Vellykket fra Laroche

Laroches Chablis, velkjent i mange vinkart, har i flere år lidt av å være bulkimportert. Nå tar produsenten selv hånd om flaskene, og resultatet er en helt annen kvalitet.
Redaksjonen
25 September 1998 - 01:48

Laroches Chablis, velkjent i mange vinkart, har i flere år lidt av å være bulkimportert. Bulkvin får en ganske tøff behandling gjennom ytterligere pumping og filtrering, utover det som er nødvendig for enhver vin. Identiteten til en vin skjules også ved at store kvanta utsettes for den samme "renselsesprosessen". Når velrenommerte Laroche som har laget chablis gjennom fem generasjoner, selv tar ansvaret for flasketappingen, er det en helt annen kvalitet som stiger opp fra glasset. En sammensatt duft av mineraler og gule frukter etterfulgt av en relativt rik munnfølelse samt en kalkpreget fedme i finishen. Laroche Chablis 2012 (6680). I følge firmaets adm. direktør, David J. K. Prentice, er forklaringen å finne i et minimum av pumping samt en meget forsiktig filtrering. - Slik kommer Laroche-stilen til uttrykk, sier han og fortsetter: Dessuten er 1997 en bra årgang. Selvsagt når den ikke opp til samme høyder som 1996 som jo er århundrets beste i Chablis.

I toppsjiktet
Druene til standardcuvéen kommer dels fra druemost kjøpt av vinbønder (druer er umulig å kjøpe i Chablis) og dels fra Laroches eget domaine St. Martin, Laroche St. Martin Chablis 2013 (30414). Laroche lager også en cuvée med dette navnet som kommer 100 prosent fra St. Martin. I 96-versjonen er den en del rikere med et mer uttalt mineralpreg enn den vanlige cuvéen. Her får du mye chablis for pengene, og det er viktig når prisene øker så vidt kraftig og amerikanerne for alvor har fått øynene opp for chablis. Selvsagt mye forårsaket av flotte årganger på rekke og rad, men også fordi Wine Spectator plasserte Laroche sin Grand Cru Les Blanchots Vieilles Vignes 1996 i toppen av hvite burgundere tildigere i år. Denne vinen er dessverre ikke tilgjengelig i Norge. Den er heller ikke særlig åpen i smaksøyeblikket, pur ung som den er, men uten tvil en stor vin. De fleste store chabliser serveres imidlertid som dette, svært unge. Eneklte produsenter kjører dessuten på med for mye eik, slik at chabliskarakteren fullstendig kamufleres. Nå bruker ikke Laroche mye fat, så det er ikke eiken som gjør vinen vanskelig å få tak i, i denne fasen av livssyklusen. Til hjelp for den som er tvungen til å servere unge grand cru'er, har Laroche spesialdesignet en karaffel for chablis. Den er så slank at du får den ned i en kjøler, og vid nok til å gi vinen nødvendig mengde luft.

Aperitiff
Et annen idé Prentice ivrer for er å selge chablis som aperitiff eller alternativ til en drink eller øl. Den vanlige cuvéen selges i kvartflasker og er derfor velegnet til barer hvor etterspørselen etter hvitvin er såpass liten at det å selge vin i glass er utelukket. Laroche Petit Chablis 2012 (30413) finnes ikke i kvartflasker, men er så nær den perfekte aperitiff du kan komme: Frisk fin duft av sitrus og kalk, tilsvarende i smaken med en behagelig apetittvekkende prikking i finishen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan også en burger serveres
Dagens rett

Slik kan også en burger serveres

En skikkelig saftig burger med frisk paprikasalsa er dagens lille fristelse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her