Vin å bli glad av

Denne italienske vinen er så deilig at det er uunngåelig å ikke bli berørt av dens gode egenskaper.
Aase E. Jacobsen
23 Mars 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Osvaldo Barberis Dolcetto di Dogliani Valdiba 2013 (52826) er innsmigrende med mye blåbær og mørke skogsbær samtidig som den har god frukt, fylde og syre samt lett bitt i ettersmaken. Den lever derfor opp til druen dolcettos navn som betyr søt. Men vi snakker absolutt ikke om en søt vin, det er heller frukten som er sødmefylt. Et herlig følge til utrolig mange matretter - eller når du har lyst på et godt glass vin.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Etter boka
Dogliani regnes for øvrig som ekstra gunstig for dolcetto siden (de gode) vinene herfra gjerne har mer karakter og eleganse enn dolcetto fra andre deler av Langhe og Piemonte. Men alt avhenger som alltid av produsenten, og Osvaldo Barberis gjør alt etter boka.

Lavt utbytte
Druene kommer fra en vinmark ved navn Valdiba som er kjent for å gi elegante viner. Barberis praktiserer økologisk dyrking, og vinmarkene har høy beplantingstetthett hvilket holder avlingen naturlig nede. I tillegg utføres klasetynning som også bidrar i samme retning. Dolcetto er av naturen en relativt produktiv drue, noe som i en lang periode bidro til at dens renomme ikke var det beste. Men i de siste ti-femten årene har det skjedd en kraftig opprusting i hele regionen, hvilket både barbera og dolcetto har nytt glede av.

Minibarolo
Barberis dolcetto har derfor god konsentrasjon uten å være overekstrahert, ei heller er alkoholen veldig høy. På grunn av klimaendringene er 13,5 prosent i dag for moderat å regne når det er snakk om Piemonte. Den er ikke filtrert, noe som også bidrar til den gode stoffligheten. Men det er ikke snakk om noen særlig kompleks vin, ei heller noe for kjelleren.

Det er derimot dens storebror Osvaldo Barberis Muntaja Nebbiolo d'Alba 2009 (90638) som henter sine druer fra Barberis' vinmark i Monforte d'Alba, en av Barolo-landsbyene. Derfor er det snakk om en ganske kraftig nebbiolo d'alba med mye krydder og god intensitet samt faste fine tanniner og god lengde. En minibarolo til minipris.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her