Vitenskapen lærer deg å gjenkjenne vin

Kunne du tenke deg å raskt oppfatte og forstå det fruktige vokabularet vinskribenter som Hugh Jonhnson og Oz Clarke benytter seg av? Nå blir det kanskje en realitet. En amerikansk forsker har utviklet en idiotsikker metode for å distinkt kunne kjenne forskjellen på uttrykkene kattepiss og våt hund.

Ann Noble som er professor ved universitetet for Oenologi og Vitikultur i Davis i California, like utenfor Napa Valleys vinmarker, har satt i sammen noe hun omtaler som en unik samling referanser på dufter som garantert vil gi en nybegynner umiskjennelige aromaer typisk for bestemte druer og vintyper.

Et dussin vinglass, fylt med enkel basisvin, tilsettes noen dråper ekstrakter, og du vil straks bli i stand til å gjenkjenne de karakteristiske egenskaper for visse typer vin. Eksempler på dette er asparges, rød paprika og jordbær.

Selvfølgelig er det her snakk om gjenkjennelsen av naturlige aromaer. Således vil du nok ikke kunne gjenkjenne en vin som "rasepreget, velbalansert eller ha utviklet bouquet" - selv om sistnevnte nok sikkert ligger i grenseland.

Hennes teknikk går enkelt ut på å tilføre karakteristiske trekk til en enkel og upretensiøs vin, slik at denne duften blir den dominerende. Dette gjør det lettere for nybegynnere å plukke ut helt konkrete trekk for senere gjenkjennelse. De velkjente trekk av karamell, vanilje, sitrus, stall og lakris er også med, men det er fortrinnsvis de fruktige elementene det skal fokuseres på. Hun påstår at de fleste ingredienser du trenger for et eksperiment faktisk kan skaffes i en vanlig dagligvarehandel.

Vinkritikere har i løpet av de siste 15 år utviklet et relativt komplisert sett med begrep og beskrivelser, og som i mange tilfeller forvirrer mer enn oppklarer. En "harry vin" er nok fortsatt ikke mulig å beskrive med dufttilsetning...

Kilde: Mark Henderson (The Times)

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen