Drikke
Venezia byr på enda mer vin

Venezia byr på enda mer vin

Stadig flere vinprodusenter lokkes av laguneøyene i det nordlige Adriaterhavet.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2014 - 06:00

Sist ut er velkjente Jean Claude Mas som ifølge Decanter.com har investert i vinmarker på laguneøya Sant’Erasmo, en kort båttur fra Venezia. Mas som har stor suksess med sine viner ikke bare i Norge men også i resten av verden, ble overbevist av landsmannen Michele Thoulouze, som har dyrket vindruer på Sant’Erasmo, av den lokale druesorten orto, siden 2003.

Lang historie

Norgesvennen Jean Claude forteller at det var under prosjekteringen av sitt restaurantprosjekt Cote Mas i Languedoc at han ble satt på ideen om å etablere seg på Sant’Erasmo. Så snart papirene er i orden, er han klar for å plante fiano og malvasia, druetyper som kan tilpasse seg de spesielle forholdene i lagunen.

Les om Mas' satsing i Languedoc

Laguneøyene har svært lang vinhistorie. På 1400-tallet var det druedyrking på samtlige laguneøyer. Også øyene som i dag utgjør byen Venezia. Den gang som nå var verdensbyen storforbruker av edle dråper.

Å dyrke vindruer her er langt mer ressurskrevende enn på innlandet. Det saltholdige jordsmonnet og ikke minst vinden byr på tøffe forhold for drueplantene. Faren for oversvømmelser er overhengende. Når det er sagt er laguneøyene viden kjent for den svært høye kvaliteten på jordbruksvekster. Potensialet er derfor til stede.

Eksklusivt prosjekt

Proseccoprodusenten Bisol har allerede gjort mye ut av sitt «lagunestunt». De har laget vin på laguneøya Mazzorbo, en 15 minutters hurtigbåttur fra Venezia i østlig retning, siden 2009-årgangen. Druene hentes fra deres ene hektar plantet med den sjeldne og svært så lokale hvite druen dorona.

Slik smaker denne eksklusive vinen

Til tross for den høye prisen på vinen, er Venissa-prosjektet først og fremst et uttrykk for en lidenskap for Bisol-sjefen Gianluca Bisol. Her lages imidlertid ikke bare vin, men familien driver også et boutique-hotell og en restaurant med én Michelin-stjerne hvor den unge og driftige kjøkkensjefen Antonia Klugmann og hennes soussjef Arianna Dalla Valeria.

Se hvordan Bisols proseccoer gjør det i testen

Bisol har også plantet vinstokker på naboøya San Lazzaro degli Armeni som fram til nå har vært mest kjent for sitt kloster. Den første røde vinen herfra, Venissa Rosso, er klar for lansering i år.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her