Vin for venner

Stadig nye italienske rødviner med masse smak for en liten penge entrer norske polhyller. Til glede for deg som setter pris på et godt glass vin til maten uten at du behøver å bekymre deg for budsjettet selv om det skulle bli flere gjester enn du hadde te
Aase E. Jacobsen
09 Mars 2000 - 11:22

Farnese Montepulciano d''Abruzzo 1998 (varenr. 32891, bestillingsutvalg) koster nemlig bare kroner 83,80 men er stappfull av smak. Ut av glasset stiger gode aromaer som krydder, kaffe kombinert med bondegårdsrelaterte dufter. Smaken er saftig og bløt med fine syrer. Og den er helt fri for søtlige fataromaer eller andre typiske standardiserte vinkarakteristikker. Rett og slett en svært så velsmakende vin som vi er helt sikker på at så vel du som dine venner vil sette pris på. For denne vinen krever ikke mye av maten, på samme måte som annen rimelig italiensk vin. Nei, det holder med litt pasta med god tomatsaus, en hjemmelaget pizza, noen gode oster eller litt spekemat. Eller en krydret gryterett for den saks skyld.

Vinen kommer fra fylket Abruzzo som ligger rett øst for Roma i retning Adriaterhavet. Her er druen montepulciano konge. Her gir den gode viner stort sett i alle prisklasser, rustikke men vellagete, i hvert fall når vi snakker om kvalitetsprodusenter. Som Farnese Vini, en sammenslutning av vinbønder tilhørende området rundt byen Ortona. Her er klimaet ideelt for vinproduksjon siden området har fjellmassivet Maiella på opptil 3.000 meters høyde i ryggen og kun 30 kilometer til Adriaterhavet. Forfriskende vinder sørger for at druene ikke koker i den verste sommervarmen samtidig som det er sol nok til at druene modner godt. Vinbøndene tilhørende Farnese (80 hektar til sammen) har gjennomført moderniseringer i vinmarkene i form av reduserte avlinger og bruk av så lite kjemikalier som mulig. Farnese Vini har en egen økolog i rekkene som kontrollerer arbeidet i vinmarkene nøye. Druene plukkes dessuten for hånd.

Farnese har en usedvanlig god storebror, Castello Vecchio Montepulciano d''Abruzzo 1998 (varenr. 32419, bestillingsutvalg) som vi bare må nevne. Den er svart som natten, er meget stoffrik med flotte krydderaromaer selv om den er i yngste laget. Den har dessuten vært innom franske eik og trenger litt tid på å svelge den behandlingen. Men det er en dyrisk bra vin til kroner 111! Kjøp en kasse og legg til side.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Telenor Link til byr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her