Vin til en strålende 17. mai

Forberedelsene til den store dagen er i full gang og turen er nok kommet til hva vinglassene skal inneholde. Ukens vin er derfor like rød som det røde i flagget, like frisk som vårlufta og svært anvendelig 17. mai-koldtbordet. Siden det er nasjonaldag, nøyer vi oss ikke med bare rødt, og den hvite er for øvrig en boksvin av ekstra høy kvalitet.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

En beaujolais er som skapt for 17. mai-buffeten, siden det er en rødvin som er velegnet til så vel kalde som varme retter, så vel med fisk som kjøtt, eller med grønnsaker. Hvis du er av den oppfatning at beaujolais er noe tynt skvip, har du ikke smakt Trénel Cuvée Rochebonne 2013 (33241) fra Trénel Fils. Slik skal en vanlig beaujolais smake når den er godt laget: For det første en nydelig klar og dyp rødfarge. Dernest en frisk og innbydende duft av røde bær, særlig bringebær og kirsebær. Smaken følger opp veldig godt med svært fine syrer og fast fint bærpreg, ettersmaken er lang og forfriskende.

Trénel har nylig lansert beaujolais i boks, Trénel Beaujolais 2002 (46504) , og det er passer jo svært så godt hvis du venter storinnrykk. En rekke polutsalg har tatt inn denne boksen i sitt lokale sortiment, så da kan du få tak i den til den store dagen. Denne beaujolaisen er veldig lik flaskeutgaven, om enn litt lettere, hvilket kan skyldes at boksutgaven er filtrert noe Rochebonne ikke er. Filtrering gjøres nesten alltid for boksviner (samt for de fleste flaskeviner), og det er ikke til å komme forbi at noen smaksstoffer forsvinner selv om filtrene som brukes er veldig skånsomme.

Både flaske- og boksutgaven må serveres lett avkjølt, 12-13 grader, hvilket betyr at flasken kan stå i kjøleskapet og tas ut en før gjestene kommer. Boksen holder lenger på kulden og bør derfor tas ut minst en halvtime før. Skal selskapet holdes utendørs og det er det veldig varmt kan du ta den rett fra kjøleskapet. Har du svalskap, er det aller best siden vinen vil bli perfekt temperert under slike forhold.

Flaskeutgaven tåler bittelitt mer trøkk i maten enn boksen, men så lenge det er så marginale forskjeller, blir det hipp som happ hvilken du velger. Prisforskjellen er 10 kroner pr flaske og det er jo noe å ta med seg særlig hvis gjestene er mange.

Vår hvite 17. mai-vin kommer både i boks og flaske. Men det er faktisk boksen som er mest interessant akkurat nå. For Chablis Chausseron 2004 (33943) er vesentlig rimeligere enn flaskeutgaven, faktisk 20 kroner pr 75 cl. Siden de fleste chabliser starter på godt over 130 kroner, er særlig boksen men også flasken godt priset. Boksversjonen er yngst, friskest og spenstigst.

Duften er frisk sitruspreget med mineraler, grønne og gule epler. Smaken er frisk med tydelig mineralsk preg, i form av kalk, flint og havbris, fin fedme, gode syrer og veldig bra lengde. 2001-versjonen var ukens vin for et år siden og selv om det alltid er vanskelig å være bombastisk i slike sammenligninger virker 2002-utgaven friskere og fastere.

Til tross for at dette er bestillingsvare, er den mulig å få tak i innen den 17. Her er listen over pol som fører den:
w Vinmonopolet, Arendal
 w Vinmonopolet, Bergen Storsenter
 w Vinmonopolet, Bjørkelangen
 w Vinmonopolet, Bragernes
 w Vinmonopolet, Briskeby
 w Vinmonopolet, Byhaven
 w Vinmonopolet, Drøbak
 w Vinmonopolet, Elverum
 w Vinmonopolet, Fagernes
 w Vinmonopolet, Farsund
 w Vinmonopolet, Fyllingsdalen
 w Vinmonopolet, Førde
 w Vinmonopolet, Gamlebyen-FR.Stad
 w Vinmonopolet, Geilo
 w Vinmonopolet, Grimstad
 w Vinmonopolet, Haugesund
 w Vinmonopolet, Hønefoss
 w Vinmonopolet, Kongensgt. - Kr.S
 w Vinmonopolet, Kristiansund
 w Vinmonopolet, Kvadrat Kjøpe-
 w Vinmonopolet, Langnes
 w Vinmonopolet, Larvik
 w Vinmonopolet, Lilleaker
 w Vinmonopolet, Lillesand
 w Vinmonopolet, Lillestrøm
 w Vinmonopolet, Majorstuen
 w Vinmonopolet, Mandal
 w Vinmonopolet, Moa
 w Vinmonopolet, Molde
 w Vinmonopolet, Møllergaten
 w Vinmonopolet, Nesodden
 w Vinmonopolet, Nittedal
 w Vinmonopolet, Oslo City
 w Vinmonopolet, Oslo S
 w Vinmonopolet, Risør
 w Vinmonopolet, Rommen
 w Vinmonopolet, Sandakerveien
 w Vinmonopolet, Sandefjord
 w Vinmonopolet, Sandvika
 w Vinmonopolet, St.Hanshaugen
 w Vinmonopolet, Stjørdal
 w Vinmonopolet, Storo
 w Vinmonopolet, Stovner
 w Vinmonopolet, Torvbyen.
 w Vinmonopolet, Triaden
 w Vinmonopolet, Tromsdalen
 w Vinmonopolet, Tromsø-Sentrum
 w Vinmonopolet, Valentinlyst
 w Vinmonopolet, Østerås

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen