Vårlig elegant

Ukens vin er denne gang i flertall, én klassisk, delikat vin og elegant utgave og en noe mindre klassisk men likevel vellaget, og ikke minst hendig på grunn av emballasjen. Samtidig får du en flott oppskrift på kjøpet vel tilpasset vinen.
Redaksjonen
30 Mai 2001 - 14:23

Ingenting er så vårlig som en godt laget sauvignon blanc. Med sin friske fruktighet som gir assosiasjoner til grønne frukter. Og aller helst vil vi at den skal komme fra den beste kilden for denne druen, nemlig Loire-dalen. Sancerre er den mest kjente appellasjonen for sauvignon blanc. Her har jordsmonnet høyt innhold av mineraler, som kalk i forskjellige utgaver og flintstein.

Og det er akkurat disse mineralene i kombinasjon med klimaet som bidrar til den klassiske Sancerre-stilen og som gjør den annerledes enn sauvignon blanc fra andre vekstforhold. Og særlig fra varme breddegrader hvor aromaene ofte blir intenst tropiske og i noen tilfeller påtrengende. Et forhold som kan skape problemer i forhold til maten vinen skal følge, spesielt hvis retten også er av det klassiske og kanskje sarte slaget som eksempelvis hvit fisk med sitrussmørsaus.

Domaine de la Villaudière Sancerre 2013 (30913) fra Jean-Marie Reverdy  er et utmerket eksempel på den rene stilen. Nesen er ikke overveldende men likevel karakteristisk med frisk syrlig frukt og flint. Smaken følger opp og er ren tvers gjennom, behagelig fylde og god frisk ettersmak.  Korrekt, er en god karakteristikk. De fleste foretrekker viner av denne typen så unge som mulig.

Men den gode syrestrukturen i vinen gjør at den vil utvikle seg noe, syrene vil rundes av og mineralpreget vil blir mer tydelig etter et år til. Bruksområdene er mange, selv om dette er en typisk matvin, er den også velegnet som aperitiff hvis du serverer noe å bite i ved siden av. Ellers er skalldyranretninger et godt valg, samt hvit fisk både kokt og stekt, og asparges med hollandaise.

Ukens vin nummer to er også fransk men født under helt andre forhold. Mens Jean-Marie Reverdy er en liten vingård innenfor et skarpt definert område, er Fortant De France Sauvignon Blanc 2000 (45464) (for 2 liter) en Vin du Pays d'Oc som omfatter store deler av det sørlige Frankrike. Produsenten er gigantiske Fortant de France/Skalli som for øvrig la grunnen for den enorme suksessen viner fra Languedoc nyter i dag, ikke minst i det norske markedet.

Selv om den er en Vin du Pays fra boks, er Fortant de France Sauvignon Blanc 2000 en vellaget vin, ren og fruktig med god friskhet som holder seg hele veien, ettersmaken er behagelig frisk. Langt mindre komplisert enn sancerre'en men lett å like og selvfølgelig praktisk på grunn av emballasjen. Bruksområdene er ganske mange, fra aperitiff/terrassevin til forretter, salater og fisk. Som denne retten som produsenten har testet til:

Sesamlaks
(4 porsjoner)
8 bambusgrillspyd
2 ts salt
8x100 g laksefilet uten skinn
½ ts chilipepper
3 ss sesamfrø
3 ss olivenolje
1 squash
1 rødt eple
saften av ½ sitron
2 avocado
1 rødløk

Marinade/dressing:
2 ss Dijon-sennep
1 ss honning
2 ss vann
1 dl olivenolje
salt

Bløtlegg grillspydene i vann i 20 minutter. Tre laksefiletene på hvert sitt spyd. Bland olje, salt, chili og sesamfrø og vend laksespydene i blandingen. Stek i varm grillpanne eller på grillen i 2 minutter på hver side. Bland ingrediensene til dressingen og smak til med salt. Skjær squashen i skiver og grill lett på hver side. Skjær epler og avocado i skiver og bland med sitronsaft. Skjær rødløk i tynne skiver og bland med eple og avocado. Drypp dressingen over og server sammen med laksespyd og squash.

Matfoto: Eksportutvalget for fisk

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her