Vodka med variasjon

Vodka ble opprinnelig produsert med smakstilsetning, og på 1700- og 1800-tallet fantes det over 100 forskjellige typer. Etter en tid hvor vodkamarkedet har vært fullstendig dominert av nøytral vodka, er nå smakstilsatte sådanne på full fart tilbake. Smirn
Redaksjonen
25 Desember 1998 - 20:59

I vodkaens tidlige ungdom hadde brenneriene ikke tilgang på teknisk utstyr som kunne rense produktet godt. Forskjellige aromatiske ingredienser ble derfor tilsatt vodkaen, som urter og honning for sødme, alt for å skjule ubehagelig smak og lukt.
 
Etterhvert som teknikk og kunnskap ble bedre, utnyttet produsentene til fulle destillasjonsprosessen og så fordelen ved å bruke rent vann og de beste råvarer. Smirnoff-familien tok i 1860 patent på sin 8 timers trippel destillasjon gjennom bjørkekullfilter. Disse faktorene gjorde at Smirnoff fikk et svært rent produkt, og behovet for smakstilsetning ble mindre.
 
Så er alt tilbake ved det gamle, smakstilsettingene kommer for fullt, men denne gangen ikke for å dekke over vond smak og duft. Smirnoff presenterer nå fire nye kvaliteter med smakstilsetning - en spennende blanding av svært gode drinkmixbaser og spnnende nye smaker. Samtlige fire er blanke, bestående av kun naturlige tilsetningsstoffer (aromatiske oljer og konsentrater), og kommer i elegant, frosted flaske.

Slik smaker de og slik kan du bruke dem
Smirnoff Black'n'Blue med smak av knuste bær, blant annet solbær og rips. Passer avkjølt som shot, mixet med tonic eller kanskje med Ruschian og is, eventuelt med cranberry juice eller med Ginger Ale.
 
Du kan også bruke den som cocktail eksempelvis tilsatt fersk presset lime juice, knust is, brunt sukker og limeskive for garnityr.
 
Smirnoff Creamed har smak av vanilje, muskat og karamell og er svært anvendelig. Avkjølt som shot, eller som longdrink med Coca Cola og is samt limebåt for garnityr. Female Intuition, som denne heter, slår aldri feil.
 
Smirnoff Creamed, kaffelikør og melk over is er et annet alternativ. I tillegg kan den brukes i mange dessertvarianter eller som alternativer til dessert; Creamed varmes med kokesjokolade og litt fløte, helles varmt over vaniljeis. Creamed i chocolate mud cake Creamed. Prøv Baileys (50/50) og vaniljeis som mixes til milkshakekonsistens. Creamed i varm eller kald kakao Creamed i café au lait bør forsøkes.
 
Smirnoff Bloody med smak av tabasco, pepper og tomat, kan brukes avkjølt som shot eller longdrink med tomatjuice og selleristang, eventuelt med fersk presset appelsinjuice og appelsinskive.
 
Smirnoff Bloody og en splash av lake fra et glass med sølvløk røres, tilsett en sølvløk som garnityr; en utmerket cocktail.
 
Smirnoff Twisted er den tradisjonelle

citrusvodkaen, men med en lett smak av appelsin, lime og grapefrukt. Passer godt avkjølt som shot med tonic. Du kan også bruke den som longdrink med Schweppes Grape Soda og is.
 
Du kan selvfølgelig lage cocktail med Smirnoff Twisted tilsatt en splash av Cinzano Extra Dry, sitronskall og oliven som garnityr. En annen variant er med Cinzano Orancio og is og navnet blir selvfølgelig orange twist. Har du fantasi, så mangler du ikke rådtoffet.
Aase E. Jacobsen
23.01.99
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her