Meksikansk cochinita pibil
Foto: Todd Patterson

Meksikansk cochinita pibil

Dette er en ekte meksikansk klassiker. Den er så langt unna fredagstacoen du kan komme, og så meksikansk som en rett kan bli. Her er oppskriften.

Fremgangsmåte

Det som gjør denne retten så spesiell er achiotepastaen som er laget av annattofrø. En ingrediens som stammer fra mayakulturen og som brukes mye i matretter på Yucatan-halvøya. Siden har dette naturlige fargestoffet spredd seg over hele verden og er ansvarlig for rødfargen i det meste av rød cheddar i dag. 

  1. Ha de rensete tørkete chiliene i en bolle. Tilsett kokende vann slik at de dekker. La trekke til pepperen er myk. Hvis du ikke bruker hel tørket chili, men chiliflak, kan du droppe dette steget. Men da må du halvere mengden siden guajillo er en ganske så mild chilitype (som fargemessig ser ut som en daddel).
  2. Varm opp oljen i en stor panne og ha svinekjøttet i, stek gjerne i to omganger hvis pannen ikke har plass til alt. Krydre med litt salt og pepper. Kjøttet skal bli pent brunt på alle sider. Ha kjøttet over i en gryte med lokk. Sett stekeovnen på 180 grader.
  3. Hell bløtevannet av guajillochiliene og ha den sammen med appelsinjuice, eddik, hvitløk og achiotepasta i en blender og kjør til massen er jevn. Du kan også bruke stavmikser.
  4. Hell massen over kjøttet. Fordel godt og sett på lokket. Set gryten inn i ovnen og la stå i minst 3 timer, gjerne lengre. Kjøttet skal være så gjennomstekt at det lett lar seg dele med en gaffel.
  5. Ta kjøttet opp av gryten.
  6. Legg ris på et serveringsfat, fordel kjøttet over og hell til slutt sausen fra gryta på toppen.

Tips:
For ekstra het opplevelse kan du servere med din egen hjemmelagete habanerosaus.

Her har du over 30 andre meksikanske retter

Du bør absolutt prøve denne drinkoppskriften på en margarita med achiote

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her