XO, Hors d'Age og eldre calvados

Redaksjonen
21 Februar 2008 - 16:43

Ikke uventet er de mest vellagrete calvadosene kostbare, men selv de rimeligste blant de "gamle" byr på bra kompleksitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2008. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

XO, Hors d'Age og eldre calvados

÷ (93p)
Coeur de Lion Hors d'Age Calvados
Calvados Christian Drouin
Frankrike - Calvados - Pays d'Auge
30880 Cuveco - kr 682,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gyllenbrun. Utrolig kompleks duft med veldig god fedme fra fat og tørket frukt, nøtter, krydder, tobakk og karamellisert sitrusskall.
Smak: Elegant anslag, veldig fyldig med flott syre, meget godt integrert fatpreg, varm og kompleks finish. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: En svært så kompleks calvados. 93 p (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 42,0% vol.
Bestill her:

÷ (92p)
Ch. du Breuil Réserve du Château 8 Ans
Ch. du Breuil
Frankrike - Calvados - Pays d'Auge
33497 Vectura - kr 399,90 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vectura
Farge og duft: Gyllenbrun. Flott duft av moden og tørket frukt, nøtter, fat, trevirke,
Smak: Følger duften veldig godt opp, nydelig lagret fruktpreg, flott og rik med deilig fedme, sitter veldig godt og lenge. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En veldig godt sammensatt calvados som også den litt uøvde vil like. 92 p (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 års fatlagring
Bestill her:

÷ (92p)
Ch. du Breuil Réserve des Seigneurs X.O.
Ch. du Breuil
Frankrike - Calvados - Pays d'Auge
11517 Vectura - kr 599,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Vectura
Farge og duft: Lys gyllenbrun. Flott duft, veldig kompleks med tydelig ranciopreg, som dadler, ristet nøtter, kaffe og lær.
Smak: Ganske markant anslag, svært fyldig edel og kompleks, god fedme, sitter veldig lenge, god og varm finish. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: En usedvanlig kompleks calvados. 92 p (UÅ)
Laget av: 100% epler.
Alkoholinnhold: 41,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Fatlagret i min. 25 år.
Bestill her:

÷ (92p)
Père Magloire 20 Ans d'Age Calvados
Debrise Dulac
Frankrike - Calvados - Pays d'Auge
36462 Vectura - kr 599,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Brun med grønn kant. Flott duft med mye sjokolade, karamell, nytt lær, dadler og fat.
Smak: Svært fyldig med stor fedme, stor munnfølelse, mye sjokolade og fat utover, sitter veldig godt med en stofflig fatpreget finish. (UÅ)
Bruksområde: Til sigaren eller peiskosen.
Vurdering: En vellagret calvados som virker mye yngre enn den er. Veldig lett å like. 92 p (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 20 års fatlagring.
Bestill her:

÷ (92p)
Roger Groult Doyen d'Age
Calvados Roger Groult S.A.
Frankrike - Calvados - Pays d'Auge
33376 Vectura - kr 1 139,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen ravgul. Flott rik og kompleks duft med mye ranciopreg, men også friske epletoner, samt mye trevirketoner av alle slag.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, veldig kompleks, sitter godt og lenge med karamell, sjokolade og trevirke samt eik og tørket frukt i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: En flott 40 år gammel calvados. 92 p (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 41,0% vol.
Bestill her:

÷ (91p)
Père Magloire Calvados X.O.
Père Magloire
Frankrike - Calvados - Pays d'Auge
7646 Vectura - kr 564,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Lys gyllenbrun. Stor rik duft av moden frukt, karamell, appelsinskall, moden frukt, eikekrydder, bål og trevirke.
Smak: Bløtt elegant anslag, følger duften, imøtekommende med mye epler og sjokolade, sitter lenge med en del fat i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Til sigaren eller peiskosen.
Vurdering: En veldig rik fyldig og fatpreget calvados. 91 p (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 6 års fatlagring.
Bestill her:

÷ (90p)
Roger Groult Vénérable Calvados
Roger Groult S.A.
Frankrike - Calvados - Pays d'Auge
33372 Vectura - kr 665,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllenbrun. Flott og svært rik duft med nøtter, trevirke, tørket frukt, eikekrydder og karamell.
Smak: Edelt anslag, følger duften veldig godt opp, flott fedme og veldig lang ettersmak med varme toner avfatkrydder, tørket frukt og alkohol. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: En svært vellagret calvados. 90 p (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 41,0% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Vieux Calvados 1970
Roger Lemorton
Frankrike - Calvados
34235 Vectura - kr 961,30 (70cl)
Bestillingsutvalg
Red & White
Farge og duft: Gyllenbrun. Veldig utviklet duft med mye appelsinskall, sitrus, epler, lær og trevirke samt litt alkoholstikk.
Smak: Stramt anslag, tydelig alderdomspreg, men likevel god frukt, litt tørr finish. (UÅ)
Bruksområde: Etter et kraftig måltid, meditasjon.
Vurdering: En veldig lagret og tørr stil for den litt øvde gane. 90 p (UÅ)
Laget av: 70% pære, 30% eple
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

+ (89p)
Baron de la Touque X.O.
Calvados Baron de la Touque
Frankrike - Calvados
32881 Vectura - kr 275,60 (50cl)
Bestillingsutvalg
Palmer & Co
Farge og duft: Brungyllen. Rik duft av modne søte epler, sitrus, sjokolade, fat/trevirke samt et lett alkoholstikk.
Smak: Bløtt fyldig anslag, en del fatsødme, tydelig fatpreg i finishen som er tørr og god. (UÅ)
Bruksområde: Avec, særlig etter et kraftig måltid.
Vurdering: En stor rik og fatpreget calvados med god trøkk. 89 p (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

+ (89p)
Boulard X.O. Très Grande Fine Calvados
SACB Calvados Boulard
Frankrike - Calvados - Pays d'Auge
30371 Cuveco - kr 499,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllenbrun. Flott rik sødmefylt duft med moden epler og pærer, sitrusskall, hasselnøtter og en del fat.
Smak: Bløtt fyldig anslag, god frukt- og fatsødme, men fatet er godt integrert, ganske stor og rik, sitter lenge. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: For den som liker en sødmefylt og rik stil. 89 p (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Fatlagret i mange år.
Bestill her:

+ (89p)
Roger Groult 15 Ans d'Age
Roger Groult
Frankrike - Calvados - Pays d'Auge
33373 Vectura - kr 584,40 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllengul. Vellagret duft, en tanke smårustikk, men ganske kompleks med trevirke/fat, modne epler/pærer og sitrusskall.
Smak: Edelt anslag, følger duften, veldig fylde, en del fat men velintegrert, sitter svært lenge. (UÅ)
Bruksområde: etter et kraftig måltid, til en sigar.
Vurdering: En flott calvados som gir assosiasjoner til armagnac. 89 p (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 41,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 60 md. fatlagring
Bestill her:

+ (89p)
Jons Utvalgte Calvados 12 År
Dom. Dupont
Frankrike - Calvados - Pays d'Auge
44923 VSD - kr 655,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gyllen. Litt heftig duft av sitrus, gule epler, eik, trevirke og fjøs.
Smak: Syrlig frukt i anslaget, en del trevirke i midten, veldig fast og tørr, lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Etter et kraftig/rustiket måltid.
Vurdering: En tørr frisk og litt rustikk calvados. 89 p (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 44,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Daron Calvados X.O.
Cognac Landy
Frankrike - Calvados - Pays d'Auge
7957 Vectura - kr 478,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Vinordia
Farge og duft: Brungyllen. Søtlig moden og tørket fruktig duft med en del fat og krydder.
Smak: Fyldig modent og samtidig tørt anslag, god fedme, følger duften, tørr finish. (UÅ)
Bruksområde: Til en litt rustikk sigar.
Vurdering: En calvados som minner om "gammel herre". 88 p (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 15 - 18 år på eik
Bestill her:

(86p)
Domaine Dupont Calvados Natural X.O.
Domaine Dupont
Frankrike - Calvados - Pays d'Auge
20834 Vectura - kr 480,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Eurowine
Farge og duft: Gyllengul. Litt rustikk duft av syrlige epler, eik og alkohol.
Smak: Friskt anslag, følger duften, litt rå i midten, sitter bra med noe tørket frukt i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Etter et kraftig/rustikt måltid.
Vurdering: En litt røff calvados. 86 p (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 46,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8-15 års fatlagring
Bestill her:

(86p)
Vieux Calvados 10 Ans
Roger Lemorton
Frankrike - Calvados
34405 Vectura - kr 534,40 (70cl)
Bestillingsutvalg
Red & White
Farge og duft: Gyllen. Litt spesiell duft med noe aceton og søtlig tørket frukt.
Smak: Tørr stram stil, en del alkohol i midten, litt tørt frukt- og trepreg i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Etter et kraftig/rustikt måltid.
Vurdering: En litt spesiell og gjerne litt tradisjonell calvados. 86 p (UÅ)
Laget av: Pære og eple.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Forsiden akkurat nå - 3

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. september

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere

Som et av Tysklands mest berømte vinhus, er nok Georg Breuer i Rüdesheim et begrep for de fleste. Dette er kanskje spesielt på grunn av deres rieslinger, og denne kvelden får vi smake både riesling og mere til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her