Vellykket fra Laroche

Laroches Chablis, velkjent i mange vinkart, har i flere år lidt av å være bulkimportert. Nå tar produsenten selv hånd om flaskene, og resultatet er en helt annen kvalitet.
Redaksjonen
25 September 1998 - 02:48

Laroches Chablis, velkjent i mange vinkart, har i flere år lidt av å være bulkimportert. Bulkvin får en ganske tøff behandling gjennom ytterligere pumping og filtrering, utover det som er nødvendig for enhver vin. Identiteten til en vin skjules også ved at store kvanta utsettes for den samme "renselsesprosessen". Når velrenommerte Laroche som har laget chablis gjennom fem generasjoner, selv tar ansvaret for flasketappingen, er det en helt annen kvalitet som stiger opp fra glasset. En sammensatt duft av mineraler og gule frukter etterfulgt av en relativt rik munnfølelse samt en kalkpreget fedme i finishen. Laroche Chablis 2012 (6680). I følge firmaets adm. direktør, David J. K. Prentice, er forklaringen å finne i et minimum av pumping samt en meget forsiktig filtrering. - Slik kommer Laroche-stilen til uttrykk, sier han og fortsetter: Dessuten er 1997 en bra årgang. Selvsagt når den ikke opp til samme høyder som 1996 som jo er århundrets beste i Chablis.

I toppsjiktet
Druene til standardcuvéen kommer dels fra druemost kjøpt av vinbønder (druer er umulig å kjøpe i Chablis) og dels fra Laroches eget domaine St. Martin, Laroche St. Martin Chablis 2013 (30414). Laroche lager også en cuvée med dette navnet som kommer 100 prosent fra St. Martin. I 96-versjonen er den en del rikere med et mer uttalt mineralpreg enn den vanlige cuvéen. Her får du mye chablis for pengene, og det er viktig når prisene øker så vidt kraftig og amerikanerne for alvor har fått øynene opp for chablis. Selvsagt mye forårsaket av flotte årganger på rekke og rad, men også fordi Wine Spectator plasserte Laroche sin Grand Cru Les Blanchots Vieilles Vignes 1996 i toppen av hvite burgundere tildigere i år. Denne vinen er dessverre ikke tilgjengelig i Norge. Den er heller ikke særlig åpen i smaksøyeblikket, pur ung som den er, men uten tvil en stor vin. De fleste store chabliser serveres imidlertid som dette, svært unge. Eneklte produsenter kjører dessuten på med for mye eik, slik at chabliskarakteren fullstendig kamufleres. Nå bruker ikke Laroche mye fat, så det er ikke eiken som gjør vinen vanskelig å få tak i, i denne fasen av livssyklusen. Til hjelp for den som er tvungen til å servere unge grand cru'er, har Laroche spesialdesignet en karaffel for chablis. Den er så slank at du får den ned i en kjøler, og vid nok til å gi vinen nødvendig mengde luft.

Aperitiff
Et annen idé Prentice ivrer for er å selge chablis som aperitiff eller alternativ til en drink eller øl. Den vanlige cuvéen selges i kvartflasker og er derfor velegnet til barer hvor etterspørselen etter hvitvin er såpass liten at det å selge vin i glass er utelukket. Laroche Petit Chablis 2012 (30413) finnes ikke i kvartflasker, men er så nær den perfekte aperitiff du kan komme: Frisk fin duft av sitrus og kalk, tilsvarende i smaken med en behagelig apetittvekkende prikking i finishen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her