Varme fra sør

Nordmenn liker vin med varme, ikke i form av høy alkohol, men aromaer som får oss til å tenke på varmere tider og strøk. Ukens vin har disse egenskapene. Den lar seg også drikke selv om solen skulle finne på å skinne ute. 14.04.99.
Redaksjonen
15 Mars 1999 - 01:50

Vinen vi har valgt denne uken, Copertino 1995, inneholder 95 prosent negroamaro. Og er representativ for hva denne søritalienske druen kan by på: Søtlige animalske aromaer i duften og smaken som er saftig med en fin bitterhet fra midten av smakskurven. De søte tonene av tørket frukt balanseres godt av friske syrer.
 
En god matvin til en vidt spekter av retter, fra torsk og laks med for eksempel soyasaus til kyllinggryter og enkle retter av annen fugl og vilt, som finnbiff. Og selvsagt utmerket til italiensk aften eller buffet. Prisen er behagelig, kroner 95,70, men den må bestilles (varenr. 31376, bestillingsutvalget) her eller hos ditt lokale pol hvis det ikke har vært så fornuftige å ta den inn som tilleggsutvalg.
 
Sør-Italia kommer stadig sterkere på kvalitetsbanen hva vin angår. Men tiden da denne enorme vingården så å si kun produserte tynt skvip som ble blandet med like dårlig vin fra andre land eller dannet basis for sterkviner som vermut, er på langt nær over. Store deler av dagens volum blir enten destillert eller går med til produksjon av druekonsentrat.
 
Fylket Apulia som grenser mot Adriaterhavet kjemper med Sicilia om å være Italias største vinproduserende region. Bare to prosent av produsert volum i Apulia tilhører kvalitetssegmentet. Copertino 1995 fra det utmerkede kooperativet med samme navn som DOC''et (denominacione origine controllada) er blant disse. Apulia er imidlertid fortsatt et uland vinmessig, men utviklingen går i riktig retning. Opprensingen i vinmarkene har resultert i satsing på lokale vindruer med egenart og potensial. Som negroamaro. Navnet forteller mye; en drue som gir vin med god farge og med bittersøte aromaer og fine syrer. Som ukens vin.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
14.04.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her