Drikke
Varslerne blir ikke hørt

Varslerne blir ikke hørt

Et anonymt brev fra en ansatt i Vinmonopolet antyder ufine metoder og en misnøye med ledelsens vilje til å ta kritikk.
Aase E. Jacobsen
31 August 2011 - 15:25

Brevet som er sendt til Apéritifs ansvarlige redaktør, Aase E. Jacobsen, er en kommentar til saken om at polet struper valgfriheten. Innsenderen som arbeider i en av Vinmonopolets butikker, velger å være anonym og begrunner valget av anonymitet med "V-ledelsen har dessverre lange tradisjoner med bruk av represalier overfor såkalte "illojale" medarbeidere som setter spørsmålstegn eller kritiserer den mer eller mindre sammenhengende strøm av meningsløse forordninger som vi er tvunget til å forholde oss til."

Les også: Tenker bare lønnsomhet

Begrensninger i datasystemet
I brevet avsløres det hvilke metoder polledelsen benytter for å hindre at butikkene bruker BU-varer i sine lokallister:

"85-100 % av produktene som lanseres i dette (basis) sortimentet går til strykning ved første og beste anledning. Dette er for lengst definert som et stort problem i (markeds- og produkt-) avdelingen. For da å blåse kunstig liv i disse produktene, begrenses så butikkenes mulighet til å supplere sortimentet sitt med, vanligvis, bedre produkter fra andre sortimenter, som f.eks. bestillingsutvalget. Basismerkene - håper man - vil da få et økt salg. Dette har faktisk gått så langt at Vinmonopolets nye butikkdata-anlegg har en innebygd "sperre" som trer i kraft når butikken har sitt tildelte max-antall av varer fra BU. Når man da, f.eks. har 90 merker registrert i sortimentet, er det ikke mulig for butikken å bestille opp flere. Det er da kun åpent for kundeordrer."

Skuffete kunder
Thor M. Aamodt, ekspeditør på Bekkestua-polet som tilhører den mest velassorterte butikkategorien, kan bekrefte at det er en sperre som trer i kraft når antallet BU-varer i det lokale sortimentet passerer en grense. Han har hatt ansvaret for Bekkestuas lokalliste de siste årene, og opplevde de nye restriksjonene for lokallistenes omfang som håpløse. - Det er lite motiverende nå når lokallisten er så lite fleksibel, sier han. Bekkestuas lokalliste har gått ned fra rundt 500 til 280 produkter. - Mange vininteresserte er skuffet over for eksempel utvalget i Bordeaux-hylla, sier Aamodt.

Les også: Polet er i fare

Erlend Leinum, direktør for innkjøp og vareforsyning i Vinmonopolet, avviser imidlertid påstandene:
- Vi vil jo selvfølgelig at butikkene våre skal overholde de retningslinjene vi fastsetter, men jeg kan avkrefte påstanden at det ligger en "sperre" inne i det nye systemet vårt. Han hevder samtidig at strykprosenten ligger på 60-65 prosent etter et år, og ikke nærmere 100 prosent som antydet i brevet fra innsenderen.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her