Drikke
Vinene til Katharina stråler i 2012

Vinene til Katharina stråler i 2012

Katharina Mowinckel er en av få nordmenn som lager vin fra egen vingård, og siste årgang ut er imponerende.
Aase E. Jacobsen
14 Oktober 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Spesielt er hennes rimeligste rødvin, Cuvée K Rouge 2012 (43302), et veritabelt kupp. En merlotdominert rødvin som går utenpå mange fra Bordeaux’ østbredd i langt høyere prisklasser, og som i tillegg er produsert etter økologiske prinsipper.

Klassisk årgang

Det sikrer lave utbytter, 30-50 hl/ha, som tilsvarer en knapp liter vin per plante. Vinen som er kalt opp etter eieren, er derfor veldig prisgunstig når vi tar i betraktning hvor mye arbeid det faktisk ligger bak en flaske vin på dette nivået.

Økologisk dyrking vinner stadig mer terreng også i Bordeaux

Hennes toppvin, Ch. K Rouge 2012 (42906) skifter i skrivende stund også til 2012-årgang. 2012 hadde i Bergerac en jevnere temperaturkurve enn i 2011 og med vesentlig mindre nedbør i den viktigste fasen av modningen. Merlot er en tidlig modnende drue som normalt plukkes i andre halvdel av september.

Selv mener Katharina at toppvinen er mer konsentrert i 2011, men jeg blir helt forført av den mer klassiske årgangen 2012.

Hennes egen beskrivelse av 2012-årgangen er veldig lovende for denne vinens framtid:
"Våren og forsommeren var noe kjølig og har favorisert et veldig bra aromapreg på de hvite druene, samt bra vær under høsting, gjorde at vi fikk inn gode modne druer og det har gitt en årgang 2012 som er rik, velbalansert mellom syre og fylde og aromatisk ekspressiv.»

Tørr og søt hvitvin

Siden Katharina kjøpte vingården i 2002 har hun hatt en bratt læringskurve, og demonstrerer nå med siste årgang ut at hun behersker det lokale utgangspunktet. For Bergerac som er vinområdet hun opererer i, er ikke det mest kjente, men har flere fellestrekk med det østlige Bordeaux, altså områder som St. Emilion, hvor merlot er dominerende drue.

Det lages mye god vin i Bordeaux' utkant

Men hun dyrker også hvitvinsdruer som ender opp som enten en tørr hvitvin eller en søt sådan. Ch. K Blanc 2013 (42149)er en fyldig og ganske kraftig hvitvin som egner seg veldig godt sammen med grillet hvit fisk eller sågar lyst kjøtt. Av druene som er angrepet av edelråte lager hun Ch. K. Saussignac 2011 (58908)som i siste utgave er litt lettere enn tidligere.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her