Drikke
Venezia byr på enda mer vin

Venezia byr på enda mer vin

Stadig flere vinprodusenter lokkes av laguneøyene i det nordlige Adriaterhavet.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2014 - 05:00

Sist ut er velkjente Jean Claude Mas som ifølge Decanter.com har investert i vinmarker på laguneøya Sant’Erasmo, en kort båttur fra Venezia. Mas som har stor suksess med sine viner ikke bare i Norge men også i resten av verden, ble overbevist av landsmannen Michele Thoulouze, som har dyrket vindruer på Sant’Erasmo, av den lokale druesorten orto, siden 2003.

Lang historie

Norgesvennen Jean Claude forteller at det var under prosjekteringen av sitt restaurantprosjekt Cote Mas i Languedoc at han ble satt på ideen om å etablere seg på Sant’Erasmo. Så snart papirene er i orden, er han klar for å plante fiano og malvasia, druetyper som kan tilpasse seg de spesielle forholdene i lagunen.

Les om Mas' satsing i Languedoc

Laguneøyene har svært lang vinhistorie. På 1400-tallet var det druedyrking på samtlige laguneøyer. Også øyene som i dag utgjør byen Venezia. Den gang som nå var verdensbyen storforbruker av edle dråper.

Å dyrke vindruer her er langt mer ressurskrevende enn på innlandet. Det saltholdige jordsmonnet og ikke minst vinden byr på tøffe forhold for drueplantene. Faren for oversvømmelser er overhengende. Når det er sagt er laguneøyene viden kjent for den svært høye kvaliteten på jordbruksvekster. Potensialet er derfor til stede.

Eksklusivt prosjekt

Proseccoprodusenten Bisol har allerede gjort mye ut av sitt «lagunestunt». De har laget vin på laguneøya Mazzorbo, en 15 minutters hurtigbåttur fra Venezia i østlig retning, siden 2009-årgangen. Druene hentes fra deres ene hektar plantet med den sjeldne og svært så lokale hvite druen dorona.

Slik smaker denne eksklusive vinen

Til tross for den høye prisen på vinen, er Venissa-prosjektet først og fremst et uttrykk for en lidenskap for Bisol-sjefen Gianluca Bisol. Her lages imidlertid ikke bare vin, men familien driver også et boutique-hotell og en restaurant med én Michelin-stjerne hvor den unge og driftige kjøkkensjefen Antonia Klugmann og hennes soussjef Arianna Dalla Valeria.

Se hvordan Bisols proseccoer gjør det i testen

Bisol har også plantet vinstokker på naboøya San Lazzaro degli Armeni som fram til nå har vært mest kjent for sitt kloster. Den første røde vinen herfra, Venissa Rosso, er klar for lansering i år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her