Victorias nye gull

I Australia er erfaringen med shiraz så lang at det bare skulle mangle at ikke det lages vin i verdensklasse.
Aase E. Jacobsen
13 November 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om shiraz er blitt synonymt med australsk rødvin, og mye av den kommer til landet i form av billig sødmefylt og eikechipspreget boksvin, er det bare én side av shirazsaken. For det finnes nemlig mange helt andre, og mer europeiske, tolkninger av druen som er verd å se nærmere på. Viner som dessuten har demonstrert en veldig god lagringsevne.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Mineralrikt
Victoria i Sørøst-Australia er en av de beste adressene for slik shiraz selv om det var cabernet som skaffet regionen mest berømmelse. Og Taltarni, som betyr rød jord, gjør seg nytte av begge deler. De dyrker nemlig druer i to ulike underområder, Pyrenees og Heathcote. Mens Taltarni Cephas 2002 (55911) er en kombinasjon av begge disse og dermed med en tredel cabernet i miksen, er Taltarni Heathcote Shiraz 2004 (55912) bare fra den siste.

Selv om jordsmonnet begge steder er mineralrikt og rødt, er det for Heathcotes helt unikt. Og strekker seg som to parallelle og smale landstriper på ca 30 km. Jordsmonnet dateres til kambrium-tiden, for rundt 500 millioner siden, og kjennetegnes av svært høyt innhold av mineraler. På 1800-tallet ble det saumfart på grunn av gullforekomstene, men nå er det dets unike evne til å holde på fuktigheten (gull verd i tørkerammete Australia) samtidig som det er veldrenert, som gjør det ettertraktet.

Terroirorientert
Og perfekt for shiraz som nyter godt av den forlengete vekstperioden i det relativt kjølige Victoria. Likevel er det blandingsshirazen som er min favoritt. Det skyldes nok at 2002 var et kjølig år som ga vinene ekstra harmoni og eleganse. Men Heathcote-shirazen er absolutt en veldig god vin med mye særpreg.

To andre litt rimeligere shirazer, men som også holder seg til en terroirorientert shirazstil, er verd oppmerksomhet. Tahbilk Shiraz 2004 (57732) er langt mer klassisk tradisjonell i stilen, men med et veldokumentert lagringspotensial. Og gåsehud-vinen The Ripper Shiraz 2005 (48449) som selges til en fantastisk lav pris ut året, er bare veldig god.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pærer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pærer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pærer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pærer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en kinesisk klassiker
Dagens rett
Sursøt svinefilet på kinesisk vis

Så lett lager du en kinesisk klassiker

Svin i sursøt saus er garantert en rett du kjenner igjen fra besøk på kinarestauranter, men visste du at den var så enkel å lage?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her