Vin å bli glad av

Denne italienske vinen er så deilig at det er uunngåelig å ikke bli berørt av dens gode egenskaper.
Aase E. Jacobsen
23 Mars 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Osvaldo Barberis Dolcetto di Dogliani Valdiba 2013 (52826) er innsmigrende med mye blåbær og mørke skogsbær samtidig som den har god frukt, fylde og syre samt lett bitt i ettersmaken. Den lever derfor opp til druen dolcettos navn som betyr søt. Men vi snakker absolutt ikke om en søt vin, det er heller frukten som er sødmefylt. Et herlig følge til utrolig mange matretter - eller når du har lyst på et godt glass vin.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Etter boka
Dogliani regnes for øvrig som ekstra gunstig for dolcetto siden (de gode) vinene herfra gjerne har mer karakter og eleganse enn dolcetto fra andre deler av Langhe og Piemonte. Men alt avhenger som alltid av produsenten, og Osvaldo Barberis gjør alt etter boka.

Lavt utbytte
Druene kommer fra en vinmark ved navn Valdiba som er kjent for å gi elegante viner. Barberis praktiserer økologisk dyrking, og vinmarkene har høy beplantingstetthett hvilket holder avlingen naturlig nede. I tillegg utføres klasetynning som også bidrar i samme retning. Dolcetto er av naturen en relativt produktiv drue, noe som i en lang periode bidro til at dens renomme ikke var det beste. Men i de siste ti-femten årene har det skjedd en kraftig opprusting i hele regionen, hvilket både barbera og dolcetto har nytt glede av.

Minibarolo
Barberis dolcetto har derfor god konsentrasjon uten å være overekstrahert, ei heller er alkoholen veldig høy. På grunn av klimaendringene er 13,5 prosent i dag for moderat å regne når det er snakk om Piemonte. Den er ikke filtrert, noe som også bidrar til den gode stoffligheten. Men det er ikke snakk om noen særlig kompleks vin, ei heller noe for kjelleren.

Det er derimot dens storebror Osvaldo Barberis Muntaja Nebbiolo d'Alba 2009 (90638) som henter sine druer fra Barberis' vinmark i Monforte d'Alba, en av Barolo-landsbyene. Derfor er det snakk om en ganske kraftig nebbiolo d'alba med mye krydder og god intensitet samt faste fine tanniner og god lengde. En minibarolo til minipris.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri
Dagens rett

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri

Det er altså chimichurrisausen som setter fart på smaksløkene i denne oppskriften med biff i bagett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her