Vanvittig billig fra Burgund

Vanvittig billig fra Burgund

Denne hvite burgunderen er latterlig billig tatt kvaliteten i betraktning.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ch. de La Greffière Mâcon la Roche Vineuse 2014 (90999) har nemlig det vi leter etter i en vellaget hvit burgunder, pent chardonnay-uttrykk, friskhet og terroiravtrykk, eller smak fra stedet druene er dyrket. Derfor er det ganske merkelig at den er borte fra basisutvalget - men trøsten er at den fortsatt finnes i en del polutsalg.

Super årgang

Den har fint mineralpreg, sitrusfriskhet og velintegrert fat. En elegant vin som matcher gode retter med sjømat perfekt. 2012 er dessuten en fin årgang for chardonnay fra denne kanten. Og bedre enn 2009 som jeg personlig mener ga litt for fet og sødmefylt frukt i det sørlige Burgund.

Mens resten av Burgund hadde kraftig reduksjon i avlingen på grunn av vårfrost, haglstormer og ulike sykdomsutbrudd etter regnet i juli, kom Mâcon relativt godt ut av det. Kvalitetsmessig er nemlig 2012 en god årgang takket være det gode varme været fra august og under innhøstningen.

Mâcon blir stadig mer populær

Alt i alt en syrefrisk årgang med bra frukt. Mâcon er normalt en kilde til budsjettburgundere, men ikke alt er like godt. Ofte er de rimeligste vinene litt slappe i fisken, men ukens utvalgte skiller seg ut.

Denne Mâcon-Villages-en er også god

Den kommer fra en svært tradisjonsrik produsent Ch. de La Greffiere, i denne delen av Burgund. De har holdt det gående siden 1585. I dag eier den familiedrevne vingården 28 hektar og lager i alt tre ulike viner fra Mâcon La Roche Vineuse. Vår vin er «enkleste» utgave som får sine druer fra en parsell på 9,45 hektar med det for området typiske kalk- og leirjordsmonnet.

Historisk anerkjent

I Mâcon finnes ingen klassifisering utover kommunenivå. Enten Mâcon-Villages eller med navnet på kommunen spesifisert. Som i dette tilfellet. La Roche Vineuse er for øvrig en av appellasjonens mest kjente kommuner, også historisk sett. Det er først og fremst Olivier Merlin som har gjort den kjent, men også Ch. de La Greffière bidrar til det gode renomméet.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Ch. de La Greffière Mâcon la Roche Vineuse 2019

Produsent:
I et V. Greuzard
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Mâcon
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
9099901
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen