Vinsmaking på sydpolen

En av australias mest kjente viner, Penfolds Grange, har vært på langtur. Svensken Jonas Alwin tok med seg en kasse vin og arrangerte smaking på verdens sydligste punkt.
Redaksjonen
26 Januar 2007 - 14:03

Ikke uventet er han den første som noensinne har holdt vinsmaking på de trakter. Stedet er noe ekstremt, kan du si, men det er likefullt helt i tråd med Alwins vinfilosofi. Han mener nemlig at det stedet du velger å drikke vinen bidrar til helhetsopplevelsen.

Til daglig jobber Alwin på Vin & Sprit i Stockholm. Han bestemte seg for å ta med seg en av sine mest luksuriøse viner til Sydpolen. Det ble Penfolds Grange - elsket av mange, hatet av noen og kjent for de fleste.

Vinen ble luftet i fjor også, da gikk turen til Svalbard. Også neste år skal noen flasker på reise, men da til høyereliggende strøk, nærmere bestemt til Tibet.

Skålte med pingviner
I november delte Alwin sin vinopplevelse med reisekamerater og pingvinene på Sydpolen. Det hele skjedde ved en nedlagt hvalstasjon i nærheten av Ernest Shackletons grav i Sydgeorgia.

Og det var ikke bare å åpne en flaske, om du tror det. Pat Lurcock, som er sysselmann på Falklandsøyene og dronningens utsendte, måtte nemlig behandle søknaden i forkant. Vanligvis handler disse om å få lov til å bore hull i isen, men denne gang handlet det altså om vinsmaking.

Alwin fikk tillatelsen, tok med seg reisevenner, en kasse Grange og gikk ombord i det russiske fartøyet Professor Multanovsky. Vinsmakingen ble holdt i Grytviken, Sydgeorgia 5. november 2006.

Den noe uvanlige seansen ble avsluttet med en skål for tre store menn. Vår egen Roald Amundsen, Ernest Shackleton og Max Schubert fikk alle en fortjent hyllest fordi de bidro med kunnskap for fremtiden.

Fremfor alt viste de at det er viktig å gjøre det man tror på. Uansett hvor sprøtt det kan høres ut.

Foto: Jonas Alwin

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her