Vinklassiker på tilbud

Dette er ingen forsinket aprilspøk: Denne klassiske hvitvinen er satt ned kraftig i pris.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Les Pépinières Anjou 2005 (10495) var nok noe høyt priset tatt i betraktning den svake posisjonen her til lands for Loire-viner basert på chenin blanc.

Tørt hvitt og Loire er for de fleste nordmenn ensbetydende med sauvignon blanc og Sancerre. De mange chenin blanc-appellasjonene i den sammensatte Loire-dalen blir for uoversiktlig for de fleste samtidig som vinstilen trolig trenger noe tilvenning.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

For chenin blanc gir ikke bare en vin med høy syre, den absorberer dessuten elementer fra jordbunnen veldig godt. I midt-Loire er den ekstra mineralrik med mye skifer og vulkanske bergarter. Dette jordsmonnet i samspill med de mange elvene i dalen evner dessuten å gi høy modning i druene.

I tillegg plukkes druene ofte sent slik at de har et betydelig innslag av botrytis. Det gjelder spesielt for de søte vinstilene som har gitt chenin blanc dens renommé om å være udødelig.

Økologisk
Vår vin plukkes imidlertid før druene er angrepet av edelråten. Produsent er Domaine Jo Pithon som jobber økologisk på sine 12 hektar med chenin blanc ved elven Layon. Denne sideelven til Loire er mest kjent for vinmarkene på dens nordlige bredd som produserer Loires mest berømte søtviner , nemlig Coteaux du Layon , Quarts de Chaume og Bonnezeaux .

Og det er disse vinene som har gitt Pithon berømmelse. Spesielt gjennom den kolossale innsatsen for å nå kvalitetstoppen etter at frosten la to tredeler av eiendommen øde i 1991. I de senere år er vinmarkene utvidet til 27 hektar i andre Loire-appellasjoner. Dermed lages det også litt rødt.

Rikt år
Og når vi er inne på rødt: Chenin blanc gir en så kraftig tørr hvitvin at den tåler å bli servert i rødvinens sted. Den er dermed perfekt for årstiden vi er inne i nå som kan variere fra begynnende vår til full vinter.

Dessuten tar Le Pépinières Anjou 2005 på grunn av sin fine fruktsødme gjerne godt krydrete retter, noe som kan være en stor utfordring for en rødvin.

Sist men ikke minst har den et fint lagringspotensial. 2005 er et veldig rikt år i Loire, med mye sukker i druene men ikke den høyeste syren. Vår vin har imidlertid veldig god friskhet. En annen like godt fantastisk priset anjouvin, Chauvigné Anjou 2005 (10494) , er noe fetere og mer sødmefylt, og dermed bedre til ost eller en kraftig hummerrett.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Les Pépinières Anjou 2005

Produsent:
Domaine Jo Pithon
Utvalg:
Basisutvalg (Fullsortiment)
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Anjou
Pris:
128,20 kr
Varenummer:
1049501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Chauvigné Anjou 2005

Produsent:
Didier et Damien Richou
Utvalg:
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Anjou
Pris:
122,00 kr
Varenummer:
1049401
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen