Vitenskapen lærer deg å gjenkjenne vin

Kunne du tenke deg å raskt oppfatte og forstå det fruktige vokabularet vinskribenter som Hugh Jonhnson og Oz Clarke benytter seg av? Nå blir det kanskje en realitet. En amerikansk forsker har utviklet en idiotsikker metode for å distinkt kunne kjenne fors
Redaksjonen
21 Februar 2001 - 15:47

Ann Noble som er professor ved universitetet for Oenologi og Vitikultur i Davis i California, like utenfor Napa Valleys vinmarker, har satt i sammen noe hun omtaler som en unik samling referanser på dufter som garantert vil gi en nybegynner umiskjennelige aromaer typisk for bestemte druer og vintyper.

Et dussin vinglass, fylt med enkel basisvin, tilsettes noen dråper ekstrakter, og du vil straks bli i stand til å gjenkjenne de karakteristiske egenskaper for visse typer vin. Eksempler på dette er asparges, rød paprika og jordbær.

Selvfølgelig er det her snakk om gjenkjennelsen av naturlige aromaer. Således vil du nok ikke kunne gjenkjenne en vin som "rasepreget, velbalansert eller ha utviklet bouquet" - selv om sistnevnte nok sikkert ligger i grenseland.

Hennes teknikk går enkelt ut på å tilføre karakteristiske trekk til en enkel og upretensiøs vin, slik at denne duften blir den dominerende. Dette gjør det lettere for nybegynnere å plukke ut helt konkrete trekk for senere gjenkjennelse. De velkjente trekk av karamell, vanilje, sitrus, stall og lakris er også med, men det er fortrinnsvis de fruktige elementene det skal fokuseres på. Hun påstår at de fleste ingredienser du trenger for et eksperiment faktisk kan skaffes i en vanlig dagligvarehandel.

Vinkritikere har i løpet av de siste 15 år utviklet et relativt komplisert sett med begrep og beskrivelser, og som i mange tilfeller forvirrer mer enn oppklarer. En "harry vin" er nok fortsatt ikke mulig å beskrive med dufttilsetning...

Kilde: Mark Henderson (The Times)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her