramoderne vinhus der blant annet alle bæresøylene er bygget slik at de rommer ulike bruksrom som smakerom, kontor til vinmakeren og lagringsareal for utstyr i kjelleren. 80 prosent av vinhuset ligger under bakken. Eieren José var selv til stede og fortalte stolt at ektefellens restaurant i Mendoza samme uken hadde blitt kåret til Argentinas beste! Den lille vevre kvinnen var selvlært kokk og begynte med profesjonell matlagning da vinhuset med restaurant sto ferdig. Men med fire barn i alderen fra ett til 14 år, ble en daglig reisevei på nesten to timer for langt, og hun etablerte derfor en restaurant i bydelen hvor de bor.

I La Consulta som ligger på ca. 1200 m.o.h. er ca. 300 hektar dyrket økologisk, men 180 hektar er klargjort i tillegg for private investorer. Alfa Crux Malbec 2008 er elegant parfymert og behagelig eiket, mens B Crux Sauvignon Blanc 2011 har typeriktig nese med stikkelsbær, asparges, moden sitrus, svært frisk og igjen elegant. Siden familien kommer fra Spania og har vingårder både der og i Chile, lager de også interessante viner av tempranillo, både alene og sammen med malbec.

Bodega Chakana er et nytt familieeid firma etablert i 2002 og har på få år fått kjempesuksess blant annet som den største argentinske bib-leverandøren til Sverige med salg på over 1,5 mill. liter årlig. De har 150 hektar fordelt på Agrelo og Altamira i Uco. De bruker også Pedro Parra som vinmarkskonsulent og italienske Alberto Antonini som vinmakerkonsulent.

Torrontés dyrkes på kontrakt i Salta, og 2011 ga en svært god og aromatisk vin med bra syre og friskhet. Malbec Rosé har nesten for skarp rosa farge og fremstår nesten som kunstig, men vinen er god med preg av urter, røde bær og fin syrlighet. Malbec som rødvin overbevist mest i form av AYNI 2011 – Chakanas toppvin fra Uco! En femdel gjæres i fat og vinen er meget pent balansert med aroma av eksotisk krydder, vanilje, mørke bær og en lang ettersmak. Estate Selection Malbec 2009 er modnet i ny eik i 12-16 måneder. Også den godt balansert med rik frukt, god sødme, elegante kryddertoner og behagelig eikestruktur.

Halvt dansk

Terrazas de los Andes var opprinnelig et vinhus etablert i 1898 av en spansk immigrantfamilie som også drev destilleri. Men eies nå av LVMH. De gamle bygningene er fantastisk flott restaurert og huser en liten, lekker representasjonsbolig med overnattingsrom, selskapsrom og fantastiske gamle, grove, slipte mørke tregulv! De har 280 hektar med Malbec, 170 cabernet sauvignon og 100 med torrontés i Salta. De bruker mye eik, men vinene er pent laget og spesielt Terrazas Cabernet Sauvignon 2009 hadde flott balanse mellom konsentrert frukt, solbær, urtepreg og moden tobakk fra eikemodningen.

Kontrasten er stor til Alpamanta som ligger ute i ødemarken, minst 40 minutters kjøring fra nærmeste nabo. Vingården er eid av en halvt dansk og halvt østerriksk familie. Mannen i huset hadde businessbakgrunn fra Reuters i Øst-Europa og brukte «krakket» i 2001 til å restrukturere livet og investerte i denne vingården. Han driver biodynamisk, lager sine egne komposter og planteteer der ungene blir aktivisert med å samle blant annet løvetann til tørking. Tjukke, gode sauer valser rundt fritt på eiendommen og bidrar med gjødsel.

Om det er den biodynamiske dyrkingsmåten som gjør til at det kryr med flyvende billedyr og store fluer er uvisst, men de likte meg svært godt, selv om det ikke var gjensidig! Vinmarkene på 35 hektar ble etablert i 2005 og sertifisert biodynamisk av Demeter i 2010. Alvaro Espinoza er konsulent og inspirasjonskilde og de bruker blant annet hundekjekste for å redusere bruken av svovel. De høster kun på frukt- eller blomsterdager og holder kyllinger som spiser opp uønskete maur og biller. Kvaliteten varierte fra viner med bitre tanninstrukturer til Malbec 2010 som både viste god mineralitet, urtepreg og ren frukt med aroma av mørke bær.

Øvrige Uco- viner

Altamir
Vinmarker i blant annet Vista Flores og La Consulta. Lager blandinger av malbec, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc som er rimelig kraftige og konsentrerte med høy alkohol.

Trapiche
Iscay er en interessant miks av syrah og litt viogner som ikke er lansert ennå. Et prosjekt der to vinmakere fra to forskjellige land, Daniel Pi fra Trapiche og Joey Tensley fra Santa Barbara, går sammen og lager vin av to druer. Navnet Iscay betyr to på quechuan som er det opprinnelige inkaspråket. Syrah-druene kommer fra Los Arboles som ligger ved 1250 m.o.h. i Uco Valley.

Altos las Hormigas
Etter å ha jobbet 15 år med malbec i Mendoza ekspanderte Altos las Hormigas til Uco hvor de lager enkeltvinmarksvinen Vista Flores Malbec 2007. Her er det den chilenske terriorspesialisten Pedro Parra som velger ut de beste parsellene. Vinen er lagret 36 måneder på eik som er godt integrert sammen med konsentrert frukt, aroma av modne skogsbær iblandet aromatisk rose og villblomst krydder.

Bodegas Tapiz
Eier vinmarker både i Uco og i Salta og har totalt ca. 1000 hektar fordelt på sju forskjellige eiendommer. De er sertifisert økologisk og vinene presentert fremsto litt for voldsomme for min smak.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her